Vanskelige ingredienser i oppskriftene del 1


Oppdatertdato: 2009-03-31 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Stock xchng Kilder: Ultra ved Jørgen Gustavsen og Øystein Ellefsen , Fiskeeksperten Reinhartsen ved Jan Fredrik Olsen og Kjetil Pettersen,


Ofte så dukker det opp vanskelige ingredienser i oppskrifter og som ikke nærbutikken har i hyllene. Hva gjør man da og hvor får man disse?
Det er utrolig hvor mye som kan bestilles i delikatessediskene i vår større kjeder og her er en oversikt over de mest etterspurte ingredienser på nettsidene som man ikke får tak i uten videre. Jeg tar her for meg fisk, skalldyr og kjøttprodukter. I senere artikler vil jeg se på vanlige kolonialvarer, asiatiske varer og apotekvarer.

Butikkene

De forskjellige butikker har forskjellig utvalg. Vanlige mindre som Joker, Prix osv har ikke det store utvalget som de større har. I området her hvor jeg bor er erfaringen at Ultra og Ica Maxi har det beste utvalget. Disse er fullsortiment butikker med ett enormt utvalg og ofte varene inne. De kan og lett bestille varer som ikke er hyllevare. Coop Mega/Obs har og godt utvalg men dette varierer litt etter størrelsen på butikken.

Jeg har besøkt Ultra på Sørlandssenteret ved Kristiansand, Ica Maxi på Lund og Fiskeeksperten Reinhartsen i Kristiansand når jeg laget denne oversikten. Og sjekket mange produktkataloger til grossister og importører.

Spesial butikkene

Over hele landet fins det spesialbutikker innenfor fisk, vilt og delikatesse. Disse har ett stort utvalg i ferske varer og kan ofte bestille det meste. De har og ofte lokale leverandører av for eksempel fisk og kjøtt. Mange av disse er og grossister og leverer til butikkjedene. I Kristiansand har vi Fiskeeksperten Reinhartsen som dekker distriktet her. Det er ikke alle disse som har egne butikker og det må ofte bestilles gjennom dagligvarebutikk. I Oslo fins for eksempel Jakob’s På Holtet som er kjent spesialbutikk som hører til Norgesgruppen, Fjelberg Fisk & Vilt mfl.

Importerte råvarer.

Det fins flere store importører og grossister med ett stort utvalg av ingredienser som ikke er helt vanlige. De store kjedene bestiller fra disse og i fullsortiment butikker (Ultra, Ica Maxi, Coop Mega/Obs bla) har de ofte mange av disse i utvalget. Er ikke varen inne vil de kunne bestille denne raskt. Dette gjelder ofte eksotisk fisk og kjøtt. Grossister har ofte forskjellige sortiment til kjeder/butikker og til restaurant/storkjøkken.

Lokale råvarer

De fleste større forretninger har kontakt med lokale slakterier og produsenter. Her får de leveranser og kan bestille produkter som produseres i Norge. Pga mattilsynets regler må visse vilkår oppfylles for at en produsent skal kunne levere direkte til butikker. Det er flere lokale initiativ her i Norge, og vi har produsenter av masse forskjellig kjøtt, grønt og annet. Her hos oss på Sørlandet er Jens Eide ett lokalt slakteri i Lillesand som har det meste av slaktervarer. Mange produsenter har og egne utsalg hvor de selger mer spesielle produkter. Dette gjelder også slakterier og fiskehandler.

Internet

Det fins og flere nettbutikker som fører mer spesielle råvarer. Mange importører har og nettbutikk. Noen har spesielle land eller varegrupper de fører. Produsenter selger også over nett.

Produktene

Elg, rådyr, hjort og rein.

Dette er råvarer som man får tak i flere steder. Og man trenger ikke kjenne en jeger for disse. Reinsdyr og hjort finnes i de fleste butikker, mens elg og rådyr er sesong betont. Disse kan oftest bestilles. Ultra og Ica Maxi har frossent elg, reinsdyr og hjort hele året. I forbindelse med jakt og slakteperioder er det ferskt kjøtt å få.

Orrfugl, storfugl, rype, jerpe, struts ol.

Disse fuglene må oftest bestilles og er sesongbetont. Rype er det mye jakt på, mens storfugl, orrfugl og jerpe er mer sjeldent. Flere har disse som frosne og det kan bestilles. Dette gjelder også due, and, fasan, perlehøne. Struts er vanskeligere. Det var norsk produksjon tidligere, men nå er det nesten ikke noe igjen. Dette kjøttet kan importeres.

Ande og fasanbryst

De fleste butikker med ett godt utvalg kan levere disse. Kan ofte bestilles.

Vaktler og vaktelegg

Disse er det oppdrett av i Norge. Kan bestilles i delikatesseforretninger. Egg er ikke så lett men det finnes produsent i Norge: Vaktel.no
Delikatesseforretninger i Oslo vet jeg har ferske egg.

Eksotisk vilt og fugl

Antilope er hyllevare i flere butikker og delikatesseforretninger. Det er en del import. Bjørn kan man få tak i forbindelse med jakt eller uhell, er ellers ganske sjelden.
Krokodille og alligator får man bestilt på Ultra bla.
Skilpadde er fredet og det er ingen import til Norge. Forekommer som bifangst i sørligere land.
Forskjellige slanger kan og bestilles i perioder, men er litt mer tilfeldig
Kenguru er vanskelig å få tak i her i Norge, men Australia eksporterer over hele verden og dette kan nok spesialbestilles.
Villsvin kan og bestilles flere steder.
Froskelår og snegler kan bestilles. Det fins hermetiske snegler i diskene på Ultra bla.
Jeg ser og i sortimentlistene at det importeres både kamel, sebra, bison osv fra andre land. Er man tålmodig og spør pent kan nok dette bestilles. Men man får kanskje ikke kjøpe hele kameler slik at man kan lage vår oppskrift på Fylt Kamel.

Andre kjøtt og slakterprodukter

Okseblod finnes i disken hos Ultra og Ica Maxi, og dette har de fleste slaktere.
Noen har marg men dette er ikke så mye brukt pga dårlig rykte i forbindelse med sykdommer tidligere.
Lever, nyrer, hjerte og kalvebrissel. Det er ikke alltid dette er ferskt og det følger sesongen. For eksempel lammeslakting og jul. Kan og bestilles i tilfelle.
Kjekjøtt er det flere som har og det blir mer og mer vanlig.
Oksehale er i diskene hos de store sammen med forskjellige typer fett og talg. Men dette kan og evt bestilles.
Buklist er i disken hos Ultra og kan bestilles.
Syltelabber er sesongmat og kan bli dyrt å bestille utenom jul.
Gåselever er noe som kan bestilles av de fleste, men mange har dette inne, dette gjelder og ferdige produkter med gåselever.
De fleste større butikker har nå ett enormt utvalg av spekemat og man kan få tak i det meste av spekemat fra for eksempel middelhavslandene.

Fisk og fiskeprodukter

Mange spesielle fiskearter forekommer som bifangst og kan dermed dukke opp i fiskebutikkene og fiskediskene. Noen blir og importert.
Håbrann, sjøtunge, skatevinger forekommer som bifangst. Sjøtunge har Danmark kommersielt fiske etter.
Isgalt er sesongvare og finnes fersk i diskene da. Dette er en dypvannsfisk som smaker nydelig.
Ishavsrøye føres av de fleste større butikker.
Blekksprut og akkar er det lite fiske etter i Norge. Mye kommer inn fra Danmark. Kan ofte bestilles. Blekksprut finnes jo også i noen frysedisker, ferdig i ringer.
Kamskjell, østers, blåskjell og andre skjell er ofte tilgjengelig ferske. Litt avhengig av fangst.
Kråkebollerogn kan Fiskeeksperten Reinhartsen bestille og da kan nok andre og det.
Løjrom kan bestilles hos de samme. Dette er rogn av en innlandsfisk som heter Lakesild.
Det lar seg og gjøre å bestille de fleste av de utenlandske fiskesortene. For eksempel snapper, tunfisk, dorado, papegøyefisk, barracuda, sverdfisk og lignende.
Karpe er nesten umulig å få tak i.
Klippfisk og tørrfisk henger i mange delikatesseforretninger og dingler under taket. Også ferdig utvannet klippfisk til Bacalao i pakker.

Flere har spurt om matjessild. Dette finnes i enkelte butikker, som noen Ultra butikker. Evt kan en ta kontakt med Matjes.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1555
Norsk mat.Hverdagsmat.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.