Vi drikker mindre norsk øl


Oppdatertdato: 2004-01-19 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Oslo (NW): Salget av norskprodusert øl sank med 7,5 millioner liter i fjor sammenlignet med 2002. Samtidig drikker vi mer alkohol i form av vin, brennevin og utenlandsk øl.
Ølsalget sank med 3,6 prosent i 2003, mens brennevinssalget økte med 12 prosent og vinsalget økte med 4 prosent. Det viser omsetningsstatistikk fra Vinmonopolet og Bryggeriforeningen.

Samtidig er det voldsom vekst i grensehandel og smugling av øl.
– Disse tallene viser at at norske bryggerier selger mindre og taper for utenlandske leverandører, sier direktør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen.

Arbeidsplasser
Bryggeriforeningen anslår at vi drakk 30 millioner liter øl av utenlandsk opprinnelse i fjor. Dette er summen av grensehandel, import og smugling av øl. Totalt utgjør dette mer enn årsproduksjonen til to middels store bryggerier som Aass Bryggeri og Macks Ølbryggeri tilsammen.
– Bryggerinæringen er avhengig av lavere ølavgift for å konkurrere med alkoholen som kommer fra utlandet. Vi mener ikke nødvendigvis at folk skal drikke mer, men vi ønsker at mer av det folk faktisk drikker skal være øl fra norske bryggerier, sier Helge Hasselgård.

Mer alkohol, mindre norsk øl
Det totale alkoholkonsumet i Norge øker. I tillegg til den kraftige veksten i salget av brennevin over disk, øker grensehandelen og smuglingen av øl. Ifølge det offentlige Grensehandelutvalget utgjorde grensehandelen med øl 12 millioner liter i 2002.
Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) anslår at den samlede grensehandelen økte med 11 prosent i 2003. Øl er blant de mest populære varene for grensehandlende.
Beslagene av smuglerøl øker mer enn for vin og brennevin. Tollvesenet mer enn fordoblet sitt beslag av øl i fjor, til over 166 000 liter øl. Dette er i hovedsak øl for videresalg i direkte konkurranse med norske produkter.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:130
Slanking.Supper.
Turmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.