Verdens beste vodka i landets største flaske


Oppdatertdato: 2007-04-15 Tema: Vodka Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Verdens beste vodka, Grey Goose ble fra 1. mars nå tilgjengelig på flasker som inneholder 4,5 liter. Flaskene som veier nesten 10 kilo er tilpasset det norske luksussegmentet. Vodkaen, utviklet av vinprodusenter i Cognac, blir dermed tilgjengelig i Norges største vodkaflaske.

Hotell og restaurantbransjen har allerede hatt tilgang på flasken siden starten av januar i år.. Etterspørselen fra in-steder steder som Cosmo og Stravinsky i Oslo, Felize og Silver i Bergen, er tegn på at den eksklusive trenden vi har sett i New York, Los Angeles, London og Paris er på vei til Norge. ­ Dette er en flaske som er tilpasset luksussegmentet og vi gleder oss til mottakelsen her i Norge, sier Markedssjef i Bacardi-Martini Norge, Marius Vesterby.

Kjendisvodkaen

Grey Goose, også kjent som ²kjendisvodkaen² ettersom George Clooney, Brad Pitt, Bruce Willis, Matt Dillon og Paris Hilton stadig sees nippende til Grey Goose i USA, har siden lanseringen blitt enormt populær. Siden Grey Goose ble kåret til ²worlds best tasting vodka² av blant annet det amerikanske ²Beverage Testing Institute², burde årsaken være klar.

Fagbransjen omtaler Grey Goose som en drøm å jobbe med i arbeidet med å kreere Cocktails og martinis fordi smaken har en nydelig tørr kornaroma og en silkemyk, rund finish. Det er Beauce-hveten og vannet fra Massif Central som er årsaken til vodkaens fullkomne renhet og struktur.

Grey Goose er i ferd med å nærme seg milepælen på to millioner solgte kasser per år og er tilgjengelig i 62 land verden over. Dette er en ²fri fugl² blant vodkamerkene i luksusklassen og beskrevet som en ²trendsettende vodka som sprenger rammene i brennevinskategorien².

Leveres med vugge

Flasken i seg selv er et lite kunstverk med etset glass og konturer av flyvende gjess. Linjen i rødt, hvitt og blått proklamerer stolt vodkaens franske herkomst.

Til bransjen leveres flasken med en designet vugge, som gjør det enklere å skjenke fra den tunge flasken. I henhold til gjeldene regler, kan ikke flasken levers med vugge til Vinmonopolet, men Bacardi-Martini Norge kan informere om at de som kjøper en flaske kan få en slik vugge ved å kontakte dem.

Vare fakta:

Grey Goose Vodka Vol. 450 cl
Alk.inh. 40 %
Vare nr. 5044106
Pris.3900,-

Grey Goose – en vodka fra hjertet av Cognac

Historien strekker seg dypt i Cognac. Regionen i det vestlige Frankrike, kjent for sin verdensberømte konjakk, preges av tradisjoner som går mange hundre år tilbake i tid. Dette gjenspeiles i alt fra den romanske arkitekturen og de slitte, brosteinsbelagte fortauene i byer og landsbyer til innbyggernes ansiktstrekk og karakter. Selve konjakken er også fylt med historie. - Eller som en konjakkprodusent uttrykte det: "Å lage førsteklasses konjakk er enkelt. Alt du trenger er en oldefar, en bestefar og en far som har viet sitt liv til oppgaven.”
Men regionen er også opphavet til en mer moderne drikk med en ganske så annerledes historie: Grey Goose-vodkaen.

Grey Goose ble lansert i 1996, i en tid da vodkaen raskt fikk status som en trendy drikk blant en stadig yngre gruppe cocktailentusiaster. Vodkaens renhet, gjennomsiktighet og ypperlige blandingsmuligheter falt svært godt i smak. Det viktigste kjennetegnet til Grey Goose var imidlertid opphavet i Cognac-regionen, ikke et sted man vanligvis forbinder med vodka. Men ved nærmere ettersyn finnes det flere fordeler. Ikke bare har regionen årelange tradisjoner for brennevinsproduksjon og dertil hørende kompetanse, den ligger også i nærheten av hvetedistriktet Beauce. Og kanskje aller viktigst – regionen ligger i Frankrike, et land ensbetydende med kvalitet, luksus og arnested for noen av verdens mest enestående drikker.

Og Grey Goose ble da også lansert som den fineste vin. Den blir levert liggende i trekasser som en førsteklasses Bordeaux. Selve flasken er et kunstverk i seg selv, med etset glass og konturer av flyvende gjess. Linjen i rødt, hvitt og blått proklamerer stolt vodkaens franske herkomst.

Oppskriften til Grey Goose er utviklet av maître de chai François Thibault, sønn av en vindyrker fra Charentais-regionen. Thibault studerte vindyrking i Bourgogne og Bordeaux før han ble engasjert i Cognac-firmaet H. Mounier som sjef for vinavdelingen. Etter å ha lært seg det meste om destillering gjennom de sju årene han gikk i lære der, ble Thibault kjellermester hos Mounier.

Så var det altså at Thibault tok imot utfordringen fra Grey Goose – å lage verdens beste vodka. Han skred med entusiasme til verket. Onde tunger i Cognac mente at produksjon av vodka ikke var spesielt aktverdig, men Thibault bare ristet av seg kritikken. "Hvis man virkelig kjenner destilleringskunsten, har man også kunnskap om hvordan man gjør en rekke andre ting", forteller han med overbevisning. Han kastet seg inn i åtte måneders intense destilleringsforsøk med det han selv kaller "en lidenskap for faget".

"Etter å ha eksperimentert med ulike korntyper og hvetekilder, oppdaget jeg fort at hveten fra Beauce var den eneste typen som ville sikre den kvaliteten vi var på jakt etter", forklarer Thibault. "Beauce-hveten er en fin kornblanding, best kjent for melet i de unike franske brød- og bakervarene. Når Thibault skal forklare fordelene med Beauce-hveten, fører han et språk som er en vinprodusent verdig. "Beauce-hveten passer spesielt godt i sitt "terroir", altså dyrkingssted", forteller han." Det innebærer at hvetens kvalitet ikke reduseres i den videre prosessen. Resultatet er raffinert, førsteklasses korn som passer perfekt i en vodka av Grey Gooses kvalitet."

Like viktig er vannet. Det stammer fra Massif Central, området med utdødde vulkanske fjell og høyland vest for Rhône-dalen. Vannet renner gjennom 200 km med kalkstein til naturlige kilder i Cognac og filtreres naturlig til fullkommen renhet. Dermed er ingen videre behandling nødvendig før det brukes i Grey Goose.

Grey Goose ser ut til å ha lagt gullegg helt fra starten av. Vodkaen ble raskt kjendisvodkaen. George Clooney og Brad Pitt nippet til Grey Goose under TV-intervjuer, og stjerner som Bruce Willis, Matt Dillon og Paris Hilton har spesifikt bedt om Grey Goose på bar. Og med god grunn – Grey Goose er en sofistikert, elegant drikk med en nydelig, tørr kornaroma og en silkemyk, rund finish. I tillegg til fullkommen renhet og struktur har nok det eksklusive preget trukket til seg mange fans.

Etter som den "høytflyvende" vodkaen nå går mot sitt 10-årsjubileum, er det få mørke skyer i horisonten. Grey Goose nærmer seg raskt milepælen på to millioner solgte kasser pr. år og er tilgjengelig i 62 land verden over. Dette er en "fri fugl" blant vodkamerkene i luksusklassen, og beskrevet som en "trendsettende vodka som sprenger rammene for brennevinskategorien".

Legendarisk vodka, kjendisvodka, livsstilsskaper og trendsetter – Grey Goose er det perfekte eksempel på hvordan brennevin kan være mer enn bare en drikk. Da opphavsmannen ble spurt om sin favorittcocktail med Grey Goose, lyder svaret som fra en skaper av fineste XO-konjakk – det er tydelig at mannen som har pleid vodkaen siden den ble født, og som lever og ånder for Grey Goose, er stolt av sitt viktige oppdrag: "Je l'adore", sier han, "vodkaen bar med is".

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1067Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.