Utfordrende kaffetrender


Oppdatertdato: 2005-03-25 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


Det blir vanskeligere å bestille kaffe på café. Er du hot og trendy må du lære deg å bestille kaffe fra bestemte land, distrikter og produsenter. Slik som med vin.
Kaffeprodusentene er i ferd med å lære av vinprodusentene. Vin er ikke bare vin og kaffe er ikke bare kaffe. Også kaffe har sin egenart etter hvilke bønner som er dyrket og hvor de er dyrket. Det er ikke kun vinbøndene som kan oppleve dårlige årganger.

Smak og behag

Mannen som er den første som har samlet titlene ”verdens beste kaffesmaker” og ”verdens beste barista” er norsk og heter Tim Wendelboe. Han har trent på kaffesmaking og laget signaturdrikker i en årrekke. Det er vanskelig å måle deg med ham, men hvordan smaker du best kaffe? Hva gjør ekspertene?

Smakingen foregår i rom hvor fargen på veggene er nøytrale og lyset er konstant. Det er strengt forbudt å lukte parfyme og etterbarberingsvann, eller å ha røkt før du kommer inn i rommet. Alle kaffeprøvene må bli bedømt under helt like forhold.
Prøvene plasseres gjerne på et rundt bord med filterkaffen ytterst, de brente bønnene i midten og ubrente bønner innerst. De brente bønnene vurdert etter likhet og farge, og den ferdigfiltrerte kaffen sjekkes for aroma og utseende som med vin. Så begynner selve smakingen. Til denne bruker kaffesmakeren en lang skje. Kaffen slurpes, roteres i munnen og spyttes ut igjen så snart kaffesmaken har ”satt seg”. Alt skjer fort for det er de første brøkdeler av et sekund som bestemmer smaksintrykket. Smakeren må være ”på hugget” nettopp da. Ofte må man smake på den samme kaffen flere ganger for å være sikker på at man har vurdert kaffesmaken korrekt – som ved vinsmaking.

Château Café?

Kaffe og vin reagerer begge på mange forhold det kan være vanskelig å kontrollere: Selve bønnetypen, vær og vind, jordsmonn og ikke minst kaffedyrkerens evne til å gripe raskt inn om noe ser ut til å gå galt. En av hovedforskjellene på produksjon av kaffe og vin er at kaffen skal gjennom flere ledd før den når koppen enn det vinen må gjennom før den helles i glasset. Utviklingen går i retning at kaffedyrkere, på samme måte som vindyrkere har gjort i alle år, stedgir hvor kaffen kommer fra og hvilke bønner som er blitt brukt. Det kan kanskje være lurt å øve seg litt før man skal briljere med sin nye kunnskap på byens kaffebarer, eller på privatfester.

Høyt henger de…

Kaffen kom til Jamaica ca 1720 og i det ufremkommelige høylandet viste det seg å være svært gode vekstbetingelser som ga svært god kaffe. Bønnene er blanke og blågrønne og blir enda penere etter at de er brent. Resultatet er blitt en kaffe som er behagelig, fyldig og svært aromatisk.

James Bond er kjent for å ha god og dyr smak. Heltens forfatter Ian Flemming bodde på Jamaica og han har latt 007 markedsføre kaffen Jamaica Blue Mountain– bl.a. i Dr. No. Kun det beste er godt nok for Bond og hans gjester enten det er en Dom Perignon, eller kaffen som selges for 400 kroner kiloen – ferdig brent.

Øvelse gjør mester

Joh. Johannson har kommet ut med en rekke spesielle kaffetyper under samlenavnet ”Coffe of the world” som du kan få kjøpt i de fleste dagligvareforretninger. Forsøk f.eks. en Mount Kenya, som er dyrket i opptil 2000 meters høyde i ekstremt klar luft og vulkansk jord før den er blitt håndplukket og soltørket. Arabica-bønnene gir en fyldig kaffe med en karakteristisk syrlighet og en aning søtsmak. Du kan teste dine smaksløker ved å trakte en Santos Brasil som er dyrket i vulkansk jord i et stabilt klima. Dette har gitt kaffen en rund og aromatisk smak som kanskje passer best til frokost?

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:552Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.