Vi drikker gult i påsken


Oppdatertdato: 2010-03-28 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


Oslo (NW): Siste uke før påske kjøper vi like mye øl og brus som i en god sommeruke. Mest av alt går det i gul drikke. – Nå produseres det påskeklassikere som Solo, Fanta og Asina for fullt. Det er mange som drømmer om å kose seg i solveggen med gul brus, Kvikk Lunsj og appelsin i påsken, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.
Ølsalget våkner også til liv når vi nærmer oss påske.

– I fjor økte vi ølsalget med 53 prosent i uken før påske. Påsken blir en stadig viktigere periode for oss, sier Nicolay Brusgaard, kommunikasjonssjef i Ringnes.
Påsken, sammen med jul og varme sommeruker, er da vi drikker mest øl og mineralvann.

Lang tradisjon

Fra 1930-tallet ble det tradisjon med et eget påskeøl fra norske bryggerier. Den gang var påskeølet sterkere og mørkere enn vanlig pils, men nå selges det mest lyst og gyllent pilsnerøl til påske.
To av de små bryggeriene i Norge har i år produsert sitt eget påskeøl. Berentsens Brygghus i Egersund har sitt Påskeøl, mens mikrobryggeriet Ægir i Flåm frister med Påskesol.
Blant de store bryggeriene øker stadig utvalget av ølsorter. Ringnes anbefaler sin Skjærgårdspils som påskeøl.
Macks Ølbryggeri har et Vårøl, og et eget afterski-øl.

– Det smaker godt med en lys, lettdrikkelig pilsner etter en fysisk anstrengelse som en skitur, og folk ønsker seg gjerne et lyst øl når det nærmer seg vår og sommer, sier produktsjef Cathrine Giæver i Mack.

Mørkt øl til lam

Mange spiser lam til påske, og Hansa anbefaler bokk eller bayer som følge, eller Hansa Julebrygg for dem som måtte ha noen flasker igjen fra jul.
Aass Bryggeri anbefaler Aass After Ski hvis du er til fjells, og Halling Øl som sine påskefjellspesialiteter.
De mange norske mikrobryggeriene har også øl de mener passer godt til påske. Lys Østlending fra Gjerberg i Rakkestad, Wit fra Klostergården Håndbryggeri og Stabbursøl og Nakenbad fra Atna Øl.
Mens folk flest foretrekker lyst øl til påske, går Nøgne Ø motsatt vei.

– Vi anbefaler vårt God Påske fra i fjor. Det er et halvmørkt, maltrikt og fyldig sterkøl som er lagret i 17 måneder. Vi håper flere får øynene opp for verdien av å lagre øl, sier sjefbrygger Kjetil Jikun i Grimstad-bryggeriet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1848
Info.Pølser.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.