Velkommen etter barnetoget!


Oppdatertdato: 2010-05-16 Tema: 17_mai Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no,egg.no


Det er hyggelig å invitere små og store til uformell samling rundt en enkel 17.-mai-buffet. Hvitt kjøtt er sommerlig og lett mat, og passer flott på nasjonaldagen. Selv pølser og kjøttdeig av hvitt kjøtt finnes nå, så her er det duket for mye godt!

Matkonsulent Anita Bakker ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt deler gjerne sine beste oppskrifter og tips. Siden hun selv er travel småbarnsmamma, vet hun en del om det å tilberede enkel og velsmakende mat til mange på dager som 17. mai. –Jeg lager i stand mest mulig på forhånd. Kake og hjemmelaget is er klart i kjøleskap og fryseboks, vannbakkels og paiskall er ferdigstekt og bare til å fylle. Resten går greit, gjestene blir med på kjøkkenet og så tar vi ”finishen” sammen! Det synes alle bare er hyggelig-, sier Anita Bakker.

17. MAI – BUFFET TIL 10 PERSONER:URTESTEKT KALKUNFILET

ca. 1 time
8 -10 pers.

1 kalkunfilet med skinn (ca. 1500 g)
1 potte finhakket koriander
1-2 finhakkede røde chilipepper
1 båt hvitløk
smør til pensling
salt, nykvernet pepper.

I stekeovn ved 180 °C

Løsne skinnet på kalkunfileten og legg urteblandingen under skinnet. Legg fileten i en ildfast form, pensle med smør og ha på salt og pepper. Stek fileten i ca. 50 minutter. Bruker du steketermometer, skal det vise 70 °C når fileten er ferdig. La fileten hvile ca.15 minutter før den skjæres i skiver.

Kalkunfileten stekes dagen før og kan serveres kald eller varm.

Ønsker du å servere kalkunfileten varm, deler du den i skiver, pakker den inn i aluminiumsfolie og varmer den på 150 °C i ca. 20 minutter.

Til denne kalkunfileten passer det godt med en spinatpai.

SPINATPAI

Paibunn:
150 g smør
200 g hvetemel
2 ss vann

Fyll:
1 løk
3 dl melk
5 egg
250 g frisk spinat evt. 1 pk. frossen spinat
1 ts salt
1/2 pepper
1 dl revet ost
1 lite glass sorte oliven

Smuldre smøret i melet og tilsett vann. Dekk bunnen av en paiform med deigen og stek den i ca.15 minutter ved 200 °C. Finhakk løken og fres den i en panne. Klem ut vannet fra den tinte spinaten og slå det vekk. Bruker du frisk spinat, damp den ca. 2 minutter i litt vann og la den renne godt av. Fordel spinat, løk og oliven på den forstekte paibunnen. Hell over sammenpisket egg, melk salt og pepper. Dryss ost på toppen. Stek paien videre i ca. 25 minutter, eller til den er gyllenbrun.

Litt rømme smaker bra til.

VANNBAKKELS FYLT MED LAKS

Ca. 15 stk.

2 1/2 dl vann
125 g smør
2 1/2 dl hvetemel
4 egg
100 g revet ost

Fyll: 300 g røkelaks
2 dl lettrømme
ca.1/2 dl hakket dill
grovkvernet pepper

Kok opp smør og vann og ha i alt melet. Rør godt sammen og avkjøl litt. Spe med ett og ett egg. Røren skal være så tykk at den holder formen. Tilsett ost og sett røren med skje på plate. Stek ved 200 °C i 15-20 minutter.
Skjær laksen i strimler og bland inn rømme. Smak til med dill og pepper.
Fyll vannbakkelsene like før servering.

SMILENDE EGG PÅ SALAT

8-10 kokte egg
1 bnt. grønn frisk asparges
div. salater (ruccula, isbergsalat, frisséesalat)
1 agurk
ca. 10 cherrytomater

Kok eggene ca. 8 minutter og avkjøl like lenge i iskaldt vann. Skrell eggene og del hvert egg i to. Kok asparges raskt i lettsaltet vann og avkjøl i kald vann. Fordel ingrediensene til salaten på et fat og legg eggene over. Drypp evt. litt balsamicoeddik over eller server den ved siden av.

KJØTTBOLLER

400 g kyllingkjøttdeig
50 g revet ost
½ ts salt
¼ ts pepper

Kna sammen alle ingrediensene og lag små boller. Stek kjøttbollene på middels varme med smør, ca. 10 minutter.

Disse kjøttbollene varmes rett før servering og legges på fat sammen med for eksempel wienerpølser- og grillpølser av kylling og kalkun. Pynt fatet med noen røde chilipepper.
Glem ikke pølsebrød eller lomper til barna, og kanskje litt godt brød til de voksne.

Hva er 17. mai uten pølser og is?!

HURTIGIS

ca. 10 minutter
3-4 pers.

500 g jordbær, mango eller kiwi
1 dl kremfløte
1 egg
ca. 3 ss melis (etter smak).

Legg jordbær eller biter av frukt utover på et brett som er dekket med plastfolie, og sett brettet i fryseren i minst 1/2 time. Ha frosne bær eller frukt og melis i en matprosessor og kjør til frukten er knust. Ha i egg og kremfløte mens maskinen går. Kjør til en kremet konsistens på iskremen. Fyll en bolle, kakeform eller porsjonsskåler med isen, bruk gjerne en sprøytepose. Isen serveres med en gang, eller settes i fryseren til dagen etter. Pynt med friske jordbær før servering.
Lages en stor porsjon bør isen lages i to eller flere omganger.

Dette er noe barna kan hjelpe til med - gøy å lage egen is!!

TIL KAFFENVERDENS BESTE

100 g smør
100 g sukker
4 eggeplommer
3 ss melk
100 g hvetemel
2 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker

Marengs:
4 eggehviter
200 g sukker
1 liten pose mandelflak

Fyll:
1 porsjon rom-kakefyll
3 dl kremfløte

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggeplommer og melk. Sikt inn hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Elt deigen sammen. Fordel røren i en bakepapirkledt langpanne. Pisk eggehviter og sukker til stiv marengs. Bre denne over kakerøren. Dryss over mandelflak, og stek kaken ved 180 °C i 15 - 20 minutter til marengsen er gyllen. Del kaken i to og avkjøl på rist. Bland romfyll og pisket kremfløte lett sammen. Legg den ene kakehalvdelen på serveringsfatet. Bre fyllet over, og legg den andre kakedelen på toppen. Kaken er ferdig pyntet med mandelflakene. Kaken smaker best dagen etter den er laget.

Husk masse is til barna!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:239
Norsk mat.Lavkarbo.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.