Vi spiser dobbelt så mye egg i påska


Oppdatertdato: 2014-04-17 Tema: Påske Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: freeimages.com


Det stunder mot påske, og da spiser vi dobbelt så mye egg som ellers i året. Men det er ingen grunn til å frykte for frokostegget. Hittil i år er det produsert nesten 200 tonn mer egg i Norge enn det vi makter å spise.
I løpet av fem påskedager spiser vi 23 mill. egg, det vil si at hver nordmann spiser ett egg hver dag. Men det er ikke nok til å spise opp overskuddet av egg. De siste årene har det vært stor overkapasitet i næringen, og markedsregulator Norturas prognoser fra mars viser at eggproduksjonen vil øke med ytterligere 2,4 prosent, til 60 900 tonn, i 2014.

Reguleringstiltak

For de fire første månedene i år beregnes overskuddet mellom produksjon og engrossalg til ca. 196 tonn. Hittil i år er eggproduksjonen redusert med over 400 tonn gjennom førtidsslakting av verpehøns. Omsetningsrådet har godkjent fortsatt bruk av dette markedsreguleringstiltaket for å redusere eggproduksjonen med 2 000 tonn egg i 2014. Uten ytterligere reguleringstiltak beregnes overskuddet i markedet å komme på 1 200 tonn for året.

For to-tre år siden var det en stor økning i antallet eggprodusenter. Nå sier Nortura at det ikke er rom for noen nyetableringer i bransjen, som har nærmere 2 000 produsenter.

Proteinbombe

Det er ikke det at vi spiser mindre egg enn før. Men salgsveksten øker ikke i takt med produksjonsøkningen som har vært de siste årene. I gjennomsnitt spiser hver nordmann 12, 5 kilo egg i året. Og da er det ikke bare sporadiske kokte egg til frokost eller en omelett til kvelds som gjelder. Egg er et veldig anvendelig produkt – og det er sunt.

I husholdningene brukes egg alene, eller som pålegg og i bakervarer. Ti prosent av eggproduksjonen går til industrien, der det inngår i ulike bearbeidete ferdigvarer.

Egg blir noen ganger kalt for "naturens vitaminpille", fordi det inneholder mange vitaminer som vi trenger. Her er det både A, B, og D-vitaminer. I tillegg inneholder det jern, og mye protein. Og du får i deg alt proteinet i egg uansett hvordan du tilbereder det!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2881
Norsk mat.Kaffekos.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.