Velkjente Thailandske smaker. nå også her hjemme!


Oppdatertdato: 2012-02-15 Tema: Utland Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Santa Maria


Etter at jeg kom hjem fra langtidsferien i Thailand, ønsket jeg å beholde noen av smaksinntrykkene jeg fikk der nede. Og særlig Kyllingsuppa som jeg falt for. Og den er perfekt for oss som har diverse problemer med fordøyelsen.
Nå er det blitt mye enklere å få frem den ekte thailandske smaken når man lager disse rettene hjemme. Jeg ser at det er kommet mange flere produkter som hjelper til med å få den riktige smaken på rettene, uten at en behøver kjøpe ukjente råvarer eller lage opp krydderblandinger fra bunnen av.
Etter at jeg kom hjem fra min ferie i Thailand har vi prøvd så vidt noen av rettene hjemme og det lar seg gjøre å få frem den ekte smaken om en bruker noen av de nye produktene som feks Santa Maria har lansert. Og den suppebasen for Tom Kha Gai, som forøvrig er min favorittsuppe, smakte fortreffelig og man slipper å prøve å få tak i Galangal, Lime blader og sitrongress. For oss som bor i større byer er dette ikke noe problem å få kjøpt, men for de som bor på mindre steder kan dette by på problemer.

Først så vil jeg komme med en oppskrift på nettopp Tom Kha Gai, her lagd med Santa Maria basis og en versjon fra bunnen av om en får tak i råvarene.

Tom Kha Gai med Santa Maria suppemiks

4 porsjoner
Tar 15-20 min å lage

Smakfull og lett syrlig kyllingsuppe laget av kokosmelk, sjampinjonger og tomat. Smaksatt med sitrongress, lime, galanga og koriander i ekte thailandsk ånd. Hopp over kyllingen for å få et vegetaralternativ.
Som en personlig kommentar her. Vi bruker ikke så mye sopp, men istedenfor litt gulrot og paprika.

1 pose Tom Kha Soup Mix
400 ml Coconut Milk
8 dl Vann
800 g Kyllingfilét i terninger
4 stk Tomater i skiver
10 stk Sjampinjonger i skiver

Bland Tom Kha soupmix, kokosmelk og vann i en kasserolle. La det koke opp.
Tilsett kyllingfilet og la det koke til kyllingen er gjennomkokt (ca. 2-3 minutter).
Tilsett tomat og sjampinjonger og la suppen koke opp.
Pynt med fersk, hakket koriander før servering.

PS: Har en lyst til å eksperimentere litt kan man la litt sitrongress, galangal og limeblader koke med. Men husk at disse skal ikke spises, kun for smaken. For dere som ønsker litt styrke i denne, kan man ha i litt finhakket chili, men Tom Kha Gai skal ikke være så sterk som Tom Yum Gai som er uten kokosmelk. Men se heller oppskriften under her.

Tom Kha Gai

4 porsjoner

3 boks(er) kokosmelk
250 gr champignon
3 stk sitrongress
3 stk chili
3 ss fiskesaus
1 ts salt
2 ss chilisaus, sterk
500 gr kyllingkjøtt
1 stk galangerot
5 blad(er) kaffirlime blader
1 dl lime-juice
1 ss sukker
2 ss koriander, hakket

Champignongen skal være frisk og kyllingkjøttet uten ben og skinn. Kutt kyllingen i terninger. Hell kokosmelken i en wok og tilsett 3 dl vann. Kok opp under omrøring. Senk temperaturen og tilsett galangerot, sitrongress og limeblader. La det hele småkoke et par-tre minutter og rør om av og til.
Tilsett kyllingen, salt, sukker, fiskesaus og limejuice. La alt koke til kyllingen er ferdigkokt. Tilsett soppen til slutt og la det hele trekke noen minutter.
Hell chilisausen i bunnen av suppebollen, eventuelt; fordel den i suppetallerknene og hell suppen i. Dryss finhakket koriander over før servering.

Når jeg var i Thailand, fant jeg og en favoritt i den grønne curryen i flere varianter. Disse rettene er ikke så sterke som red curry retter, og nå kan man og lage flere av disse hjemme uten å måtte stå med masse krydder og morter for å lage krydderpastaen.

santa maria har her også ett par varianter man kan bruke. Green Curry Cooking Sauce kan man rett og slett bruke som smak på retter med kylling, grønnsaker ol. Som det eneste krydderet, veldig enkelt.

Grønn karrikylling

2 porsjoner
Ca 15 minutter

En mild thaigryte med grønn karri, kylling, herlige sprø grønnsaker, søt ananas og andre tropiske frukter. Server sammen med ris eller nudler og sweet chilisaus.

200 gr Kyllingfilet strimlet
2 ss Matolje til stekning
0,5 stk Grønn paprika strimlet
0,5 stk Ananas fersk, skivet
0,5 stk Squash skivet
0,5 stk Brokkoli i små biter/buketter
1 pose Green Curry Cooking Sauce
4 ss Tørket fruktmix hakket

Brun kyllingen i olje til den er nesten ferdig. Legg kyllingen til side.
Stek grønnsakene til de har fått fin overflate. Tilsett ananasbitene.
Legg kyllingen tilbake i pannen sammen med cooking-sausen. La det småkoke i ca. 2 minutter. Dryss over den tørkede fruktblandingen og pynt med hakket chili.

Server med ris eller nudler. Og så en tradisjonell Thailandsk grønn karri

Gang Khiaovan Gai(Thailandsk kylling med grønn karri)

4 porsjoner

500 gr kyllingbryst skåret i terninger(eller annet kjøtt)
4 dl kokosmelk
2 ss olje
100 gr eggplante
Ca 2 ss Santa Maria grønn karripasta

For mild eller sterk smak, varier mengde.
Ca 2,5 stk kaffirlimeblader
2 kvist(er) frisk basilikum
Ca 2,5 stk røde chili i strimler
1 ts palmesukker
2 ss fiskesaus

Varm oljen i en stekepanne. Stek grønn karripasta i oljen, ca. 1 minutt. Reduser temperaturen og tilsett kokosmelk, litt av gangen.
Fortsett å røre til kokosmelken har et oljesjikt på toppen. Tilsett kyllingen og riv kaffirlimebladene opp i pannen. La det koke noen minutter. Hell over i en kasserolle og tilsett palmesukker og fiskesaus og la det småkoke på lav temperatur. Når det nå begynner å koke tilsettes eggplante. La det fortsette å koke i ca. 5 minutter. Så tilsettes basilikum og rød chili. Ta kasserollen av varmen og hell over i et serveringsfat. Spises med varm ris.

Her er en annen måte å bruke grønn karripasta på, enkelt og godt.

Stekt ris med grønn karri, hvitløk og paprika

4 porsjoner

Denne retten kalles Hao Pad i Thailand og er en populær klassiker. Det er fullt mulig å forberede denne retten en dag i forveien ved å koke risen og avkjøle den igjen.

0,5 dl Matolje
1 stk Gul løk hakket
3 stk Hvitløk - fedd hakket
2 stk Egg lett pisket
4 dl Jasmine ris ukokt, ca 900 gram kokt ris
0,5 ss Green curry paste
2 ss Fish Sauce
1 stk paprika rød strimlet
100 gr Haricotverts
1 stk Tomat hakket
3 ss Sjalottløk hakket
0,5 krukke Fersk koriander

Varm opp wok- eller stekepannen. Fres løk og hvitløk gyllenbrun på middels sterk varme. Skyv løken til den ene siden av pannen, tilsett mer olje ved behov og tilsett piskede egg. Vent noen sekunder til de stivner, lag deretter eggerøre av dem.
Tilsett ris og stek under omrøring til alt er gjennomvarmt.
Tilsett Green Curry Paste, Fish Sauce, rød paprika, grønne bønner, tomat og sjalottløk. Stek raskt under omrøring for å varme alt (ikke for lenge slik at risen blir klabbete).
Topp med hakket koriander og server!

og så en oppskrift til slutt med Red Curry paste.

Kylling i rød karri

En klassisk rett fra det thailandske kjøkkenet! Serveres med jasminris, en frisk mangosalat og presset lime. Pynt med fersk koriander.

500 gr Kyllingfilet i strimler/biter
Matolje til steking
2 ss Red Curry Paste
1 ss Purreløk skivet
2 ss Fish Sauce
2 stenger Sitrongress stenger, skivet
400 ml Kokosmelk
2 ss Sukker

Wok kylling og purreløk i olje.
Rør inn Red Curry Paste og tilsett Fish Sauce, sukker, Lemongrass og Coconut Milk. La det småkoke i 3-4 min. Server med jasminris.
Tips! Bland grønn salat, mango, ananas og agurk til en salat.

Litt til slutt om Thailandske sauser

Når jeg var i Thailand, så går det igjen en del sauser til de fleste retter. Alle bruker vi her hjemme. Og den søte thailandske chilisausen kan man ha på nesten alt av mat. Og jeg må innrømme at fiskesaus ikke er favoritten min på bordet, det lukter forferdelig etter min nese.

Sweet chilisaus:
Denne går igjen som en dipping saus. Brukes ofte til forretter og i friterte retter. Smaker godt. Fins i flere styrker. Jeg kan bruke den på det meste av stekte retter og ved siden av feks kokt ris.

Oystersaus:
Østersaus gir smak til mye. Smaken merker en godt når man får den i en wokrett, som er der vi bruker den hjemme. Dette er en av de vanligste sausene i Thailand, og gir noe av den karakteristiske smaken i mange retter. Denne er ikke så sterk.

Fish sauce:
En saus som ofte serveres ved siden av retter på restauranter. Den brukes og som smakstilsetning i mange thairetter. Lukter forferdelig syns jeg, men hjelper på smaken i mye. Hvis man skvetter litt av denne over risretter, stekt ris, nudler ol, så får man en skikkelig Thai smak i dette.

Soyasaus:
Velkjent for de fleste. Sprinkles over ris, grønnsaker og mye annet. Også i stekepannen på feks stekt ris, pytt i panne ol.

Sataysaus:
Ikke så vanlig hos oss. Er lagd av peanøtter. Serveres til grillet kylling ol. Meget velsmakende, og i den kjente retten sataykylling er dette snadder. satay er vel ikke originalt en thailandsk rett, men er jo bare nydelig for det.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2385
Norsk mat.Wok.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.