Vaksiner mot matallergi kan bli mulig - takket være musene


Oppdatertdato: 2012-05-27 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Folkehelseinstituttet, G. Børtnes, Bioforsk


I dag fins ikke behandling mot matallergier, men to nye musemodeller kan brukes til å utvikle og utprøve nye behandlingsformer som for eksempel vaksiner mot matallergi. Dette kommer fram av doktorgradsarbeidet til cand.med.vet. Nina Eriksen Vinje som har utført sine studier ved Folkehelseinstituttet.

Nina E. Vinje har i sitt doktorgradsarbeid etablert to musemodeller for matallergi mot belgfruktene lupin og bukkehornkløver. Disse modellene har blitt brukt til å teste ut om belgfrukter som soya, peanøtter, bukkehornkløver og lupin kan gi allergiske reaksjoner i mus som allerede er allergiske mot henholdsvis lupin og bukkehornkløver.

Hvorfor musemodeller?

- Musemodellene som er etablert vil blant annet kunne brukes til å prøve ut nye behandlinger, som for eksempel vaksine mot matallergi. En vaksine må testes ut på dyr før den kan testes på mennesker, både for å se at den virker, og for å sikre seg mot at den kan gi alvorlige bivirkninger, sier Nina Eriksen Vinje.
Nye matvarer som skal på markedet vil også kunne testes for om de kan utløse allergi. Mus kan brukes fordi deres immunsystem er godt beskrevet og ligner mye på menneskets. Dette gjør at forskere kan studere de komplekse immunreaksjonene som er forbundet med matallergi.
I sitt arbeid har Vinje vært opptatt av å redusere bruken av forsøksdyr til et minimum. Det er derfor benyttet en avansert statistisk metode i utviklingen av modellene for å få mest mulig informasjon ved bruk av færrest mulig dyr.

Kryssallergi

Den nye modellen som er utviklet ved Folkehelseinstituttet, kan også brukes til å finne ut mer om ulike kryssallergier. Man ble først oppmerksom på kryssallergi mellom peanøtter og bukkehornkløver i 2006. Bukkehornkløver gir sterkere kryssallergiske reaksjoner med peanøtter enn med andre belgfrukter som f eks soya og grønne erter.
Bukkehornkløver brukes som en ingrediens i blant annet karri, chutney og krydret te, og er velkjent i asiatiske matretter. De allergiske reaksjonene mot bukkehornkløver kan være alvorlige.
Lupin ble introdusert som et supplement til hvetemel i ulike bakervarer på grunn av sine gode bakeegenskaper.
Lupin og bukkehornkløver er eksempler på såkalte ”nye” og ”skjulte” allergener som har blitt introdusert i Norge, blant annet i ferdigmat, i løpet av de siste 10 -15 årene.

- Ofte vises det ikke på emballasjen om en matvare inneholder bukkehornkløver, da merkingen bare sier ”krydder”. Både lupin og bukkehornkløver kan gi alvorlige allergiske kryssreaksjoner hos pasienter med peanøttallergi, i motsetning til andre belgfrukter som soya og erter. Dette ble oppdaget på grunnlag av meldinger innsendt til Matallergiregisteret ved Folkehelseinstituttet, og disse oppdagelsene var med på å bidra til at lupin nå er merkepliktig i EU, sier Nina Eriksen Vinje.

Les mer om prøveforelesning og disputas hos Folkehelseinstituttet - Vaksiner mot matallergi kan bli mulig - takket være musene

Fakta om matallergi

Mange matvarer kan gi allergiske reaksjoner og allergi mot én matvare kan også utløse allergiske reaksjoner mot en annen matvare (kryssallergi).
Forekomsten av matallergi i den vestlige verden er rundt 4 8 % hos barn og 1- 4 % hos voksne. De vanligste årsakene til matallergi er peanøtter, nøtter, soya, melk, fisk, skalldyr, hvete og egg, men over 170 ulike matvarer har blitt satt i sammenheng med allergiske reaksjoner.
I tillegg til dette kommer kryssreaksjoner mot andre matvarer.
Den eneste formen for behandling er å unngå alt inntak av mat som inneholder det man er allergisk mot. Allergifremkallende bestanddeler som er skjult i sammensatte matvarer, representerer derfor et spesielt problem for matallergikere.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2448Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.