Nødhjelp for de som overhodet ikke kan lage mat på Valentin
Hva kan du gjøre om du for en gangs skyld vil overraske din elskede på Valentins og servere en middag du har laget selv? Og du har ikke peiling på hva du skal lage, gjøre eller hvordan.
Husk da at det er tanken bak som gjelder og det som din elskede ikke ser på kjøkkenet har hun/han ikke vondt av
Da shopper du følgende mat og tilbehør
- 1 avokado som er myk + 1 i reserve. Spør betjeningen i butikken.
- Litt reker, dvs enten en liten boks med hermetiske eller 15-20 ferske. Ikke bruk frosne.
- Majones, litt persille og en sitron. Det ligger gjerne bortgjemt i kjøleskapet.
- 2 ferdige retter fra fjordland. Feks kyllingbryst med sjysaus eller laksefilet med urtesaus. Disse er ganske store så regn med litt mat til overs.
- Og så kjøper du 2 ferdige desserter fra Fjordland eller evt andre. Panna Cotta, Creme Brulee eller karamellpudding. Det er noen andre produsenter her også.
- Kjøp noen jordbær, bringebær, en klementin og om du finner det en plante/urt som heter mynte(som skal til pynt på dessert og er spiselig)
- En boks med sprutekrem. Finnes i melkedisken. Menkomel eller tine har det. Denne er også suveren i Irish Coffee senere om det er kaldt.
- Annet: 1 bukett røde eller rosa roser, ca 10-12 stk,
- Noen servietter og evt ett par stearinlys. Om du ikke har fine glass, kjøp noen plastglass. Damene/herrene bak disken i slike butikker vet hva du trenger. Nille har slikt dill.
- Vinmonopolet. Kjøp 1-2 flasker litt søtlig hvitvin eller en søtlig musserende vin. Skal du ikke bruke alkohol så kjøp slik eplesaft fra disse forskjellige gårdene. De har noen av disse på polet. Selvfølgelig om noen av dere er vinkjennere så kjøper dere en tilpasset vin. Men består drikkevanene ellers av øl og tequila shots, så smaker søtlig vin passe søtt så lenge den er kald.
Andre ting
- Finn en film på nett som dere kan streame etter maten. Og det slår ofte an med en romantisk komedie. Men alt kommer an på partneren din. Zombie action kan også slå an:) Om du dater en skikkelig nerd er det passende med Star Wars eller Star Trek ol eller noe Marvel greier.
- Tenn på forhånd stearinlys, legg ut servietter og glass til drikke.
- Om gjesten kommer til deg så server ett glass med noe sprudlende. Men ikke mer foreløpig. Og så gir du han/henne rosene, men denne delen er mest aktuell om gjesten er en dame. Er du selv gjest og mann, så ta med deg roser.
- Når gjesten kommer har du allerede lagd ferdig avocado retten, og den andre maten ligger klar i kjøleskapet.
- La og alle tallerkener stå på kjøkkenet slik at du bærer de inn med mat på. Det er ikke romantisk å klippe opp fjordlandposer på bordet.
Arbeidsplan
Forrett: Fylt avocado
Denne er den vanskeligste, men kan gjøres ferdig før gjesten kommer. Du kan gjøre fyllet enda mer avansert, men som nevnt under er mer enn nok.
Avocado må være litt myk og den har en stein inni. Du skal bruke skallet og kjøttet inni. Du lager ett kutt inntil steinen på langs av avocadoen, dvs fra topp til bunn på begge sider. Og holder rundt hver halvdel og vrir forsiktig slik at steinen løsner. Skallet skal du beholde og innmaten skal moses. Steinen kaster du.
Legg innmaten i en bolle. Knus den med en gaffel. Bland den så med reker og majones. Sånn ca 2 ss majones til 1 avocado og 2 halvdeler. Ha på litt sitronsaft(1 ss) og rør alt sammen. Fordel alt i de 2 skallene og pynt med en skive sitron og en persille dusk eller noe annet grønt.
Om denne skal stå litt gjør sitronsaft til at avocadomassen ikke skifter farge
Da er det verste overstått.
Her er en film på youtube fra bama på hvordan man åpner en avocado. Husk å ikke ødelegge skallet.
Hvordan åpne en avocado.
Hovedrett: Fjordland standard
Denne er så enkel at dette skulle la seg gjøre for de fleste.
Varm opp fjordland middagen ved å følge bruksanvisningen på pakken. Enten i mikroen eller i gryte med vann. Når begge er ferdige, klipper du opp posene på ett fat og tar ut maten og fordeler den fint på 2 tallerkner. Her er jo hele poenget her at du kan få dette til å se ut som hjemmelagd mat. Dvs du må legge dette på tallerken slik at det ikke blandes rundt og ser ekkelt ut. Om du har litt agurk eller tomat, kan du kutte noen skiver av dette og legge ved siden av. Agurk og tomat som pynt, passer til absolutt alt
Dessert: Ferdig dessert med tilbehør
Denne er enda enklere. Her er det litt avhengig av hvilken type du har kjøpt, men noen lar seg gjøre å hvelve ut på en tallerken uten å ødelegge formen. Som en nødløsning kan du servere i pakningen og heller si at forretten og hovedretten tok så lang tid at du måtte improvisere litt her med desserten.
Ofte kan det lønne seg å senke disse i litt varmt vann om du prøver å hvelve de ut. Dvs dyppe kun plastskåla under vann, og så snu de på hodet. Kjøp gjerne inn noen ekstra for trening.
Om du klarer å få desserten fint på en tallerken, så pynter du med jordbær, bringebær og noen mynteblader. Er det karamellpudding dropp bærene og pynt med en sprut med krem.
Tips til slutt
- Skjærer alt seg så finnes det take away mat
- Om du tror du skal være raffinert å servere østers, dropp det. For de som ikke er kjenner eller har den smakssansen, så smaker det slimete sjøvann. Blir bedre etter 8-10 tequila shots.
- Jordbær og andre røde bær er romantisk. Passer som pynt på det meste.
- Sjokolade slår an. Kjøpe en liten sjokolade som gave og overrekk den før maten.
- Men ikke forsøk deg på hjemmelagd sjokolademousse eller fondant om du ikke har peiling.
- Mange nordmenn har smaksløker for det søte. Champagne er som oftest surt, men det finnes noen alternativer som har søtsmak. Har dere ikke gener for vin så helgardere med slik frukt/bær musserende vin. Står på hyllekanten på polet hvor mye sukker det er i den. Eller spør betjeningen. Alkoholfrie alternativer er det blitt mange av. Ofte med eple i utgangspunkt, men mange av de er gode. Som f.eks. liereple ol. Vanlig såkalt avalkoholisert vin er ikke noe godt, dermed basta!
- Er du i tvil så inviter noen kompiser/venninner noen dager i forveien og prøv ut alternativer. Fylt avocado passer fint til en Premier League kamp.
- Generelt kan jeg si at det kan lønne seg å trene litt på forhånd.
- Om alt til slutt blir skikkelig kleint, vel så ikke skyld på meg.
Poenget med disse 3 rettene er at forretten skal imponere slik at ingen merker at de 2 andre rettene er ferdigmat. Slik fylt avocado ser bra ut og er godt. Du kan selvfølgelig finne en annen forrett på mine sider, men denne klarer de fleste.
PS:
Om dere skal være miljøvennlige så dropp avocadoen. Dette er vel en av de grønnsakene som bruker mest vann under veksten av alle slike vekster.
Under her er 3 oppskrifter som kan følges om en virkelig skal gå all inn. Det er avocado, biffsnadder og en oreoshake.
Avocado med rekesalat
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
18.07.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Magnus Thor MagnussonIngredienser
2 modne avocadoer
100 g rensede reker
4 ss majones
4 ss lettrømme
hakket dill
1 ts sitronsaft
salt og pepper
sitronskive
dillkvast
Fremgangsmåte
Bland lettrømme og majones. Ha i de øvrige ingrediensene til rekesalaten. Del avocadoen i to og fjern steinen. Fyll rekesalat i hver halve avocado. Pynt med sitronskive og en dillkvast.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
227,76 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
1,08 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
21,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 11,29.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Biffsnadder
Antall porsjoner =
3Dato lagt inn eller oppdatert
20.08.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Knut PettersenBildet er tatt av
Knut PettersenIngredienser
400- 500 g biffkjøtt i strimler
2 ringer ananas i biter
6 sjampignoner
2 løk
1 pose bernaisesaus
Ris
Enkel og solid rett for oss vanlige folk. Vi brukte svinekjøtt da vi ikke hadde noe annet. Smaker godt for det. Brun gjerne kjøttet først, så det andre etterpå.Fremgangsmåte
Brun kjøttet sammen med sjampignonger, løk og litt smør i stekepannen. Ha i ananas på slutten.
Lag bernaisesaus etter oppskrift på pose. Server retten med ris og saus.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
98,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
4,54 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,33 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 9,96.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Oreo shake
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
20.02.2013Denne retten tar ca
10 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie RodriguezBildet er tatt av
Rosemarie RodriguezIngredienser
5 dl melk
1 kopp isbiter
4-5 isskjeer vaniljeiskrem
6 oreokjeks
Pynt
Pisket krem og karamell/sjokolade saus til pynt
Det er mange muligheter når det gjelder å lage shake, Vi bruker alltid vaniljeiskrem og helmelk. Så kan man smake til med det man ønsker. Andre smaker kan være banan, jordbær, div syltetøy, sjokolade osv.Fremgangsmåte
Kjør alt sammen i en blender til det er en jevn masse. Du kan justere mengden vaniljeis, kjeks etter behov.
Fordeles i 4 glass
Pyntes med krem og evt karamell/sjokoladesaus eller en orekjeks!
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
70,96 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,22 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
2,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,85.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:3207