Vær kreativ med lammelåret


Oppdatertdato: 2012-04-02 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no, Astrid Hals


Oslo (NW): De fleste av oss spiser lam til påske, men nesten bare lammestek. Andre kulturer kan inspirere oss til å lage flere spennende påskeretter av lammelår, mener matekspert. Lammekjøtt kommer på en god andreplass over matvarer vi bruker mer av i påsken enn ellers i året, bare slått av sjokolade, viser en undersøkelse Synovate har gjort for MatPrat.
Salget av lammelår tredobles før påske, men de fleste sverger til lammestek av hele låret. Det er ikke nødvendig for å få en vellykket påskemiddag.

– Vi kan bruke lammelåret på andre måter også, slik tradisjonen er i mange andre land, sier utviklingssjef Even Nordahl i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Mindre kjøttstykker

I norsk matkultur har det ikke vært vanlig å benytte alle de forskjellige delene av lammelåret i egne matretter.

– Her i landet steker de fleste hele lammelåret i ovnen, men blir låret benet ut, kan man få flere kjøttstykker som egner seg til forskjellige retter, sier Nordahl.
Lager man påskemiddag med lam til noen få gjester, passer mindre kjøttstykker perfekt. Nå er det også blitt enklere å finne ulike deler av lammelår i velassorterte matbutikker her i landet.

– Lammeskank som langtidskokes eller langtidsstekes er luksusmat. Flatbiff eller mørbrad er utsøkt påskemat som kan tilberedes raskt. Fellesnevneren er at alt er perfekt selskapsmat, sier Nordahl.

Impulser utenfra

Han mener det er mye god matmoral i å bruke lammekjøttet på en enda bedre måte. Det handler både om verdiskaping og matglede.

– Et helt lammelår er bra til lammestek, men gjør seg også godt til andre og litt mer eksklusive produkter.
Nordahl leder den nye Matinnovasjons-gruppen i MatPrat, som skal se hvordan produktutvikling kan matche trender på en best mulig måte. I så måte er lam i en særstilling.

– Her kommer vi nok til å ta inn matimpulser fra mange land i årene fremover, og med bedre utvalg av ulike lammeprodukter åpner det seg langt flere muligheter enn bare å tilberede et helt lammelår.

Lett å lykkes med

Lammekjøtt til påske er tradisjon over store deler av verden, også i Norge.

– Lam er en takknemlig råvare som alle kan lykkes med på kjøkkenet. Kjøttet kan gjerne godgjøre seg på lav varme i timevis mens man er på påsketur, sier Even Nordahl.
Å bene ut et lammelår kan du gjøre selv. Da får du surret stek, lammeskank, flatbiff og mørbrad. Slik gjør du det: Ett lår, fire retter

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2426
Norsk mat.Kjøttdeig.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.