Vi spiser 77 kilo kjøtt hver i året


Oppdatertdato: 2010-04-24 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Vi spiser mer frukt og grønt og mindre sukker. Men fortsatt har mange nordmenn mye helse å hente på å legge om kostholdet. Forbruket av kjøtt har økt med hele 14 kilo per person i løpet av de ti siste årene.
Det har aldri tidligere vært registrert et så høyt forbruk av kjøtt i Norge. At vi spiser mer kjøtt og ost, gjør at nordmenn får i seg mer mettet fett og at de gunstige endringene i kostens fettsyresammensetning har stoppet opp. Vi spiser også for lite fisk. Dette kommer fram av rapporten Utviklingen i norsk kosthold 2009 som gis ut av Helsedirektoratet.

Ernæringsmessige svakheter i nordmenns kosthold, kombinert med at vi rører for lite på oss, medvirker blant annet til utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og type 2-diabetes.

Sykdomsforebyggende

- Dersom myndighetenes anbefalinger for kosthold følges, vil forekomsten av disse sykdommene reduseres, sier divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet.
Blant annet anbefaler Helsedirektoratet at vi øker forbruket av fisk og spiser mindre fete kjøttprodukter.

- En annen stor ernæringspolitisk utfordring er å øke inntaket av frukt, grønnsaker og grove kornprodukter. Samtidig jobber vi for at folk skal redusere forbruket av mettet fett og salt og for å redusere inntaket av sukker hos barn og unge, påpeker Klepp.

Sukkerforbruket fortsatt høyt

Hver nordmann får i snitt i seg 33 kilo sukker i året, 10 kilo mindre enn i 2000. Sukker utgjør nå 13 prosent av energiinnholdet i kosten vår, mens anbefalt nivå ligger på maks 10 prosent.
Brus og godteri er de største sukkerkildene i kostholdet. Hver av oss drakk i snitt 71 liter brus med sukker i året og spiste 15 kilo godteri i 2008. På sitt høyeste, i 1997, var brusinntaket på 93 liter per innbygger.

- Vi har fortsatt et høyt brusforbruk, og det er betenkelig fordi det er stor sannsynlighet for at høyt inntak av sukkerholdig drikke øker risikoen for overvekt, sier Klepp.
Nesten 20 prosent av matutgiftene går til brus og godteri. Vi bruker mer penger på brus og godteri enn på matvaregrupper som grønnsaker og poteter eller brød og kornvarer.

94 kilo frukt hver

Forbruket av grønnsaker har økt med vel 10 prosent siden 1999, og hver av oss spiser i snitt 68 kilo grønnsaker i året. I samme periode har forbruket av frukt og bær økt med nesten 40 prosent, til 94 kilo per år per innbygger.

- Det hadde vært ønskelig med en raskere økning i grønnsakforbruket. Derfor er det lite gunstig at grønnsaker er en av de varegruppene som har hatt størst prisøkning de siste årene, sier Klepp.
Det er heller ikke bra at forbruket av matpoteter har minket over lang tid og ligger på 31 kilo per innbygger per år, mens forbruket av poteter i form av potetgull og pommes frites har økt til 34 kilo. Forbruket av friske matpoteter er mer enn halvert siden 1970-årene, mens forbruket av bearbeidede poteter er femdoblet.

Andre fakta om nordmenns kosthold

Det samlete forbruket av drikkemelk og tørrmelk har nå stabilisert seg på 150 liter i snitt per år for hver av oss. Vi spiser 17 kilo ost i året.
Vi får i oss anslagsvis 10 gram salt per dag, dobbelt så mye som anbefalt. Mesteparten av dette kommer fra ferdigmat. Norske kvinner produserer cirka 10,5 millioner morsmelk per år.

Rapporten bygger på tall fra matforsyningsstatistikken for hele landet i perioden 1953-2008, fra Statistisk sentralbyrås forbrukerundersøkelser over anskaffelse av matvarer i privathusholdninger i perioden 1975-2008 og på undersøkelser om privathusholdningers kjøp av fisk. Det er også brukt data fra landsomfattende kostholdsundersøkelser blant sped- og småbarn (Spekost), barn og ungdom (Ungkost) og voksne (Norkost) samt Levekårsundersøkelsene til Statistisk sentralbyrå i 2005 og 2008.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1869Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.