
Oslo (NW): Gult er definitivt kult i påsken. Vi drikker dobbelt så mye appelsinbrus i påsken som ellers i året
I en gjennomsnittsmåned utgjør appelsinbrusen 11 prosent av brussalget, men i påskemåneden er andelen på hele 21 prosent, viser tall fra Bryggeri- og mineralvannforeningen.
Påsketradisjoner står sterkt her i landet, og gult skal det være. Vi spiser for eksempel dobbelt så mange appelsiner i påsken som i ukene før og etter, samtidig som salget av påskegul drikke øker.
I påskemåneden spiser hver av oss i snitt ett kilo appelsiner og vi drikker to liter appelsinbrus.
Påskebrusen er gul
De fleste sverger til kjente brusmerker som selges året rundt, men Grans Bryggeri lanserte allerede i 1996 en egen påskebrus – selvfølgelig gul med appelsinsmak. Bryggeriet har fortsatt med denne tradisjonen. I Egersund tappes det også gult om dagen.
– Vår påskebrus er også gul, og har råsaft fra sitrusfrukter, hovedsakelig appelsin og grapefrukt, sier daglig leder Harald Berentsen i Egersund Mineralvandfabrik til nyhetsbyrået Newswire.
I våre naboland drikkes det ikke spesielt mye gul brus i påsken. I Sverige er derimot ’påskmust’ populært. Det er en brustype som kan minne om brun norsk julebrus å se til. Den inneholder malt og krydderier etter hemmelig oppskrift. Danskene har ingen spesielle brustradisjoner i påsken.
Symbol på kraft og liv
Gulfargen vi elsker i påsken har ikke med religion å gjøre. De kirkelige fargene er fiolett frem til langfredag og hvitt påskedagene.
Det er derimot en utbredt oppfatning om at gulfargen i påsken markerer overgangen til en årstid da livet vender tilbake i naturen. Solen som symbol på kraft og livsglede er derfor trolig årsaken til at gul er blitt vår påskefarge i Norge. Mer gult finner vi i påskeegget, som har gul plomme som gir gul kylling, og i påskeliljene.
16 millioner påskeappelsiner
I de neste dagene kommer vi nordmenn til å skrelle oss gjennom 5 300 tonn appelsiner. I påsken setter vi nemlig til livs dobbelt så mye som ellers i året.
I løpet av fjoråret importerte vi 33 800 tonn appelsiner, eller 7,5 kilo per nordmann. 5 300 tonn av dem spises nå i påsken. Eller omregnet til gjennomsnittsstørrelse: 16 millioner appelsiner.
– På samme måte som krimlitteratur og tursjokolade, er appelsiner definitivt en del av påskefeiringen. Vi selger dobbelt så mange av dem nå som ellers i året, sier informasjonssjef Hanne Linnert i BAMA .
Søte nordmenn
De fleste av årets påskeappelsiner kommer fra Spania, men en del kommer også fra Marokko, Israel og Egypt.
– I Spania var siste sommer og høst varm, med akkurat nok nedbør. Derfor er årets appelsinsesong svært god på smak, med den rette søtligheten, sier Linnert til nyhetsbyrået Newswire.
Appelsin er ikke bare appelsin, det finnes mange varianter, smaker og kvaliteter.
– Nordmenn foretrekker appelsinene sine store, saftige og søte. Dette er for øvrig en del av et mer generelt mønster som gjelder for frukt, vi ønsker mer søtsmak, sier Linnert.
En viss forskjell er det likevel. Mens kvinner og barn heller mot søte appelsiner, viser erfaringer at menn helst vil ha dem litt mer syrlige. Men appelsinene må være lette å skrelle.
Sesong ga tradisjon
Appelsiner til påske har vært tradisjon så lenge dagens nordmenn kan huske. Tradisjonen oppsto trolig som et resultat av at høysesongen før i tiden var avgrenset til denne tiden av året.
– Før i tiden kom bare appelsinene til Norge i vinterhalvåret. Og rundt påsketider var særlig Jaffa-appelsinene spesielt gode. Etter hvert har importen blitt utvidet til den sørlige halvkule, slik at vi nå får appelsiner hele året. Siden den gang har også kvaliteten steget i takt med økt satsing på produktutvikling, sier Linnert.
At nordmenn er sterke i tradisjonen gir også i utslag ellers i året. For selv om kvaliteten på appelsiner ikke er noe dårligere om sommeren, går forbruket vårt betydelig ned i sommermånedene.
Ved siden av eple er appelsin den frukten vi spiser mest av i Norge. Den har bidratt til at det norske kostholdet inneholder vesentlig mer c-vitaminer nå enn tidligere. Vi bør ha i oss minst 60 milligram om dagen, det tilsvarer innholdet i litt mindre enn én appelsin.
Kontaktpersoner:
Bryggeri- og mineralvannforeningen, informasjonssjef Aina Lunde, mob. 91 75 51 50
Hanne Linnert, informasjonssjef i Bama, tlf. 22 88 05 39, mob. 90 79 69 01
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:194