Vær et godt frokostforbilde


Oppdatertdato: 2012-02-29 Tema: Frokost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Gode rollemodeller øker sannsynligheten for at barn og unge innarbeider gode frokostvaner. Da er det et paradoks at voksne med barn sjeldnere spiser frokost enn voksne uten barn.
Den beste starten på dagen kroppen kan få, er et måltid. Etter en natt uten mat og drikke, er kroppen i fastemodus og sparer på energilagrene. Når vi spiser frokost bryter vi denne fasten, og kroppens normale energiregulering aktiveres igjen. Tenk bare på det engelske ordet ”breakfast”, som nettopp betyr å bryte fasten.

Foreldre dropper oftere frokost

Nesten 70 % av befolkningen over 15 år spiser frokost hjemme hver dag, og i tillegg spiser 10 % frokost på vei til eller på jobb, skole eller lignende. Kun 8 % spiser sjelden eller aldri frokost. Norske tall viser at flere husholdninger uten barn spiser frokost sammenlignet med husholdninger med barn. En oppsummeringsstudie basert på 24 internasjonale studier viser at i familier hvor de voksne spiser frokost, spiser også flere av ungdommene frokost. Ut fra kjensgjerningen at barn gjør som foreldrene gjør, og ikke som de sier, burde foreldre gå foran som gode frokostspisende forbilder.

Rollemodeller

Forskning tyder på at sosioøkonomiske forhold i familien ikke ser ut til å ha noen sterk betydning for hvorvidt barn og unge spiser frokost. Dette viser at foreldre har like muligheter til å være gode rollemodeller, uansett sosioøkonomisk status. På den andre siden viser studier at det er flere ungdommer som spiser frokost dersom de bor sammen med begge foreldrene, sammenliknet med de som bor sammen med kun en av foreldrene.

Sunn drikke til frokost

En norsk undersøkelse viste at 87 % synes det er svært eller ganske viktig å drikke sunt til frokost. Samtidig er det bare 32 % som drikker melk til frokost hver dag. I tillegg er det cirka 10 % som bruker melk til frokostblanding hver dag eller nesten hver dag. Det tyder på at andre typer drikke konkurrerer med melk på kjøkkenbordet. I 2008 ble norske barn og ungdommer spurt om hva de vanligvis drakk til frokost dersom de ikke drakk melk. I underkant av halvparten drakk vanligvis vann, og omtrent like mange drakk juice. Mellom 10 og 15 % av barn og ungdom drakk vanligvis saft til frokost i stedet for melk. Foreldrenes utdannelsesnivå ser ut til å ha betydning for valg av drikke. Flere barn av foreldre med høyere utdanning drakk juice sammenlignet med barn av foreldre med lavere utdanning, mens det var omvendt for saft.

Vaner går i arv

En fersk forbrukerundersøkelse viser at vaner går i arv. De som har foreldres som drikker melk, drikker i større grad melk enn de som har foreldre som ikke drikker melk. Vann inneholder verken mineraler eller vitaminer. Dersom melk erstattes med vann, må melkens næringsstoffer tilføres gjennom andre matvarer i løpet av dagen. Dette krever større bevissthet og planlegging av kostholdet.

Vær gode forbilder

Voksne er viktige rollemodeller for barn og ungdom. Det kan med andre ord være lettere å få de unge til å spise frokost dersom de voksne også gjør det. Alle som jobber med barn og ungdom er også rollemodeller for de unge. Bruk påvirkningsmuligheten din til å skape gode frokostvaner!

Kilder:

Pearson N. Family correlates of breakfast consumption among children and adolescents. A systematic review. Appetite 2009: 52; 1-7
Spisefakta 2010, Synovate
Resultatmåling Melk.no 2010, Synovate
Barne-og ungdomsundersøkelsen 2008, Synovate
Frokostundersøkelsen 2011, Synovate

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2388
Info.Pasta.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.