Verdens melkedag 2011


Oppdatertdato: 2011-06-01 Tema: Frokost Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no, sxc.hu


1.juni er Verdens melkedag, en FN-dag som markeres over hele verden. I år benytter Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) dagen til å gi nordmenn god samvittighet for norske frokostvaner.
- Hver dag hører og leser vi om nye dietter og kostanbefalinger. Derfor synes vi også det er grunn til å markere når noe er bra. Ser vi på næringsinnholdet i en tradisjonsrik norsk frokost med grovbrød og mager melk, kommer den godt ut sammenlignet med frokostklassikere verden over, sier daglig leder Ida Berg Hauge i Melk.no.

Ernæringsfysiologene til Melk.no påpeker betydningen av å ta vare på nettopp de gode vanene. En representativ undersøkelse Synovate gjennomførte for Melk.no i vår, viser at den typiske ”Norgesfrokosten” består av grovt brød eller grove rundstykker med ost, gjerne skinke, og/eller syltetøy. Mange drikker melk og svart kaffe til, og vann er også blitt vanlig til frokost. Undersøkelsen viser dessuten at vi nødig hopper over frokosten. 8 av 10 nordmenn spiser frokost hver dag og ungdom vender stort sett tilbake til frokostbordet som voksne, selv om noen minutter ekstra i sengen kan friste mer enn frokost i ungdomsårene.

-Norgesfrokosten gir høy score på mange næringsstoffer. Et eksempel bestående av to skiver med grovt brød, lettere gulost, leverpostei og et glass melk gir godt med proteiner, og balansen mellom fett, proteiner og karbohydrater er god. I tillegg gir frokosten kostfiber og viktige mineraler, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland hos Melk.no.

Norgesfrokosten beskrevet her inneholder til sammen kun 350 kalorier. Nærings- og kaloriinnholdet i Norgesfrokosten tåler dermed sammenligning med de aller fleste frokostklassikere fra andre nasjoner vi henter mye matinspirasjon fra ellers, påpeker Hovland. Hun mener vi har lite å hente på å skjele til andre matkulturer når det kommer til frokost.

-To skiver grovt brød, sunt og variert pålegg og et glass melk hver dag gir kroppen en utmerket start på dagen. Vi i Melk.no har utarbeidet en egen frokostkalkulator hvor folk kan teste frokosten sin, for å se hvor mye og hvilke næringsstoffer den inneholder, sier Hovland.

Tradisjonsrik arv

– Frokostarven er en arv vi kan være stolte over å ha greid å bevare, fra tidligere tiders åbit (”tidlig munnfull”) som man inntok før fjøsstellet, og før dugurden som var det første hovedmåltidet, mener Berg Hauge.

Den klassiske frokosten med brød og melk er nyere, men det er vanskelig å tidfeste nøyaktig. Smørbrødets inntog i Norge kom fra Danmark og Tyskland med industrialiseringen på slutten av 1800-tallet, dels som rugbrød med margarin og sirup for fattigfolk, dels som snitter for borgerskapet. Før den tid var det grøt og velling som var frokosten for folk flest. Dagens format fikk frokosten med Oslofrokosten som ble innført på slutten av 20-tallet, men det var først etter 2. verdenskrig at dagens frokostvaner ble etablert som normen.

Om Verdens melkedag

Den første offisielle, internasjonale melkedagen ble avviklet 1. juni 2001, og var et initiativ fra FN-organisasjonen FAO (Food and Agriculture Organization). 1. juni ble dagen fordi flere land allerede feiret melkens dag omtrent denne datoen.

Frokostvaner i andre land og ernæringsinnhold: (vurdert av klinisk ernæringsfysiolog)


Frankrike:

Mange tror at franskmenn spiser croissanter hver dag til frokost, men den består heller av baguetter/brød med syltetøy, frokostblanding med melk eller yoghurt, et glass juice, en frukt og te/kaffe. Det går sjelden i grovbrød som vi nordmenn ofte er glade i.
(Kilde: Det franske kultursenter)

Ernæringsinnhold:
En frokost bestående av fin baguette og syltetøy og ett glass appelsinjuice og eventuelt en kopp kaffe, er en frokost som gir kroppen påfyll av mye “raske karbohydrater”. Kroppen får en boost av energi, som dessverre forsvinner raskt igjen. I tillegg inneholder fine baguetter lite fiber. En slik start på dagen er ikke en fullverdig frokost og sammenlignet med de andre frokostene her, kommer den dårligst ut på innhold av både kalsium, proteiner, jern og vitamin D.

En frokostblanding med melk eller yoghurt er et mye bedre alternativ, selvsagt avhengig av frokostblandingen. Jo mer sukker og mindre fiber, desto flere “raske karbohydrater”. I Norge finner man nøkkelhullsmerkede frokostblandinger som sammen med yoghurt eller melk gir oss blant annet proteiner og kalsium som er viktige næringsstoffer for kroppen.

Italia:

Noen tar bare en kaffe (espresso), andre en kaffe eller te eller caffè latte og brød (hvitt eller grovt og uten smør) og syltetøy, mens noen spiser kjeks. Det er dessuten stadig mer vanlig at man spiser en cornetto (croissant) og cappuccino, gjerne på den lokale baren med noen venner.

(Kilde: Det italienske kulturinstitutt, Oslo)

Ernæringsinnhold:
Denne frokosten er ganske lik den franske, med fint brød, syltetøy og kaffe. Grovbrød i andre land er som oftest ikke sammenlignbart med det grovbrødet vi finner i det nordiske kostholdet og fiberinnholdet er lavere. Dersom en velger syltetøy til frokost bør en velge varianter med mindre tilsatt sukker. En caffè latte gir flere næringsstoffer til kroppen enn kun en kopp svart kaffe, på grunn av melken. Ved å ha melk i kaffen vil en få i seg både kalsium, vitamin B2 og B12, i tillegg til jod. Dette er næringsstoffer som alle har viktige jobber i kroppen vår. Velger man melk med lite fett får man fortsatt i seg alle de andre næringsstoffene.

USA

En full amerikansk frokost forbindes ofte med egg, bacon, skinke eller pølser, stekte poteter og brød. Bagel eller muffin er også typisk amerikansk frokost. I sør er det mer vanlig å spise pannekake med sirup. Vanligvis drikker man juice og te eller kaffe til frokosten.

(Kilde: Norge-Amerika foreningen)

Ernæringsinnhold:
Å starte dagen med en muffins er ikke den beste start på dagen. Dette gir mye energi og lite næringsstoffer. Muffins kan inneholde mye tilsatt sukker og mettet fett.! Noe av det samme gjelder dersom en velger å spise en sørstadsfrokost med pannekaker og sirup. En bagel kan være både fin og grov og her spiller også påleggsvalget inn. En grov bagel med ost og skinke vil være en god start som gir mange av de samme næringsstoffene som den norske frokosten.

Den typisk amerikanske frokosten med egg, bacon og pølser gir mye energi og fett, hvor en stor andel er mettet fett. Spises en slik frokost av en voksen kvinne dekkes nesten 1/3 av det daglige kaloribehovet hennes. I tillegg gir den nesten hele 6 ganger mer fett enn den norske. Frokosten gir flere viktige næringsstoffer, men ettersom den er veldig høy både på fett og kalorier er dette en voldsom start på dagen.

Spania

I Spania er det vanlig å spise toast med olivenolje, tomat og spansk skinke. Vanligvis drikker de kaffe og juice til frokost.

(Kilde: Den spanske turistforeningen)
Ernæringsinnhold:
Sammenlignet med de andre middelhavslandene i denne oversikten er det positivt at den spanske frokosten inneholder grønnsaker i form av tomat, men også denne frokosten har et noe lavere fiberinnhold enn den norske. Olivenoljen gjør at den kommer høyt ut på fettinnholdet, men dette er det umettede fettet.

Generelt:
Av de ulike frokostene Melk.no har sett på skiller Norgesfrokosten seg ut som den sunneste. - Nordiske frokostvaner inneholder mest kalsium av alle de ulike frokostene, faktisk dobbelt så mye som både den amerikanske og italienske. Frokostene som består av fint brød, syltetøy og svart kaffe, som for eksempel den spanske, gir så å si ikke noe kalsium. Det blir derfor ekstra viktig for dem som spiser slike frokoster å passe på å få i seg nok kalsium i løpet av resten av dagen, kommenterer ernæringsfysiolog Ellen Margrethe Hovland i Melk.no.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2173Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.