Vi spiser mer julemat enn før


Oppdatertdato: 2006-12-09 Tema: Jul Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals


Oslo (NW): Nordmenn spiser mer av den tradisjonelle julematen enn før. Kalkun og julepølser øker mest i popularitet.
En undersøkelse fra ACNielsen viser hva vi spiste til middag alle fridagene rundt jul og nyttår i fjor. Undersøkelsen er den eneste i sitt slag.

– Tre av fire nordmenn spiser ribbe i denne perioden. Halvparten av oss spiser pinnekjøtt, og fire av ti kalkun. Det er flere enn før for alle disse rettene, sier seniorkonsulent Jo Brun i ACNielsen til Newswire.
I desember spiser vi mange av de ulike tradisjonsrettene flere ganger. Julepølse er i sterk vekst.

– Det har nok sammenheng med at mange serverer dette sammen med ribbe, sier Jo Brun.

Mindre fisk


Derimot spiser vi mindre fisk til jul og nyttår enn før. Under halvparten av befolkningen spiser fiskeretter som torsk og lutefisk. Det er en klar tilbakegang sammenlignet med for ti år siden.

Og skinkesteken er nærmest utradert fra norske julebord. For ti år siden spiste én av fire nordmenn skinkestek i julen, i fjor gjorde bare drøyt én av ti det.

For de fleste av oss blir det mange tunge og kaloririke middager i julen.

– Da er det viktig å kompensere med lett og mager mat, sier Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

Mens fisk er landsdelsbetinget mat, spiser folk over hele landet kalkun, og det er ikke bare helstekt kalkun som gjelder lenger. Mange flere spiser kalkunfilet på nyttårsaften.

– Kalkunfilet er anvendelig og enkel mat å tilberede. Filetene er lett å få saftige, sier Kringlebotn.

Kalkun til nyttår


Andelen som spiser kalkun nyttårskvelden har økt fra 24 prosent til 29 prosent på ti år. Ingen andre middagsretter kan vise til så stor vekst som kalkunen.

– Det er ganske formidabelt at så mange spiser kalkun på nyttårsaften. Det var først på 1980-tallet vi nordmenn for alvor begynte å spise kalkun, sier Kringlebotn.

De ivrigste kalkunspiserne er i alderen 25-40 år. Jo Brun synes også det er interessant å merke seg at alle de andre tradisjonsrettene har norsk forankring.

Men lille nyttårsaften, 30.desember, er det ikke mange som spiser julemat. Da spiser hver femte nordmann taco, pizza, hamburger eller pasta.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:989
Slanking.Turmat.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.