Ut i skog eller hage. nå skal det plukkes!


Oppdatertdato: 2010-08-10 Tema: Bær Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Aina Hole, Eva Brænd


Ut i skogen eller hagen, nå skal det plukkes fra busker og kratt! Det bugner av antioksidanter som bare venter på ivrige hender. Det lyser i rødt og blått fra tuene, og er du ute på de våte marker finner du kanskje skogens gull. Bærbuskene står i hagen og roper på å bli plukket.
Så: På med støvler og frem med spann! På tide å ta opp igjen barndommens bærturer.

Hele familien plukket i bøtter og spann. Bestemødre, tanter og onkler, fetter og kusiner. Alle var med og dagen gikk fort. Lang rast i skogkanten med ferdigsmurte brødskiver og solvarm saft på flaske. Og så var det hjem til den kjedelig jobben. Rensing, safting og sylting. Fingre som var blåbærblå i dagevis. Og pannekaker til middag.

Ikke et vondt ord om pannekaker med blåbær, men det er så mye annat godt man kan lage. Prøv noen av våre deilige bærretter. Og har du ikke tid til selvplukk, finner du en kurv eller to i nærmeste fruktdisk.

Amerikanske blåbærpannekaker

4 porsjoner

2 ½ dl hvetemel
1 ts bakepulver
3 ss sukker
1 stk. egg
3 ½ dl melk
50 g smeltet smør
½ stk. sitron
250 g blåbær

1. Bland de tørre ingrediensene i en bolle. Visp sammen egg og melk og hell blandingen i melet under omrøring. Rør til røren er glatt. Finriv sitronskallet og tilsett i røren.
2. Varm litt smør i en stor stekepanne. Tilsett ca. 3 ss røre og la den flyte utover. Pannekakene skal være ca. 12 cm i diameter. Dryss blåbær over pannekakene før røren stivner på overflaten. Når røren begynner å stivne snus pannekakene og stekes gylne på den andre siden. Pass på at man ikke har for sterk varme på platen, slik at pannekakene blir rå inni.
Pannekakene kan serveres med rømme og Mapel sirup.
Gir ca. 14 pannekaker

Bakte stikkelsbær

4 porsjoner

400 g stikkelsbær
4 ss portvin
2 ss sukker

Deig:
2 stk. egg
75 g sukker
5 ss hvetemel
1 dl melk
1 dl kremfløte

Skyll bærene, og knip av ”blomsten”. Fordel bærene i porsjonsformer, etter antall porsjoner. Hell over portvin og dryss over sukkeret.
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis, og bland inn melet.
Kok opp melk og fløte, og bland væsken inn i eggemassen under omrøring
Hell deigen over bærene. Dryss litt sukker over, og stek formene i en forvarmet ovn på 200 grader i ca 20 minutter.
Serveres lun med vaniljeis eller vispet krem.

Ripskake på sjokoladebunn

12 porsjoner

100 g romtemperert smør
125 g sukker
4 stk. egg
125 g mørk kokesjokolade
150 g hakkede hasselnøtter
100 g hvetemel
3 ss kakaopulver
2 ts bakepulver

Fyll
250 g frosne rips
100 g friske rips
1 dl mørk rom
3 dl kremfløte
1 stk. vaniljestang
2 ss melis

Pisk smør og sukker hvitt. Skill eggeplommene og hvitene, og pisk hvitene stive. Smelt sjokoladen over vannbad. Rør den smeltede sjokoladen og eggeplommene inn i smørblandingen. Så tilsettes nøtter, mel, bakepulver og kakao i smørblandingen og vends forsiktig inn i røren. Til slutt vendes de stivpiskede eggehvitene inn i røren. Røren helles i en smurt springform og settes i en varm ovn, 180 grader i 40 minutter. La kaken avkjøles etter stekingen.
Kakebunnen dynkes med noen spiseskjeer mørk rom. Pisk fløte sammen med melis og frøene fra vaniljestangen. Ha halvparten av bærene i kremen og resten av rommen. Fordel kremen på kaken og sett den på kjøl i minst en time før servering. Pynt gjerne med friske rips.

Blåbærpai med kardemomme krem

12 porsjoner

Paibunn:
125 g kransekakemasse
½ ts salt
125 g smør
1 stk. egg

Fyll:
1 dl finhakkede mandler
3 stk. egg
3 dl sukker
3 ½ dl kesam
2 ts bakepulver
¾ dl hvetemel
275 g frosne eller friske blåbær
1 ts revet sitronskall

Kardemommekrem:
1 ½ dl matyoghurt
1 ½ dl crème fraîche
2 ss melis
1 ts malt kardemomme

Bland mandelmassen og saltet i en foodprosessor til massen er smidig. Tilsett smøret i små biter. Ha i egget, og tilsett til slutt melet. Ikke la maskinen jobbe mye med deigen når melet er tilsatt. Ta deigen ut av foodprosessoren. Pakk deigen inn i plastfolie, og legg den i kjøleskapet i ca en time.
Forvarm ovnen på 175 grader.
Legg deigen på en lett melet overflate, og kjevl den ut til den er ca 2 mm tykk. Legg deigen forsiktig i paiformen. Vær ekstra nøye på å få kantene trykket ned, slik at det ikke kommer luft mellom deig og form. Sette formen i fryseren i ca ti minutter, og sett formen direkte fra fryseren inn i ovnen. Deigen skal steke til den er gylden (ca 12 minutter).

Visp egg og sukker til eggedosis. Bland inn de øvrige ingrediensene for hånd. Hell fyllet i det ferdigstekte paiskallet, og stek paien på 175 grader i ca 30 minutter.

Kardemommekrem:
Ha crème fraiche og yoghurt i et kaffefilter, og la det renne av til blandingen er fast. Det tar 30-40 min. Legg "osten" i en skål og bland inn melis. Smak til med kardemomme.

Rips og bringebærsuppe

15 porsjoner

2 l vann
500 g frosne bringebær
200 g frosne rips
4 ss sukker
1 stk. vaniljestang
50 g potetmel

Kok opp vannet og tilsett bærene. Splitt vaniljestangen i to. Skrap ut frøene over kjelen, og ha frø og stang i blandingen. La det hele koke i en god halv time. Smak til med sukker, og la suppen få et oppkok i fem minutter. Rør ut potetmelet i noen spiseskjeer med vann, og jevn suppen med melblandingen. Varm suppen opp til kokepunktet. Serveres lun med vaniljeis eller vaniljekesam.

Multer med vaniljekesam

4 porsjoner

500 g multer
1 dl sukker
3 dl vaniljekesam

Sukre multene og la dem stå kjølig minst en time før servering. Serveres med vaniljekesam.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1383
Julekaker.Norsk mat.
Kaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.