Verdens Skolemelkdag for 12. gang: Riktig kosthold på skolen skaper økt trivsel og prestasjoner


Oppdatertdato: 2011-09-27 Tema: Matpakke Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


28. september er Verdens Skolemelkdag. Da holder Kari Jaquesson foredrag om motivasjon, kosthold og trivsel i skolen på et seminar i regi av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no). Hun ønsker å motivere de voksne som jobber med barn, slik at barna igjen blir inspirerte til gode matvanerutiner. – Voksne som jobber med barn har et viktig ansvar i å motivere barna til et riktig kosthold. Det beste utgangspunktet barna får til å yte mest mulig gjennom dagen, er frokost og lunsj, forteller Kari Jaquesson.

-Feil kosthold og lite mosjon er i ferd med å bli en av våre tids største utfordringer for folkehelsen. Det er viktig at barn og voksne er bevisste på den helsemessige gevinsten de får ved gode måltidsrytmer. Mye av rutinene sitter i fra du er barn, så hjelp barna dine til å få en bedre fremtid med riktig kosthold, råder Kari Jaquesson.

-Det er ikke bare konsentrasjonen dette har en positiv effekt på. En svensk studie viser blant annet at barn som har spist frokost presterer bedre i gymtimene før lunsjtid, supplerer Jaquesson.
Undersøkelser viser at barn er flinke til å spise nistemat og drikke melk til nistematen frem til de går i 5 -6. klasse. Deretter går både melk - og matpakkekonsumet jevnt nedover.
Kari Jaquesson som snart er ferdig utdannet ernæringsfysiolog frykter at unnasluntringen av skolemelk og nistemat fører til at barn og unge får i seg for lite av dagens viktige næringsstoffer.

– Dette kan igjen føre til at de har vanskeligere for å konsentrere seg om læring eller fysisk aktivitet, som er viktig også for barn og unge, forteller hun videre.
87 % av barn mellom 8 og 11 år spiser frokost hver dag. Hele 78 % av disse barna spiser også matpakke hver dag viser Norges største barn- og ungdomsundersøkelse gjennomført av Synovate våren 2011. Dette avtar kraftig når barna blir eldre. 39 % av 12-15 åringene spiser matpakke daglig, mens kun 24 % av de mellom 16-24 år gjør det samme, viser undersøkelsen.

-En matpakke kan gjøres både spennende, god og næringsrik uten at det trenger å være vanskelig eller mye jobb. Sørg alltid for å ha flere påleggssorter som ost, kjøtt- og fiskepålegg i kjøleskapet i tillegg til rikelig med frukt og grønnsaker. Varier også brødet i matpakken - eller overrask med grove vafler av og til. Husk at restemat også kan egne seg for matboksen, tipser Kari Jaquesson.
Hvert år, den siste onsdagen i september markeres Verdens Skolemelkdag i 80 land. Målet er å fokusere på skolemelkordningen. Dette gir elevene mulighet til å reflektere over at millioner av skolebarn rundt omkring i verden drikker skolemelk til skolematen sin. Det er bred enighet i verden om at elever trenger proteinet, vitaminene, mineralene og sporstoffer som melken gir.

-Unge og voksne bør være bevisste på hva de drikker til matpakken. Om valget faller på vann, melk eller juice har mye å si for hvor mye nyttig næring kroppen får i seg til lunsj. Enda større forskjell blir det hvis man velger usunne drikker som iste, brus, saft eller lignende, forteller klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ellen-Margrethe Hovland.
Vann er det vanligste for norske barn/ungdom å drikke til lunsj. 784 000 drikker vann til lunsj minst 3-5 ganger per uke, viser undersøkelsen. 44 % av barn i alderen 8-15 år drikker melk til lunsjen/matpakken hver dag, mens tallet er nede i 19 % for gruppen i alderen 16-24 år.

-For barn og unge som skal vokse er proteiner viktig, og kombinasjonen av melk og brød gir en veldig god sammensetning av forskjellige proteiner. I tillegg gir melken omtrent ti ganger så mye kalsium som juice, og kalsium er viktig for skjelett og tenner, forteller Ellen i Melk.no.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2282Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.