Utsikt til varmt vær og campylobacter


Oppdatertdato: 2003-06-27 Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Börjesson


Sommeren er her, og vi drømmer om varmt, deilig vær. Men det er ikke bare vi som elsker sol og varme. Uheldigvis trives også matbakterien campylobacter når solen steker og grillen kommer fram.


Campylobacter er den matbakterien som gjør flest nordmenn syke.
Hvert år rammes tusenvis av oss av magesmerter og diaré i opptil en uke etter å ha spist mat som var infisert med campylobacter.

I mange tilfelle skyldes dette at saft fra rått kjøtt er kommet i den ferdigstekte maten eller havnet i salaten eller på brødet. Det er særlig fjærfe som kan inneholde campylobacter.

Campylobacter i kjøtt er i utgangspunktet ikke noe alvorlig problem. For bakterien dør ved varmebehandling og gjør dermed ingen fortred. Problemene oppstår hvis bakteriene har overlevd i maten som blir spist.
Derfor anbefaler vi nøye hygiene ved håndteringen av rått kjøtt i matlagingen. Ellers kan saft fra det rå kjøttet lett havne i de ingrediensene som ikke skal varmebehandles, f.eks. salaten, potetsalaten eller på brødet.

Gode råd

  • Vær derfor nøye med å ikke bruke samme kniv eller fjøl til kutting av salat og andre råvarer som skal inntas rått, som du har brukt til å håndtere det rå kjøttet.
  • Husk at bare et par dråper infisert kjøttsaft kan gjøre din drømmegrillaften til et mareritt.
  • En egen kniv og en egen fjøl for rått kjøtt er en viktig huskeregel for den som vil holde seg frisk gjennom grillsesongen!.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:37
Grillmat.Hverdagsmat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.