Unngå sommervom


Oppdatertdato: 2006-07-02 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Mange opplever at det sniker seg på et par sommerkilo i løpet av ferien. – Det er ingen naturlov at man legger på seg om sommeren, sier Jeanette Roede, som gir magre og smakfulle grilltips for den som vil leve lett.

Mange av oss forbinder grillmat med fete sauser, svinekoteletter med fettrand og rømmebaserte dressinger. Jeanette Roede mener grillmaten like gjerne kan bli mager og sunn.

- Å grille er en sunn måte å tilberede maten på, dersom du velger gode råvarer og ikke minst riktig tilbehør, sier Jeanette Roede i Grete Roede AS. Det bør falle i god jord hos nordmenn, som altså elsker grillmat. Hele 8 av 10 nordmenn vil grille utendørs i sommer, og fem av ti gjør det så ofte som ni ganger eller mer, viser tall fra Opplysningskontoret for kjøtt.

- Bruker du magert kjøtt, er mye gjort. Og så gjelder det å tenke litt kreativt med hensyn til tilbehøret. Sauser og dressinger kan like gjerne være basert på yoghurt og kesam som på rømme. Dessuten kan du lage deilige salsaer av frukt og grønnsaker. Urter og ulike krydder setter god smak, og da trenger du mindre av de fete grillsausene, sier Roede. Hun anbefaler også å fylle på med mye grønnsaker, slik at du blir mett uten å få i deg for mange kalorier. Grønnsaker på grillspyd eller pakket inn i folie, er både magert, sunt og godt.

Edlere deler

Jeanette Roede får følge av kokk og grillekspert Knut Munthe Olsen ved Opplysningskontoret for kjøtt.

- Grill trenger ikke bare være pølser, selv om det også er godt og det nå finnes magrere varianter. Velg gjerne renskåret kjøtt, og gjerne de edle stykningsdelene som indre- og ytrefilet. Disse inneholder kun 2-4 prosent fett. Du bør derfor pensle kjøttet med litt olje før grilling slik at det ikke setter seg fast i grillristen. Oljen trenger ikke inn i kjøttet, men smelter av og renner ned i grillen, sier Munthe Olsen.

Orker du likevel ikke tanken på å avstå fra svinekotelettene, trenger du ikke fortvile. Det aller meste av fettet er nemlig samlet i fettranden, slik at du enkelt kan skjære det bort.

- Du kan gjerne grille kotelettene med fettranden på for smakens og saftighetens skyld, og så skjære vekk fettet før du spiser. Renskåret svinekjøtt inneholder bare maks 4 prosent fett, opplyser Munthe Olsen.

Dessert på grillen

Knut Munthe Olsen anbefaler at man bruker en smule tid på å forberede grillseansen.

- Impulsgrilling medfører ofte at man må ty til ferdigkjøpt potetsalat og annet kaloririkt tilbehør. Bruker du heller litt tid forberedelser, blir måltidet bedre og du kan sørge for å holde kaloriinntaket nede, sier han.

Heller ikke desserten trenger å gi store utslag på vekta. Munthe Olsen anbefaler å legge frukt og bær på grillen.

- Ananas, banan og fersken egner seg for eksempel veldig godt til grilling. Dermed går du ikke glipp av den lille, søte til slutt, selv om du passer vekta, sier han.

Magert grillmåltid:

Innbakt svinefilet med soltørkede tomater

Svin indrefilet er både magert, godt og mild på smak. Soltørkede tomater har en sterk smak og er ypperlig som smakstilsetning, og er sammen med basilikum med på å gjøre måltidet mer spennende og smakfullt.

4 personer

800 g indrefilet av svin
½ ts pepper
10 stk. soltørkede tomater
1 potte frisk basilikum
Ca. 8 skive spekeskinke
2 ss olje

Slik gjør du:

1. Gni svinefileten inn med pepper. Hakk opp soltørkede tomater og basilikum. Legg spekeskinkeskivene ved siden av hverandre på fjøla, legg på soltørkede tomater og basilikum. Legg på indrefileten og snurr spekeskinkeskivene rundt fileten.

2. Pensle fileten med olje og legg den på grillen. Brun filetene raskt over glørne og flytt dem deretter til en del av grillen hvor det ikke er kull. Legg over lokk.

3. Skjær fileten i to cm tykke skiver.

Server med potetsalat med kesam.

Potetsalat med kesam

Kesam er en god, sunn basis til de fleste typer dressinger. Den kan tilsettes alle typer urter og andre former for krydder/smakstilsetninger. Her er en frisk og deilig potetsalat laget på kesam som passer til grillretter og spekemat. Da får du en kalorisnill potetsalat som er et godt og proteinrikt alternativ til annen potetsalat basert på tyngre og mer fettrike basiser.

4 personer

6 stk. kalde ferdigkokte poteter
1 stk. eple
2 stk. vårløk

Dressing:

3 dl 1 % kesam
2 ss søt sennep , pølsesennep
½ ts salt
¼ ts sitronpepper
1 ts sukker
1 ts sitronsaft
3 ts hakket frisk gressløk

Slik gjør du:

1. Skjær poteter og epler i terninger. Vårløken skjæres i tynne skiver.

2. Bland alle ingrediensene til dressingen i en stor bolle. Ha i poteter, epler og vårløk og bland forsiktig. Dryss over litt hakket gressløk til slutt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:860
Norsk mat.Bananer.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.