Verdens eggdag fredag 12. Oktober


Oppdatertdato: 2007-10-11 Tema: Egg Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Synøve Dreyer, Alf Børjesson


Egget er unikt på så mange måter; først og fremst er egget den matvaren som bidrar med verdens beste protein for menneskekroppen. Egg spises over hele verden; av alle folkeslag i fattige som i rike land. Dette gjør egget til et viktig symbol på matglede på tvers av kulturer og religioner. Egget er en liten sol i hverdagen og fortjener sannelig sin egen dag!

World Egg Day 12. oktober

Få andre matvarer er forunt å ha sin egen, verdensomspennende organisasjon! De 59 medlemslandene i The International Egg Commission, IEC, har vedtatt at hvert år, den andre fredagen i oktober, skal World Egg Day markeres.

Proteinkvalitet?

Protein er kroppens byggemateriale. Det trengs særlig i vekstperioden og er derfor viktigst for barn og unge. Men, kroppen fornyes heldigvis hele livet, og protein trengs derfor også til vedlikehold i voksen alder. Det gjelder da å spise matvarer med ”høy biologisk verdi”, som betyr proteiner som er mest mulig lik kroppens egne. Proteinene er satt sammen av omtrent 20 forskjellige aminosyrer, slik ord er sammensatt av bokstaver. Eggproteinet har den aminosyre-sammensetning som er mest lik kroppens egen; og er slik sett best blant alle matvarene.

Andre næringsstoffer i egg?

Egget blir ofte kalt "Naturens egen vitaminpille". Et egg inneholder nesten alle de næringsstoffene mennesket trenger, i større eller mindre doser. Og det i naturens egen, elegante emballasje! Blant alle næringsstoffene i egget, kan det være riktig å fremheve alle de åtte B-vitaminene, D-vitamin og jern.

Hva med kolesterolet?

Det har vært en av kostholdets største myter at egg er uheldig for blodets kolesterol. Slik er det heldigvis ikke! Det er helt andre matvarer som øker kolesterolet, nemlig kostholdets store kilder til mettet fett, som eksempelvis høyt inntak av pizza, pølser, burgere, ost, fete melkeprodukter og sjokolade. En nyere gjennomgang av forskningen omkring egg og kolesterol, viser at vi kan kose oss med egg uten dårlig samvittighet.

Andre spørsmål om egg?

Du er velkommen til å ringe 22 79 87 00, der fagfolk på Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt svarer på det du lurer på. Du kan også rette dine spørsmål på mail, til post@egg.no

Speilegg på karbonade med tomatsalsa

(4 porsjoner)

4 egg
smør til steking

Karbonade:

400 g kyllingkjøttdeig
1 ts salt
1/4 ts pepper
frisk, hakket timian

Tomatsalsa:

2 tomater
1 ss virgin olivenolje
ca. 1/2 ts vineddik eller epleeddik
ca. 1/2 ts sukker
salt og pepper
ca. 2 ss hakket, frisk basilikum
litt flaksalt

Bland kjøttdeigen med salt, pepper og litt hakket timian. Form til fire karbonader. Stek dem 3-4 minutter på hver side til de er gjennomstekt.

Finhakk tomatene. Bland sammen dressingen og smak til med salt og pepper. Hell dressingen over tomatbitene og dryss finhakket basilikum over.

Slå egget i varm panne med litt smør og stek det til hviten stivner og plommen fortsatt er litt rennende (her er egget stekt i en hjerteform). Legg egget over karbonaden, og server sammen med tomatsalsa og friske urter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1202
Norsk mat.Vafler.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.