Våre beste småkaker til jul 2017



Oppdatertdato: 2017-12-02 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen


Her er de beste småkakene til jul fra vår enorme samling av oppskrifter. Dette er de som er mine favoritter og som samtidig får høyest poeng av dere. Disse er tatt ut nå i 2017 og alle vises med næringsinnhold. Det er jo en ide å begynne tidlig med kakene, for julekaker smaker best før jul mener nå jeg.
Så værsågod, her er den ultimate oversikten:).
PS: Mange av disse er så enkle at man ikke trenger så store bakekunnskaper for å bake dem.
Tips til dere som er nybegynnere
Mange julekaker krever en del arbeid men det er flere av de beste som er enkle å lage, slik at om du har 10 tommeltotter og ikke snøring på baking, så prøv en av disse:
Og hold dere unna krumkaker, smultringer, fattigmann, lagkaker, julebrød og alle kaker som kokes i smult om du ikke er litt erfaren..

Men aller først en av mine aller største favoritter og en av de enkleste, nemlig kokosmakroner, som har mer enn 85.000 lesere og 53 som har gitt poeng.


Kokosmakroner 2


Prøv også Kokosmakroner 2.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.12.2014
Denne retten tar ca 20-25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 eggehviter
180 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
250 g kokosmasse


Om marengsen ikke blir så stiv vil kokosmakronene "flate ut" ved steking. De smaker jo det samme men ser ikke fine ut. Du kan ordne dette ved å tilsette litt ekstra kokosmasse om du ser at marengsen ikke er skikkelig stiv.
Jeg har og erfart at det lønner seg med varmluftsovn, da luftsirkulering tørker ut overflaten på kakene og dermed blir de ikke flate så fort.


Fremgangsmåte

Pisk eggehviter først lett og så tilsett sukker/vaniljesukker mens vispen går. Tilsett i flere omganger til du får en marengsmasse. Bland lett inn kokosmassen.

Legg røren i topper med to teskjeer på bakepapirkledd plate. Lag de som små topper med fingrene.

Stek dem fint gylne ved 170 C i 10-15 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 423,35 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,23 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 27,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,21.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Goro 3.

Goro 3


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 11.12.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matsiden
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 3/4 dl kremfløte
1 egg
125 g sukker
ca 500 g hvetemel
1 ts kardemomme
1 ts vaniljesukker
325 g meierismør

Gorojern


Goro er en av våre eldste julekaker, og er gjerne en kake en forbinder med bestemor. Kakene er tynne og sprø, og får et utpreget flott bladmønster fra jernet de stekes i.


Fremgangsmåte

Visp kremfløten stiv. Visp egg og sukker til eggedosis og ha i kremen. Smuldre i smøret i de tørre ingrediensene (hold av litt hvetemel til utbaking) og bland det i eggedosis/kremblandingen. Sett deigen kjølig minst 2 timer. Kjevle deigen ut og skjær leiver etter størrelsen på gorojernet ditt. Stek kakene lyst gylne og sprø. Avkjøl på rist og oppbevar i tett boks eller fryseboksen.

Tips:
Lag mønster av gorojernet på et pappark og legg dette over den kjevlede leiven. Kjevle bare litt deig av gangen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 455,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 41,68 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 29,18 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Brune pinner 2.

Brune pinner 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 17.12.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

250 g hvetemel
200 g sukker
200 g smør eller margarin
1 ss kakao
1 1/2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 stort egg


Brune pinner er av de mest lettvinte slagene å bake. Sirup og kanel i deigen er med på å sette den gode smaken


Fremgangsmåte

Bland alle de tørre ingrediensene sammen og smuldre i smøret. Arbeid inn egget og kna deigen smidig. Trill den ut til tynne stenger. Trykk disse flate og ca 4 cm brede.

Legg dem på smurt bakeplate og sett den inn i 200 C ovn i midterste rille. Stek kakene til de har fått fin farge, pass på. Skjær dem opp i fingertykke stykker på skrå.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 451,8 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 53,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,88 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Sandkaker 2.

Sandkaker 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

125 g margarin
125 g smør
125 g sukker
1 egg
400 g hvetemel
50 g malte mandler


Sandkaker er en av de gamle julekakene. Meierismøret er en av hovedingrediensene og er med på å gi kakene den karakteristiske smaken sammen med mandlene.


Fremgangsmåte

Rør margarin, smør og sukker hvitt. Tilsett egget, og rør det godt inn. Rør til slutt inn melet og mandlene. Legg deigen til hvile i kjøleskap i en time.

Forvarm stekeovnen til 190 C. Del deigen i mindre emner, og trykk deigen ut i smurte sandkakeformer. Kakene skal være tynnest mulig. Stek formene på brett til kakene er gylne, 10-12 minutter.

Avkjøl kakene litt i formene før de hvelves ut på rist.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 454,04 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 47,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 25,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,92.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Jødekaker 2.

Jødekaker 2


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

1 egg
125 g sukker
175 g smør eller margarin
revet skall av 1/2 sitron
300 g hvetemel
1 ts hornsalt
egg til pensling
mandelstrimler
sukker



Fremgangsmåte

Rør egg og sukker lyst og porøst. Ha i revet sitronskall. Bland i kaldt smør eller margarin vekselvis med hvetemel. Sikt hornsaltet sammen med melet. Er deigen bløt, bør den få hvile en halvtime.

Kjevl deigen tynn, og stikk ut med glass, 5-6 cm i diameter. Legg kakene på plate dekket med bakepapir. Pensle med sammenvispet egg, og strø på litt sukker og skåldede mandler skåret i tynne strimler på langs. Stek kakene lyst gylne i 12-15 minutter ved 180 C.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 439,93 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 51,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 23,01 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lussekatter 5.

Lussekatter 5


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Elsa's hjemmeside
Bildet er tatt av Pixabay

Ingredienser

300 g. smør
1 l. melk
4 dl. sukker
2 g. safran
1 ss. vann
100 g. gjær
1,8 kg. hvetemel

1 egg til pensling



Fremgangsmåte

Smelt smøret. Ha i melken. Pass på at den ikke er for varm for gjæren. Ha i sukker .Rør safran ut i vannet og ha det i melken. Hvis du bruker tørr-gjær blandes det i melet. Hvis ikke bland den ut i litt av melken. Ha i melet. Spar litt av det ( ca 1/2 dl. ) Elt deigen lett. Dekk til og la den heve seg i en halv time. Så elter du inn resten av melet. Nå er deigen klar. Lussekatter kan du forme som du vil. Når de er klar til steking setter du ovnen på 225 grader. Stekes i ca 8 min.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 292,56 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 46,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,12 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hjortetakk 4.

Hjortetakk 4


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

3 egg
200 g sukker
125 g smør
1 glass lys vin
400 g hvetemel
1/2 ts natron
smult



Fremgangsmåte

Visp eggedosis, ha i smeltet, avkjølt smør, vin, mel og natron. Elt deigen jevn, men ikke så mye at den blir seig. La deigen hvile til neste dag.

Trill fingertykke pølser. De skal være ca 11 cm lange. Legg sammen til ringer, trill skjøten godt sammen. Lag 4-5 hakk på skrå i ytterkanten av ringene og kok dem i smult til de er pent hevet, gulbrune og gjennomkokt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 347,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 49,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 12,7 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,64.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Havremakroner 6.

Havremakroner 6


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2012
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

200 g smør
250 g sukker
1 dl melk
250 g hvetemel
1 ts malt kanel
½ ts malt nellik
3 ts hornsalt
250 g havregryn


Bak noen saftige og smakfulle Havremakroner.


Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Bland i melk og mel blandet krydder og hornsalt. Ha i havregrynene til slutt.

Sett deigen med to teskjeer på smurte plater. Stek kakene gylne ved 180 °C

Avkjøles på rist.

1 porsjon gir ca 30 Havremakroner

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 412,59 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 55,74 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,52.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hvite kakemenn og -koner.

Hvite kakemenn og -koner


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 07.11.2013
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Melk.no
Bildet er tatt av Melk.no

Ingredienser

100 g meierismør, smeltet
3 dl sukker
2 dl melk
1 l hvetemel
1 ts hornsalt


Lyst til å lage noe nytt og spennende til jul? Prøv hvite "pepperkaker" da vel!


Fremgangsmåte

Rør sammen avkjølt smør, sukker, melk og halparten av hvetemelet blandet med hornsalt. Tilsett mer mel til deigen er passe tykk. Dekk deigen med plast og la den stå kaldt, gjerne natten over.
Kjevle deigen til en leiv, ca ½ cm tykk. Trykk ut figurer og stek figurene, de skal ikke bli gylne.
La kakene avkjøles og tørke helt før de dekoreres med konditorfarge.
I stekeovnen ved 175 °C i ca 7 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 345,42 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 59,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,46 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,81.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Serinakaker 7.

Serinakaker 7


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 09.09.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kakemonsen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

500 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
350 g smør eller margarin
175 g sukker
2 egg
2 ts vaniljesukker

50 g hakkede mandler
1 eggehvite



Fremgangsmåte

Rør smør og sukker hvitt. Bland i eggene, ett om gangen, vaniljesukker og til slutt melet. La deigen hvile. Trill ut kuler og legg dem på plate med bakepapir. Trykk kulene litt flate med en gaffel. Pensle med eggehvite og dryss med hakkede mandler. Stekes i ca 6 minutter ved 200 grader. Avkjøles på rist.

Spesielle egenskaper Julebakst

Kilde: Oddny

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 449,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 44,33 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 26,68 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krumkaker fra Sunnmøre.

Krumkaker fra Sunnmøre


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 14.11.2015
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

4 egg
250 g sukker
250 g smeltet meierismør
2 1/2 dl vann
250 g hvetemel
250 g potetmel


Min mor lager disse, og i år var hun tidlig. Disse er bare kjempegode


Fremgangsmåte

Lag eggedosis av egg og sukker, tilsett smør vekselsvis med vann og melet. La svelle ca 15 minutter og stek i krumkakejern ved middels svak varme.
Det er litt vrient å bruke krumkakejern, men etter litt trening så funker det. Krumkakene må ikke være for mye stekte før de tas ut av jernet og krummes. Bruk ca en spiseskje med deig pr kake, og la den bli lysebrun.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 331,66 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 43,05 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,78 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,84.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2046







Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.