Biff må ikke serveres som store kjøttstykker med poteter eller ris, selv om det er det de fleste av oss forbinder med en skikkelig biffmiddag.
Selv ihuga biffelskere ønsker seg kanskje av og til nye variasjoner over biffkjøttet. Og det er jo ingen grunn til å la være å gå nye veier, også med biffen. Biffkjøtt egner seg nemlig godt i en rekke ulike retter, for eksempel i paier, supper og wokretter.
Tynne skiver eller strimler av biffkjøtt egner seg også utmerket i salater, som da blir både litt mer mettende og mye mer interessante.
Med skikkelig mørt kjøtt kan du dessuten lage nydelige, varmende gryteretter med relativt kort koketid. Er det for eksempel lenge siden du har laget Biff Stroganoff? Og i så tilfelle: Hvorfor det?
Prøv også å sette mer eksotiske smaker til biffkjøttet. Red Curry Beef har thailandske aromaer av kokosmelk og sitrongress, og meksikanske fajitas kan like gjerne lages med biffstrimler som med kjøttdeig. Kanskje helst med biffstrimler, egentlig.
Japanerne synes kjøtt skal serveres i små, delikate stykker, ikke som store amerikanske biffer. Prøv for eksempel Teriyakibiff, japansk biffsuppe eller retten Niku Jaga, der tynne skiver eller strimler av biff er hovedingrediensen.
Kle biffen i ny drakt og kos deg med noe helt nytt!
Niku Jaga - kjøtt og poteter
4 personer
600 g tynne skiver mørbrad av storfe , eller flatbiff
2 ts olje
500 g potet i terninger
1 stk. løk i terninger
2 stk. gulrot i tynne skiver
6 dl vann
3 ½ ss sukker
5 ss sake eller hvitvin
5 ss soyasaus
1 dl grønne erter eller sukkererter
Slik gjør du:
1. Varm oljen i en jerngryte, og brun kjøttet til det får en gyllen fin farge. Tilsett poteter, løk og gulrot. La dette surre i ca. 2 minutter. Ha i vann og la det koke under lokk til poteter og gulrøtter er gjennomkokte, 10-15 minutter.
2. Tilsett sukker og vinen. La det koke videre ca. 5 minutter. Ha i soyasausen, senk varmen og la det småkoke ca. 20 minutter uten lokk til kraften er nesten helt kokt inn.
3. Tilsett erter eller sukkererter de 2-3 siste minuttene av koketiden.
Server med ris eller nudler. Og litt ekstra soyasaus er et naturlig tilbehør i det asiatiske kjøkken.
Biffsalat
2 personer
250 g biffkjøtt i strimler
1 ss smør
½ ts salt
½ ts pepper
½ stk. issalat
8 stk. løk
75 g bacon
8 stk. frisk sjampinjong
3 ss lettrømme
1 bt. frisk gressløk
Slik gjør du:
1. Skrell løk og kok den i lettsaltet vann et par minutter.
2. Rens sopp og skjær i skiver.
3. Varm smør/olje i panne og stek kjøttet i 3 min. Salte og peppre.
4. Sprøstek bacon, tilsett sopp og løk. la det frese videre litt raskt. Klipp gressløk og bland inn i rømmen.
5. Vask salat og la den renne av. Fordel salatblader på 2 tallerkener.
6. Legg opp kjøtt og bacon, og løk og sopp. Pynt med tomater. Server med brød.
Red Curry Beef
2 personer
500 g biff av ytrefilet storfe
3 stk. gulrot
1 stk. løk
1 ss frisk ingefær
1 boks bønnespirer
8 dl kokosmelk
1 ss sitrongress
5 stk. sitronblader
1 stk. fennikel
1 ts brunt sukker
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i rause biter, brunes i stekepanne eller wok. Legg til side.
2. Brun grønnsakene og finhakket ingefær. Tilsett currypasta etter smak. Hell over kokosmelken, ta i blader og sitrongress.
3. Koke til det utskilles små røde prikker i sausen. Smak til med brunt sukker.
4. Ha i kjøttet til slutt, det skal IKKE koke etter at kjøttet er kommet oppi!
Jasminris er godt til, og evt. godt brød eller hvitløksbaguetter.
Biff stroganoff
4 personer
800 g biffkjøtt i strimler
1 stk. hakket løk
2 ss smør til bruning
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss tomatpuré
100 g frisk sjampinjong
1 dl kjøttkraft
2 dl seterrømme
4 ss lettrømme
4 sk. syltede rødbeter
4 sk. sylteagurk i skiver
Slik gjør du:
1. Skjær kjøttet i store strimler, (0,5 x 6 cm). Brun kjøtt og hakket løk i smør.
2. Legg kjøttet over gryte og tilsett salt og pepper. Tilsett tomatpuré. Skjær sjampinjong i skiver og ha denne over i gryten. Tilsett kraft og rømme og la retten koke noen minutter.
Anrett Biff Stroganoff på tallerken eller i en skål. Legg på en spiseskje rømme, rødbeter og sylteagurk per porsjon. Serveres med potetstappe, eventuelt med ris.
Biffgryte med scampi
2 personer
200 g biff av ytrefilet storfe
6 stk. scampi
3 stk. tomat
1 stk. løk
1 båt hvitløk
¼ ts kajennepepper
½ ts salt
1 ts sukker
1 ts tørket basilikum
½ ts chilipulver
¼ pk. tagliatelle
Slik gjør du:
1. Kok opp en panne med vann og slipp tomatene oppi når vannet koker. Ta opp tomatene etter ca. 1/2 minutt og ta av skallet.
2. Varm opp oljen i en jerngryte.
Skjær kjøttet i litt store biter og brun lett, ca. 1-1,5 min. Legg kjøttet til side og fres scampien.
3. Legg deretter tomatene over i oljen (samme som du stekte kjøttet i) grovhakk løken og hvitløken og ha i sammen med tomatene.
4. Tilsett kajennepepper, basilikum, salt og sukker. La dette småkoke ca. 30 minutter, smak til med ekstra chilipulver mot slutten, kjøttbitene koke med de siste 5 minuttene.
Serveres med tagliatelle og nybakt, varmt middelhavsbrød.
Gresk salat med biffstrimler
2 porsjoner
300 g biffkjøtt i strimler
1 ts gresk krydder
2 ss olivenolje
2 dl tzatziki
1 stk. tomat i skiver
½ gl fetaost i marinade
3 stk. salatblad
8 stk. sorte oliven
1 stk. baguett
Slik gjør du:
1. Krydre biffkjøttet og stek det på middels varme.
2. Anrett salaten på ett fat med tzaziki i bunnen og tomater, snittet salat og fetaost over.
3. Strø på biffstrimler og oliven til slutt. Server med brød.
Biffpai
2 porsjoner
300 g biffkjøtt i strimler
2 ss olje
½ ts salt
¼ ts pepper
1 pk. butterdeig
1 pk. frossen grønnsaksblanding
3 stk. egg
3 dl melk
15 stk. grønne oliven
Slik gjør du:
1. Sett stekeovnen på 200° C, og lag paideigen etter anvisning på pakken. Klem den ut i en form 26 –28 cm.
2. Kjøttet brunes i olje i panne, og grønnsaksblandingen tilsettes og freses med det siste minuttet.
3. Hell kjøtt og grønnsaksblandingen over i paiforma, og tilsett sammenvispet egg og melk. Strø over noen oliven, og stek paien i ca. 35 – 40 minutter.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:422