
Hva er vel bedre enn en nystekt og lun eplekake med vaniljeis eller pisket krem til? Tennene formelig løper i vann bare ved tanken.
Men har du tenkt på at variasjonene på eplekaker er utallige? Ikke bare den vanlige – men akk så deilige – med sukker og kanel på toppen. Nei, det finnes pizza, pai, terte, muffins, kringle, snitter, m.m.
La deg friste! Bak en eplekake-variant og overrask familie og venner. Det går fortere enn du tror. Og benytt sjansen nå som det er gode norske epler å få tak i.
Ellens eplekake
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
bunn:
4 dl hvetemel
2 ss sukker
150 g meierismør
5 ss kaldt vann
fyll:
store 6 stk. eple
1 dl kavring eller malt brød
1 dl rosiner
1 dl sukker
1 ½ ts malt kanel
5 dl ferdig vaniljekrem
tilbehør:
3 dl kremfløte
Bland sammen alt til bunnen i en foodprocessor. La deigen stå kaldt ca. 20 minutter. Kle bunn og side i en godt smurt kakeform med 2/3 av deigen.
Ha på halvparten av fyllet i denne rekkefølgen: Kavring, eplebåter, rosiner, sukker og kanel. Fordel vaniljekremen over. Ha på resten av fyllet.
Kjevle ut resten av deigen og legg som lokk over kaken. Trykk skjøten godt sammen rundt kanten. Prikk lokket med gaffel før stekingen. Eventuelle deigrester lages til pynt.
Stek kaken og server den lunken med vispet krem til.
Rund kakeform, ca. 24 cm. i diameter (til en kake på 8-10 porsjoner)
I stekeovnen ved 200 grader i 40-60 minutter.
Epler i gitter
Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 6
150 g meierismør
135 g sukker
1 stk. stort egg
2 ss matfløte eller helmelk
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
fyll:
3 stk. eple
3 ss sukker
½ ss malt kanel
10 stk. mandler
Rør smør og sukker hvitt, tilsett egg og fløte og til slutt melet blandet med bakepulveret. Trykk 2/3 av deigen ned i bunnen og litt oppover kanten av en smurt form.
Skrell eplene og skjær dem i båter. Dekk deigbunnen med eplebåtene og dryss sukker, kanel og hakkede mandler over. Kjevle ut den siste delen og skjær strimler eller trill tynne pølser. Legges i gitter oppå eplene og avslutt med en kant rundt. Pensle med sammenvispet egg. Stekes.
Kaken smaker godt lunken med vispet krem eller is til.
Rund kakeform, 24 cm i diameter (til en kake på 8-10 porsjoner).
I stekeovnen: 200 grader, ca. 30 minutter
Eplekringle
Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Deig:
500 g hvetemel
5 ss sukker
3 dl melk
1 pk. gjær
1 stk. egg
Fyll:
100 g smør
5 stk. eple
3 ss sukker
3 ts malt kanel
Mel og sukker blandes. Gjæren røres ut i lunken melk og helles over i melblandingen. Pisk eggene lett sammen og ha det i. Elt deigen godt sammen. Kjevle ut til en lang leiv.
Fordel smøret utover. Legg tett i tett med tynne epleskiver over hele leiven. Dryss over sukker og kanel. Rull sammen leiven som til en rullekake. Legg den over på en smurt stekeplate. Form den som en kringle eller krans. La den etterheve ca. 30 min. Inn i ovn - 200 grader C - steketid 20-30 minutter. Avkjøles noe. Ta på melisglasur.
Cottage Cheese-kake med Epler
Tidsforbruk: 40 - 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 8
4 stk. syrlige eple
1 ss meierismør
2 ss sukker
1 ts malt kanel
1 dl rosiner
3 stk. egg
½ dl sukker
1 ts vaniljesukker
300 g cottage cheese
½ dl hvetemel
1 l melk
tilbehør:
3 dl kremfløte
Skrell eplene, ta ut kjernehuset og del resten i båter. Smør formen, legg i eplebåtene, dryss over 2 ss sukker, kanel og det meste av rosinene.
Bland egg, ½ dl sukker, vaniljesukker, cottage cheese, mel og melk til en jevn røre i en food-processor. Hell røren over eplene i formen. Dryss på resten av rosinene og stek kaken.
Server kaken lunken, med vispet kremfløte til. Kaken passer både til dessert og som kaffekake.
Ildfast form, ca. 1 liter (til en kake på 6-8 porsjoner)
I stekeovnen ved 180 grader i ca. 45 minutter.
Bløtkake med epler
Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: middels
Sukkerbrød:
6 stk. egg
250 g sukker
200 g hvetemel
1 ts bakepulver
Fyll:
3 dl eplemos
2 ½ dl kremfløte
Pynt:
2 ½ dl kremfløte
3 stk. eple
Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis. Mel og bakepulver blandes og røres forsiktig inn i eggedosisen. Røren helles over i en stor langpanne som på forhånd er godt smurt. Inn i ovn - 200°C - steketid 12-15 min. Hvelves over et håndkle. Avkjøles helt under hvelvet langpanne. Deles i to. Dynk den ene delen med litt melk eller eplesaft.
Bland eplemos og krem og fordel kremen over den ene kakedelen. Legg den andre over. Pynt med pisket krem og tynne eplebåter.
Langpanne-eplekake
Tidsforbruk: 40 - 60 min
Vanskelighetsgrad: lett
400 g hvetemel
300 g sukker
2 ts bakepulver
100 g kokosmasse
300 g meierismør
3 stk. store egg
ca. 10 stk. eple , syrlige
dryss:
2 ss sukker
1 ss malt kanel
Bland sammen mel, sukker og bakepulver. Smuldre i romtemperert smør, eller ha alt i food processor og la maskinen gå til alt er blandet. Rør i kokos og egg. Legg bakepapir i bunnen på langpannen og fordelt kakerøren jevnt utover. Trykk skrelte eplebåter tett sammen i røren, dryss over sukker og kanel og stek kaken.
Server den lunken eller avkjølt, gjerne med litt vispet kremfløte til. Kaken egner seg godt til frysing.
Langpanne, 30 x 40 cm (til en kake på 10-12 porsjoner).
I stekeovnen ved 200 grader i ca. 40 minutter.
Onkel Johans eplekake
Tidsforbruk: 40 - 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 8
250 g meierismør
250 g hvetemel
3 dl ferdig vaniljekrem
3 stk. eple
3 ss rosiner
drysses med melis
Ha smør og mel i foodprocessor og la maskinen gå til smøret er smuldret. Samle deigen med hendene på bakebordet. Har du ikke food processor smuldres smøret i melet for hånd og samles til en deig.
Del deigen i to og trykk ½ i en smurt form, få også litt deig opp langs kanten. Fordel vaniljekremen over deigen. Skrell eplene og skjær dem i tynne båter eller ringer. Legg eplene oppå vaniljekremen. Strø rosinene over. Kjevle ut resten av deigen og legg den oppå og trykk den litt ned over eplene. Stekes. Server kaken med melisdryss over.
Rund kakeform, 24 cm i diameter (til en kake på 8-10 porsjoner).
I stekeovnen ved 180 grader i ca. 30 minutter.
Eplekake med aprikos
1 ½ kg. epler
2 ½ dl sukker
3 ts kanel
2 ½ dl kremfløte
aprikosmarmelade
Skrell eplene, fjern kjernehuset og del eplene i båter. Eplebåtene legges lagvis med sukker og kanel i en smurt ildfast form. Fløten helles over. Inn i ovn - 200 oC - steketid ca. 30 min. (Eplene skal være myke og kremen ha tyknet). Ta formen ut og smør et godt lag med aprikos-marmelade over hele kaken. Serveres varm eller lunken med pisket krem, is eller vaniljekrem til.
Amerikansk eplekake
Tidsforbruk: 40 - 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
8 stk. eple
12 ss hvetemel
12 ss sukker
1 ts malt kanel
125 g smør
½ l kremfløte
Eplene skrelles, deles i båter og legges i godt smurt ildfast form. Mel, sukker og kanel blandes. Smuldre inn smøret. Fordel deigen over eplene. Inn i ovn - 190 grader C - steketid 45 min. Serveres varm eller lunken med pisket krem.
Gammeldags eplepai
Tidsforbruk: 40 - 60 min
Vanskelighetsgrad: middels
2 plate butterdeig
6 stk. syrlige eple
3 ss sukker
2 ss rosiner
1 ts malt kanel
La butterdeigplatene tine 15 minutter. Mens butterdeigen tiner, skreller du eplene. Skjær dem i tynne båter. Skjær bort kjernehuset fra hver båt. Legg eplebåtene etter hverandre i en firkantet form (ca. 18 x 18 cm), som ikke trenger å smøres. Strø på sukker, rosiner og kanel. Legg deigplatene litt innpå hverandre. Kjevl dem litt akkurat på skjøten, slik at platene fester seg til hverandre.
Sett ovnen på 175 grader C. Legg deiglokket over eplene. La det hvile i 15 minutter, ellers kan lokket krympe i ovnen. Prikk godt med en gaffel. Stekes på andre rille nedenfra i ca. 30 minutter. Server paien med krem, vaniljesaus eller vaniljeis.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1203