Vannrensere gir ikke alltid renere vann


Oppdatertdato: 2004-03-19 Tema: Vann Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Filterkanner og vannfiltre selges over hele landet - slik at vi selv kan rense vannet fra kranen. Undersøkelser fra Mattilsynet viser at enkelte vannrensefiltre lekker sølv, andre tilfører vannet bakterier. Forbrukerne bør derfor ikke ukritisk gå til anskaffelse av slikt renseutstyr.

For to år siden foretok Mattilsynet (daværende Næringsmiddeltilsynet for Midt-Rogaland) en test av enklere utstyr for rensing av drikkevann, som omfattet rensematerialer i poser og vannfilterkanner. Resultatene viste at vannrenserne hadde relativt liten betydning for å bedre vannkvaliteten. Flere av produktene viste seg snarere forurense vannet ved å avgi sølv. Andre produkter tilførte vannet flere bakterier enn det som kom ut av springen. Resultatene fra undersøkelsen ble fulgt opp overfor leverandørene.

En ny undersøkelse i 2003 viste at flere drikkevannsfiltre fremdeles lekket sølv, men utlekkingen var redusert siden 2001. De fleste vannfiltrene med sølvimpregnering reduserte effektivt mikrobiell vekst i filtrert vann. En av filterkannene (Watermate), uten sølvimpregnert filter, hadde betydelig vekst av mikroorganismer i det filtrerte vannet. Slik gjenvekst av bakterier er imidlertid ikke betraktet som en helserisiko i drikkevann dersom vannet er av akseptabel mikrobiologisk kvalitet før filtrering.

Behov for filtrering av vann?
Produsenter av vannrenseutstyr markedsfører seg aktivt i store deler av landet, men forbrukere bør ikke ukritisk gå til anskaffelse av slikt renseutstyr.
Vannkvaliteten fra de fleste større vannverk i Norge er tilfredsstillende. Dersom du ønsker å vite hvordan vannkvaliteten er, eller registrerer et problem, er det viktig først å forhøre seg med det lokale vannverket. Disse vil også kunne gi deg råd om hvordan eventuelle problemer best kan løses. Alternativt kan du ta kontakt med Mattilsynet kontor i distriktet du bor. Som forbruker må man forvente å få levert vann av tilfredsstillende kvalitet fra sitt lokale vannverk.
- Før du eventuelt går til anskaffelse av vannfilter bør du som et minimum vite hvilke forurensninger du ønsker å fjerne. Mattilsynet i ditt distrikt vil kunne veilede om vannkvalitet og om eventuelle analyser som bør foretas for å dokumentere et eventuelt problem. Du må deretter forsikre deg om at filteret er egnet for det aktuelle problemet, sier rådgiver Per Fjeldal i Mattilsynet.
Han påpeker også at man må være oppmerksom på at drikkevannsforskriften stiller krav til at fastmonterte drikkevannsfiltre ikke må forurense vannet i ledningsnettet.

Impregnerer med sølv
Produsentene impregnerer vannrensefiltrene med sølv for å hindre vekst av bakterier i filteret. Dette er i utgangspunktet lovlig, men det er ikke akseptabelt at innholdet av sølv i vannet overskrider grenseverdien på 0,1 milligram pr. liter, som er satt av Verdens Helseorganisasjon (WHO). Sølv er dessuten ikke godkjent som et vannbehandlingsprodukt innen drikkevannsforsyningen.
- Den første effekten av inntak av sølv over lang tid er argyria; en ufarlig, men permanent misfarging av huden. Er inntaket av sølv høyt, over lang tid, kan det opptre effekter på hjertekar-systemet og leveren. Det er ingen tegn til at inntak av sølv er kreftfremkallende, sier rådgiver Cécile Blom i Mattilsynet.

Kontaktperson:
Per Fjeldal, rådgiver Mattilsynet (hovedkontor), tlf. 23 21 67 71.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:186
Norsk mat.Wok.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.