Venninner til bords i høstmørket


Oppdatertdato: 2006-12-01 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Aina Hole


Det er ikke noe som er bedre enn å møte gode venninner over god mat og stearinlysenes skjær når mørket senker seg utenfor.

Hverdagene går så fort, og man har sjelden tid til den gode praten. En hyggelig middag kan fint arrangeres like vellykket på en torsdags kveld, som i helgen. De viktigste ingrediensene er en liter gode venner, flere tallerkener med god mat, og en stor spiseskje med mulighet til å få utløp for tanker, skravling og kanskje en liten teskje med nyheter og mimring.

Vertinnen er alltid den som sist kommer seg til bords, og da gjerne midt inne i gjestenes andre porsjon. For å la vertinnen være like mye gjest som de andre er det å dele på matlagingen og borddekkingen det beste forslaget. Denne menyen er enkel å lage, og frister like mye til et godt lag rundt kjøkkenbenken som rundt spisebordet.

Lettvint yoghurtbrød

Porsjoner: 8

300 g hvetemel
300 g sammalt hvete, fin
2 ts bakepulver
1 ts natron
2 ss sukker
1 ts salt
1 stk. egg
450 g matyoghurt
1 dl melk
70 g smør

Tilsett de tørre ingrediensene i en stor bakebolle.
Pisk egg, yoghurt, melk og smeltet smør sammen.
Tilsett blandingen i bakebollen og rør godt, til du får en myk klisset deig.
Rør den gjerne sammen i en kjøkkenmaskin.
Legg deigen på et melet bord, og elt den til den blir glatt.
Form deigen til en stor rund bolle, ca 5 cm høy.
Legg bollen på bakeplaten, og skjær et kryss oppå den med en skarp kniv.
Stek brødet i ovnen ved 190Cº til det er gyllenbrunt over det hele, ca. 40 minutter.
Avkjøl brødet på rist.

Kremet soppsuppe

Porsjoner: 4

350 g kantarell eller en blanding av forskjellige matsopper
4 stk. sjalottløk
40 g smør
8 dl hønsebuljong (utblandet)
1 dl matfløte
1 dl crème fraîche
1 ss maisennamel
1 stk. eggeplomme
salt
pepper

Børst soppen ren, eller vask den under rennende kaldt vann, og kutt den i små biter.
Rens løken og kutt den i små biter. Smelt smøret i en stor kasserolle og tilsett oppkuttet løk og sopp. Krydre med salt og pepper.
La det surre under omrøring til soppen og løken er gylden, ca. 8 minutter.
Tilsett hønsebuljong i gryten og la det hele småkoke i ytterlige 10 minutter. Tilsett fløten. Rør crème fraiche, eggeplomme og maisstivelse sammen og pisk det inn i suppen.
Varm suppen til like under kokepunktet og smak til med salt og pepper.

Tagliatelle med røkelaks

Porsjoner: 6

8 stk. store tomat
8 stk. sjalottløk
2 båt hvitløk finhakket
40 g smør
1 dl kremfløte
2 dl matfløte
400 g røkelaks i terninger
salt
pepper
700 g tagliatelle
5 ss hakket dill

Skjær et lite kryss i bunnen av hver tomat. Ha dem i kokende vann i 1–2 minutter, og legg dem så rett over i kaldt vann. Flå dem fra krysset og nedover.
Skjær tomatene i to og ta ut kjernen, skjær tomatene i små biter.

Kok pastaen al dente i en stor gryte fosskokende vann tilsatt salt, mens du lager pastasausen.

Smelt smør i en stor panne og tilsett tomat, hvitløk og løk. Surr det hele i noen minutter til løken er blank og tomatene møre.
Tilsett fløten og røkelaks og gi det hele et raskt oppkok. Smak til med salt og pepper før servering. Server sausen over pastaen med hakket dill.

Karamelliserte plommer

Porsjoner: 6

12 stk. plomme
60 g smør
60 g sukker
1 ts malt kanel
1 ts garam masala

Eggestandrøre:
1 stk. egg
2 stk. eggeplomme
70 g sukker
2 dl melk
2 dl kremfløte
25 g hvetemel
½ stk. sitron skall
1 stk. vaniljestang

Del plommene i to og fjern steinene. Stek plommene gyldene i smør og sukker med krydder. Fordel de karamelliserte plommene i seks godt smurte ildfaste porsjonsformer eller i en større ildfastform.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett melk, kremfløte, en splittet vaniljestang og finrevet sitronskall av en halv sitron i en kjele og varm blandingen til like under kokepunktet.

Tilsett den varme melke- og fløteblandingen i en tynn stråle i eggedosisen, mens du pisker.
Hell blandingen over plommene og stek i 20 – 25 minutter ved 180 °C. Desserten er ferdig når eggestanden har stivnet og fått en gylden farge. Server lun med vaniljekesam smakssatt med kanel.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:983
Norsk mat.Stekepanne.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.