
Om dere har tomater i hagen så er de begynt å modne nå. Og ingenting er så godt som å spise de solmodne tomatene rett fra buskene. Mine foreldre har i alle år hatt noen planter i solveggen og jeg er ofte på 'slang' her!
Men tomater kan mer enn å spises rå. Under er ett utvalg av oppskrifter med tomater som har oppnådd en høy score hos dere lesere på nettsidene og noen av mine favoritter.
Salsa Salat (Lørdags Snacks) _ fra Kjell Sundby
2 porsjoner
1 stk rødløk
Ca 5 stk gode tomater
10 stk sorte oliven
125 gr fetaost (Eventuelt marinert på glass)
0,5 dl god oliven olje
Smakes til med ny kvernet pepper og litt salt
Ekstra:
Ristede pinjekjerner
Agurk skåret i terninger.
Hakk løk i små biter. Del tomater og fjern det bløte. Snitt opp i små terninger. Oliven skjæres opp i små skiver, det samme med feta ost. Alt has i en bolle og oljen helles over. Blandes forsiktig. La det hele stå å trekke 5-10 min.
Man kan ha i pinjekjerner som man varmer i en panne med litt olje til de blir gyldne. Hvis man synes det blir for mye smak frisker det opp med litt agurk terninger..
Sender en stor takk til en venninne for ideen til denne oppskriften.. :-)
Italiensk tomatsuppe
4 porsjoner
1 stk stor løk
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk
2 ss hvete, fin sammalt
6 dl grønnsaksbuljong
Ca 5,5 stk tomater
1 ss chilisaus
2 stk laurbærblader
Ca 1,5 ts basilikum
0,5 dl fløte
persille
Skrell løken og hakk den. Varm olivenoljen i en stor kjele og ha i løken. Press hvitløk over og la det hele frese noen minutter. Dryss deretter sammalt hvete over og rør om.
Spe løkblandingen med grønnsaksbuljong under omrøring.
Skåld og hakk tomatene. Tilsett deretter tomater, chilisaus og krydder. Kok opp suppen og la den småputre i ca 15 minutter.
Finklipp persillen. Tilset fløte rett før servering og rør om. Strø persille over.
Stekte auberginer med tomater og løk
6-8 tomater
1 aubergine
1 ss salt
1 dl olivenolie
2 løg vårløk eller purre
3 spsk balsamico eddik
salt
pepper
basilikum
Skjær auberginen i skiver, dryss skivene med salt og la dem ligge i ½ time, for å trekke væsken ut.
Tørkes av og stekes gyldenbrune i olje på pannen.
Anrettes på et fat. Skjær tomatene i skiver og legg dem på sammen med skivede løk og klippet purre.
Dryss med salt og pepper, stenk med balsamico eddik og olje.
Server med kokt bulgur, ris eller pasta.
Hverdagspizza, vegetar
4 porsjoner
25 gr gjær
3 dl vann
2 ss honning
0,5 ts salt
7 dl hvetemel
Topping:
2 stk tomat
1 stk rødløk
1 ss olje
3 kvist(er) timian, fersk
0,5 ts grovt havsalt
Smuldre gjæren i en bakebolle. Tilsett lunkent vann og rør inn honning, salt og mel til en smidig deig. Sett deigen til heving i ca. 30 minutter.
Ta deigen ut på bakebordet, og kjevl den ut til 1 cm tykk leiv. Legg den på bakepapir på en stekeplate.
Skjær tomater i tynne skiver og løk i tynne ringer. Legg tomat og løk utover deigen, og slå over litt god olje. Strø på hakket frisk timian og salt.
La brødet heve i ca. 25 minutter. Stek brødet ved 200 grader C i ca. 20 minutter på nederste rille i ovnen. Del i biter og server.
Tomatsuppe fra Grete
3 porsjoner
2 stk Sjalottløk
1 fedd hvitløk
3 ss smør
1 ss hvetemel
0,5 liter hønsebuljong
4 ss tomatpure
2 boks(er) herm,tomater
salt, pepper og sukker
Finhakk sjalottløkene og hvitløk.
Fres det i smør, tilsett hvetemel,og rør klumpfritt.
Tilsett en halv liter hønsebuljong, tomatpure og herm,tomater. Småkok i 5 min, og smak til med salt, pepper og en knivsodd sukker.
Det smaker godt med små kjøttboller, fiskeboller, kokt egg, sprøstekte baconterninger eller revet ost i suppa.
Syltede små tomater
500 g sherrytomater
Lake:
1 dl eddik, 24%
5 dl vann
1 ss salt
3 ss sukker
1 kvast timian
2 laurbærblad
1/2 ts gule sennepsfrø
1/2 ts hel svartpepper
1/2 ts hel koriander
Skyll tomatene godt. Prikk dem lett med en nål eller tynn gaffel. Legg tomatene i et glass.
Kok opp eddik, vann, salt, sukker, timian, laurbærblad, sennepsfrø, svart pepper og koriander. Hell laken varm over tomatene. Laken skal dekke tomatene.
Sett på tett lokk og avkjøl. Oppbevar tomatene i kjøleskap. De skal stå et par dager i kjøleskap før de serveres.
Syltede tomater passer til ulike retter med viltkjøtt.
Bruschetta med spekeskinke og tomatsalat
2 porsjoner
Bruschetta:
1 stk baguette skåret på langs
2 ss aioli
Tomatsalat:
2 stk tomater uten skall
1 ss finhakket løk
2 fedd pressede hvitløksfedd
Oliven olje
Salt og pepper. Evt noe basilikum.
Pesto
4 skive(r) spekeskinke
Evt dressing eller annen smakfull saus.
Tomatsalat:
Kok opp vann. Kutt ett kryss i toppen av tomatene og legg dem i vannet noen minutter. ta opp og skrell dem. Hakk dem fint sammen med løk, hvitløk, olje og smak til med salt og pepper.
Del baguetter på langs. Smør aioli på og varm noen minutter i stekeovnen. De skal være litt sprø og varme.
Anretning:
1 halv baguett pr person. Fordel tomatsalaten utover. Dekk med 2 skiver spekeskinke. Pynt med pesto, balsamico og evt dressing. Vi bruker remulade
Tomatbruchetta
4 porsjoner
4 tykk(e) skive(r) italiensk brød
16 stk plommetomater
6 fedd hvitløk
Virgin olivenolje
balsamico
Basilikum
Salt, pepper
Dette er virkelig en smak av Italia
Drypp litt olivenolje på brødet, rist og gni inn brødet med et av hvitløkfeddene.
Del tomatene i 2 og ta ut innmaten, grovhakk tomatene og bland med et fedd grovhakket hvitløk.
Tilsett basilikum og olivenolje, krydre med salt og pepper og ha alt på brødet.
Smak til med litt olivenolje og balsamico.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1677