- Vi er best i verden


Oppdatertdato: 2008-08-22 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Tom Haga


Ingen i verden spiser mer laks enn nordmenn. I fjor grillet vi oss forbi finnene.
Med 8 kilo per person er Norge nå det landet i verden som spiser mest laks. Det viser nye tall som Eksportutvalget for fisk nå presenterer.

Grillet oss til topps

Året før spiste hver nordmann i gjennomsnitt 7,5 kilo, og da delte vi førsteplassen med Finland. Det er spesielt fjorårets grillsesong som sørget for de siste grammene som nå plasserer oss alene på verdenstoppen.
I løpet av de tre sommermånedene i fjor økte det norske laksekonsumet fra 5.000 tonn i 2006 til 6.700 tonn i 2007.

– Sommeren i fjor var virkelig gjennombruddet for den norske laksen på grillen. Dette ble grillsesongen da nordmenn skjønte hvor lett det er å grille laks, sier Bjørn-Erik Stabell i Eksportutvalget for fisk.
Eksportutvalget for fisk tror derfor laksens posisjon på hjemmemarkedet vil styrke seg ytterligere etter årets grillsesong, blant annet fordi nye produkter som laksepølser og lakseburgere har gjort det enda lettere å grille fisk raskt.

Unge velger laks

Spesielt de unge foretrekker stadig mer norsk laks: På bare åtte år har forbrukere under 30 år fordoblet lakseforbruket.
Det tallene overrasker slett ikke Geir Oterhals i by:Larm. Skandinavias største musikk-kongress har de fem siste årene kun servert sjømat til sultne festivaldeltakere, alt fra laksepasta, fiskeburgere og laksepølser har solgt i ekstreme mengder.

– Mat er en viktig del av profilen på en festival. En festival med bare burger og pizza er regelrett profilløs. Når du tilbereder fisken på en ny måte synes folk det er skikkelig godt. Ingen som får servert skikkelig fisk kan med hånden på hjertet si at de ikke liker det, sier Oterhals

I riktig retning

Laksen er også med på å knuse myter om norske matvaner, blant annet om at vi ikke spiser sjømat.

– Det er en merkelig myte at nordmenn ikke spiser fisk. Selv om vi bare spiser halvparten av det som er anbefalt i et riktig sammensatt kosthold, spiser vi mye målt mot land vi gjerne sammenligner oss med, sier Stabell.
Hver eneste nordmann spiser i snitt mer enn 46 kilo fisk og sjømat hvert år. Det gjør oss best i Skandinavia, tredje best i Europa og tolvte best av alle land i verden.
Leder Haakon Meyer i nasjonalt råd for ernæring ser gjerne at laksen bidrar til at vi klatrer enda noen plasser høyere på lista over de landene i verden som spiser mest sjømat.

– Det er bra at det går i riktig retning, men vi spiser fortsatt langt mer kjøtt enn fisk, sier Meyer.

Helsetrenden hjelper

– Laksen blir også godt hjulpet av helsetrenden som har bølget over landet i mange år, sier Bjørn- Erik Stabell i Eksportutvalget for fisk.
Den globale helsetrenden har nå også fått godt feste hos ungdom. I undersøkelsen Synovate Spisefakta 2008 oppgir 48 prosent av unge at de vil ha et helseriktig kosthold.

– Laks og annen fet fisk inneholder omega-3 og vitamin D, som begge virker godt for helsa vår. Det er en god trend at vi får i oss mer av disse stoffene på naturlig måte gjennom å spise mer sjømat, enn at vi tar det gjennom tilskudd til kosten, sier Meyer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1388
Grillmat.Produkttester.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.