Vanskelige ingredienser i oppskriftene del 2


Oppdatertdato: 2009-05-28 Tema: Produktnyheter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Her er andre del av min oversikt over hvor man får tak i vanskelige ingredienser til oppskriftene mine. Første del kan leses her og omfatter ferskvarer, kjøtt og fisk.

I mange av de eldre oppskriftene på mine nettsider er det brukt ingredienser som kan være vanskelig å få tak i nå. Dette kan være ting som er forbudt eller gått ut av produksjon. Det fins ofte erstatninger man kan bruke for dette.
Jeg ser her på en del ingredienser som apotek, helsekost, asiatiske butikker og kolonial forretninger med bra utvalg kan skaffe. Jeg har igjen brukt Ultra som jeg har funnet ut har det beste utvalget her i distriktet tett fulgt av Ica Maxi.
For dere som ikke har slike forretninger i nærheten så spør i nærbutikken, de kan ofte bestille dette om de yter bra service.
Om det er noen produkter som ikke finnes her så spør meg gjerne, så skal jeg se om jeg kan finne ut av det.

Apotek

Før i tiden kunne apoteket få tak i eller lage mange ingredienser, særlig til bruk i baking ol. Dette er ikke helt tilfelle lenger nå. Apotekene er med i kjeder og de tenker på lønnsomhet og da kommer sære produkter i annen rekke.
Det fins fortsatt apotek hvor det er folk som har erfaring og kompetanse til å hjelpe med spesielle ingredienser, særlig fra gamle dager. På min runde rundt på apotekene her i byen så merket jeg at kompetansen er veldig varierende, og flere til og med farmasøyter hadde ikke hørt om flere av produktene.
Er dere så heldig å ha ett apotek i nærheten med eldre, kunnskapsrike farmasøyter så spør dem om det er noe dere lurer på. De vet ofte om ting kan skaffes eller evt erstatning for dette.

Asiatiske butikker

Disse butikkene er ofte noen skattkister når det gjelder spennende ingredienser. De har ofte mange av de mer utenlandske ingrediensene, ikke bare asiatiske men og annet inne. Jeg har sett at de ofte har andre navn på produktene, så det er best å spørre.
Disse forretningene har ofte friske og rimelige grønnsaker også. Frisk ost og oliven feks.
Bare de å gå rundt å snoke i hyllene på en slik forretning er en stor opplevelse og anbefales på det varmeste.

Internet

Fler og fler produkter får man på nettet. Og det er flere norske importører av spesielle varer. Eksempel her er seilaksfarge som jeg har stresset litt med å få tak i. Dette fører ikke apotekene lenger men blir importert og solg av ett firma på nettet. Se lenger nede for mer info.

Helsekostforretninger

På helsekost finner en mange produkter og gjerne de som er rettet mot diett og allergi. Helsekostforretninger er ofte dyre og mange av produktene finner en igjen i asiatiske forretninger til en langt lavere pris.

Oversikt over ingredienser(alfabetisk)

Agar Agar

Dette er ett tykningsmiddel lagd av alger. Både apotek og helsekost har det

Apsikat

Dette er syltet og kandisert appelsinskall. Ultra har dette i utvalget. Brukes i baking av kaker

Amarettikjeks eller fingerkjeks, Lady Fingers til tiramisu

Kjeks som legges ned i bunnen av Tiramisu. Større forretninger har disse. Kan og lages selv.

Atamon

Dette er ett konserveringsmiddel som brukes ved sylting. Annet syltepulver kan erstatte dette, bare se på pakningen. Ultra har atamon i hyllene sine. Atamon brukes en del i danske oppskrifter.

Banan blader

Bananblad kan bestilles gjennom Ultra. Dette finnes og i asiatiske forretninger med godt utvalg.

Bitre mandler.

Mandler fins i 2 typer. Bitre og søte. Bitre er forbudt i salg i Norge men kan skaffes som bitre mandeldråper gjennom apotek, bla Apotek 1 Løven i Kristiansand. 10 ml til kr 110.- kan bestilles. Bitre mandler er og til salgs i andre land, bla Sverige.

Bokhvetemel

Dette finnes i de fleste større forretninger og helsekost.

Brødfrukt

Eksotisk frukt. Stor og oval med grønt skall. Smaker som potet. Hvitt kjøtt. Brukes mye sydover i andre land. Asiatiske butikker har brødfrukt.

Canolaolje

Bruk en annen vegtabilsk olje istedenfor, feks rapsolje. Det er delte meninger om canolaolje og man kan lett styre unna den.

Canneloni.

Barilla har ferdig canneloni. Dette er store pastarør. Flere har spurt om dette og jeg har funnet det på Ultra. Er ikke så vanlig.

Diverse søtningsmidler.

For dere som er diabetikere er det aktuelt å bytte ut sukker med annen søtning. Ett godt utvalg fins i større kolonialbutikker, men og på helsekostforretninger fins det mye.

Drakefrukt

Dette er det samme som pitahaya. Pitahaya er en forholdsvis ny frukt på markedet. Den vokser på kaktus, men i motsetning til kaktusfiken har ikke pitahaya noen skarpe pigger i skallet. Pitahaya finnes i flere varianter, men mest vanlig er den gule og røde varianten. Formen er oval og fruktkjøttet er gråhvitt eller rødt med mange små, sorte, spiselige kjerner. Smaken er søt, fyldig og aromatisk. Skallet er forholdsvis tykt, mykt og ruglete. Gul pitahaya høstes før den er helt moden og vil gå fra grønt til gulgrønt og til helt gult etter hvert som den modnes.
Finnes i større forretninger med ett godt utvalg av frukt og grønnsaker.

Druekjerneolje

Større forretninger har dette.

Druesukker eller glukose.

Ultra og apoteket har dette i pulverform. Apoteket også flytende.

Eggerstatning

Både Hammermuhle og Loprofin eggerstatninger finnes i helsekost bla hos allergimat.no.

Ernæringsprodukter

Det fins mange typer næringsprodukter som brukes som tilskuddsnæring. Jeg har oppskrifter med både produkter fra Nutricia og andre merker. Alle disse fås på apoteket. De er ofte ganske dyre.

Essenser

En kolonial med godt utvalg har både mandel, rom og vanilje essens. Husk at det er forskjellige produkter her og at det er forskjell mellom ekstrakt og essens.

Fargestoffer.

Forskjellige fargestoffer har de fleste kolonialbutikker. Apoteket har og en del typer. Konditorfarge er ganske ufarlig og finnes i flere farger.

Fiberhusk og fibrex

Dette er kornprodukter som brukes som tilsetning i baking. Finnes i helsekost og hyllene på Ultra samt andre store forretninger. Fiberhusk brukes mye i glutenfri baking for å gjøre brødet luftig. Er malte loppefrøskall.
Fibrex er fiber av sukkerroer. Gjør bakverk fiberrikt.

Galangal

Galangarot er en rotvekst som kommer fra Sørøst-Asia. Den kalles også for Laos. Galangarot dyrkes i Sørøst-Asia og brukes som smakstilsetning på asiatiske retter. Rotstammen er ca. 1 meter lang og har små spisser eller utvekster. De nye skuddene er lys rosa i fargen. Hvis man knekker roten, kjenner man straks dens friske duft. Duften kommer fra plantens to smaksemner som er Galganol og Alpinol. Galangarot brukes som ferskt krydder på samme måte som ingefær.
Kan bestilles på Ultra og finnes i asiatiske forretninger.

Ginsengrot

Dette kan være vanskelig å få tak i og lite brukt. Kan muligens bestilles på Ultra og evt i asiatiske butikker.

Ghee

Dette er klaret smør. Kan lages hjemme. Tine lager en type men den tror jeg kun er for næringsmiddel industrien. Ghee fås i asiatiske butikker.

Glutamat, - MSG - MonoSodiumGlutamat - E 621

Dette har de i enkelte asiatiske butikker.
Vung Tau har det i Kristiansand. Er en smaksforsterker som kan erstatte salt i noen tilfeller. Det er meldt om allergiske reaksjoner og ikke alle er like begeistret for bruk av dette.

Gluten

Gluten fins utskilt fra hvete. Dette er noe som bakerier bruker for å øke heveevnen i brøddeiger. Jeg har ikke lykkes å finne ut mer om dette, men det går an å høre på det lokale bakeriet.

Jyttemel.

En melblanding som inneholder mye bokhvete. Også ris, sukkeroer og potetstivelse. Naturlig glutenfri. Fås i helsekost. Det finnes flere typer.

Karriblader

Disse fås kjøpt i forretninger som har ett utvalg av krydder. Også asiatiske forretninger. Eksempel på nettbutikk her: www.teaandcoffee.no

Kastanjer, hermetiske og pasta

Kastanjer er avhengig av sesong. Finnes hermetiske og som pasta. Ultra har friske når det er tilgang på dette. Husk at den kastanjen vi har i Norge (hestekastanje) ikke er det samme.

Kokosmasse, fett og melk.

Fås i de fleste forretninger.

Kokosmel

Kan kjøpes på nett hos helsekost. Kokosmel brukes en del i utenlandske oppskrifter, særlig diett. Må ikke forveksle med kokosmasse. Kokosmel på dansk er det samme som kokosmasse her hjemme.

Kremortartari eller vinstein

Dette er noe flere bruker i julebaksten. Apoteket har dette eller kan bestille.

Kvarg, kvark er danske produkter.

Norsk navn er skjørost. Det finnes en økologisk fra Rørosmeieriet. Ultra har den. Ligner Kesam men er laget av sure produkter i motsetning til Kesam som er laget av søt melk.

Limeblader

Disse fås kjøpt i forretninger som har ett utvalg av krydder. Også asiatiske forretninger. Er bladene fra Kaffirlime planten. Eksempel på nettbutikk her:
www.teaandcoffee.no

Maismel

Dette er ikke så lett å få tak i. Asiatiske forretninger har det ofte og det er flere typer. Brukes til å lage for eksempel polenta og i flere amerikanske oppskrifter.

Maissirup

En tykk, søt sirup laget av maisstivelse og syrer eller enzymer. Finnes i større forretninger. Bla Ultra.

Mandelsirup

Mandelsirup og andre sukkersiruper fås kjøpt i forretninger som har barutstyr. Det er og flere nettbutikker som har slike ting, bla denne: www.altombar.no

Mangochutney

Finnes i større forretninger. Bla Ultra. Asiatiske forretninger har ofte ett utvalg av forskjellige chutney. Chutney kan og lages selv.

Mannagryn

Ekte mannagryn kommer fra en egen type gress. Det lages en etterlikning av hvete i Sverige av Saltå Kvarn. Denne lages av hvetekjerner. Selges i Norge gjennom helsekost. Vitalkost er importør.

Melasse

Melasse er et restprodukt fra raffinering av rørsukker. Melasse varierer i farge og sukkerinnhold. Etter tredje og siste gangs pressing får man en mørk sirup med sterk smak, men med mindre sukkerinnhold og flere næringsstoffer enn annen sirup. Finnes i større forretninger. Bla Ultra.

Melkerstatninger.

Her det mange typer. Selges i både apotek, helsekost og kolonial. Nutramigen er ett melkepulver uten melkeprotein og laktose. Fås på apotek. Profylac er og melkeerstatning som fås på apotek.

Naturkalk.

Kalkpulver som vanskelig å få tak i, men mulig at jeg har oversett noe. Er mel fra sesamplanten. Brukes i baking og som berikning. Også som kalktilskudd. Alternativt kan det brukes sesamfrø som finmales på for eksempel kaffekvern. Sesammel er veldig næringssrikt.

Nitritt og salpeter

Noe som brukes til farging/konservering av kjøtt i eldre oppskrifter. Fås på apotek i flere varianter.

Odense erlet

Dette er en fløteerstatning. Finnes på Helsekost og Ultra bla. Det er andre produkter å få tak i her. Bla soyafløte og havrefløte.

Pak choy (Stilkkål, bladkål)

Bestilles bla gjennom Ultra. Asiatisk kålvekst. Fins og i asiatiske forretninger.

Palmehjerter

Det er margen på visse palmer som har fått dette navnet. Selv om palmehjerter kan spises rå, selges de vanligvis hermetisk på boks i spesialforretninger og supermarkeder.

Palmeolje

Dette erstattes av andre vegetabilske oljer. Palmeolje inneholder mye mettet fett og anbefales ikke brukt.

Palmesukker

Sukker som kommer fra sevjen til forskjellige palmer eller fra sukkerrørsaft. Palmesukker finnes i forretninger som selger asiatiske matvarer. Bla her i Kristiansand.

Passata (knust tomatblanding)

Dette er ingrediens i en del retter. Kan lages selv. Ultra har det i hyllene.

Peanøttolje

Denne klare oljen som blir presset av peanøtter er blitt brukt i århundrer i Sør Amerika. Den er motstandsdyktig mot høye temperaturer, og tåler temperaturer opp til 230 C. Det gjør den ideell som frityrolje. Finnes i større forretninger. Bla Ultra.

Polarbrød

Ferdige runde brød. Disse fins i mange av de større forretningene. Flere typer.

Polenta

Dette har Ultra. Er laget av mais. Vi kjenner godt til polentagryn fra eldre tider. Kan lages selv ved å bruke maismel. Kok opp vann og litt salt. Pisk inn maismel og la det surre i 45 minutter til det slipper kantene. Rør ofte. Det finnes og hurtigpolenta, som er forkokt. Skal bare koke noen minutter.

Rapsy Matlagningspulver

Dette er ett svensk matlaginsgpulver som finnes i noen oppskrifter. Brukes som erstatning for melk. Finnes på helsekost bla allergimat.no.

Rettich, daikon

Finnes i store grønnsaksdisker. Ultra bla. Også i asiatiske forretninger.

Rognebærgelé

Finnes i større forretninger. Bla Ultra.

Rosenvann

Brukes i asiatiske retter for aroma. Dette fås på apotek eller kan bestilles der. Mulig at noen kosmetikkforhandlere har det

Råmelk

Råmelk må en nok på en gård for å få tak i. Er ikke i vanlig salg her i Norge.

Rød sandel

Dette er den indre kjernen av det røde sandeltreet. Kommer fra India. Brukes som fargestoff, men er sjeldent. Må oppløses i alkohol. Kan muligens fås på apotek eller hør i asiatiske forretninger.

Scorsonerrot

kalles og svartrot. Svartrot hører til kurvplantefamilien og har sin opprinnelse fra Middelhavslandene. Planten er opptil en meter høy med et noe håret utsseende. Røttene er lange og tynne, mørkebrun til nesten svart utvendig, med krem- eller hvitfarget kjøtt og melkeaktig hvit saft. Svartrot ble brukt som medisinplante blant annet mot ormebitt. Svartrot kom til Norden på 1600 tallet og var ganske vanlig på slutten av 1800 tallet.
Den smaker godt og kan minne om asparges. Noen påstår også at den smaker som østers, og kaller den derfor østersrot. Kalorifattig med mye mineraler. Gammel grønnsak som har fått litt renessanse. Finnes i fyldige grønnsaksdisker.

Seilaksfarge, hummerfarger til farging av fisk.

Den hummerfargen man fikk kjøpt før er ikke i salg lenger. Seilaksfarge får man faktisk kjøpt gjennom Norske Krydderiprodukter, http://www.kryddo.no .
De selger og Røyksyre til private forbrukere. Noen Apotek kan nok skaffe dette men disse er på vei ut.

Skjåkmjøl

Dette melet er vanskelig å få tak i. Men en del større forretninger har det og særlig i distriktet rundt Lom. Føres og av en del forretninger som har økologiske matvarer.

Søtpotet

Søtpotet kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men dyrkes nå i alle tropiske områder. Som navnet tilsier, er denne poteten søtere enn vanlig potet og inneholder 5 % sukker mot vanlig 0,5 %. Til tross for navnet er søtpoteten ikke i slekt med vanlig potet selv om bruksområdene kan være like. Søtpoteten er avlang i formen og kan bli ganske stor. Den har varianter med både orange og hvitt fruktkjøtt. Den orange varianten er mest brukt hos oss. Fargen på skallet kan variere fra lys brunt til rødt. Smaken er som nevnt søtaktig og kan minne om gulrot. Søtpotet har de fleste større forretninger. Noen har og Yams som er ganske likt.

Tamarind

Tamarind er en belgfrukt som vokser på tamarindtreet. Fruktkjøtt og frø er mørkebrune og noe sursøte. Sjelden brukt her hos oss. Brukes mye i indoneisk mat og andre land i østen. Brukes og som juice. Den burde være å få kjøpt på asiatiske forretninger. Tamarind blir solgt fersk, tørket, syltet, sursyltet eller i væske, som pasta, blokk eller som sirup.
Ultra har dette, samt asiatiske forretninger.

Tangprodukter, Nori, Søl ol.

Finnes hos bla Ultra. Flere store har dette siden det er blitt populært med Sushi,

Tangmel

. Dette kjøpes på helsekostforretninger

Tapioka

Tapioka (også kjent som handelsnavnet sago) blir laget av stivelse fra maniokknoller. Fordi smaken er mild tar den til seg smaken til retten den blir brukt i. Selges som sagogryn her i landet.
Finnes i større forretninger. Bla Ultra.

Tofu

Tofu kalles den pastaen som produseres av den melkeaktige væsken som blir utvunnet fra soyabønnen. Tofu er utrolig allsidig, og tar dessuten til seg smaken fra maten den blir kombinert med. Tofu inneholder to til tre ganger mer jern enn i en tilsvarende porsjon tilberedt kjøtt. Finnes i større forretninger. Bla Ultra.

Tørrmelk

Tørrmelk finnes både på apotek og Ultra. Brukes i en del oppskrifter. Kondensert melk brukes også noen ganger og dette er det vi kaller Viking melk.

Vårrulldeig, fyllodeig eller tynn butterdeig flak

Dette er tynne deigflak som brukes til vårruller. Ultra har dette.

Zedoari

Er en ingefær liknende knoll. Roten brukes ofte tørket i østens medisin. Engelsk navn er wild turmeric. Brukes i små mengder som krydder. I familie med gurkemeie, som brukes som erstatning for safran. Denne finner du i asiatiske butikker, som regel under navnet wild tumeric. Lange røtter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1603Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.