
Nordmenn spiser mer og mer yoghurt. Og med det gode utvalget vi har nå i yoghurt er det gledelig at både de med og uten sukker øker, og særlig de med lite sukker. Opplysningskontoret for meieriprodukter har tall på at vi spiste 3,6 % mer yoghurt per capita første halvår 2014 sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.
Det er kun drikkeyoghurt som viser nedgang i forbruket. De andre kategoriene av yoghurt øker stadig i forbruk. Vi spiser ikke kun de norske variantene – salg av importerte varianter økte med nesten 8 % sammenlignet med første halvår 2013.
Yoghurt naturell stadig mer populær
Nordmenn har lagt sin elsk på yoghurt naturell og vi spiser stadig mer av denne varianten. Sammenlignet med første halvår i fjor økte forbruket med 14 % per capita. -Forbruket av denne varianten har hatt en jevn økning de siste årene. Ser vi fem år tilbake i tid til, første halvår 2010, spiste hver nordmann 0,36 kilo yoghurt naturell mot 0,61 kilo i dag. Dette gir en økning på nesten 70 %, sier Steen Nøding i Melk.no.
Større fokus på helse blant forbrukere
-Populariteten av yoghurt generelt har nok en sammenheng med at det over tid har kommet flere alternativer på det norske markedet. Flere av de nye produktene som kommer på markedet har også et lavere innhold av sukker. Produktutviklingen går i retning av sunnere yoghurtvarianter, forteller ernæringsfysiologen. Det er spesielt stor økning i salget av skyr og yoghurt naturell, hvor i sistnevnte kategori også mye av den greske yoghurten er inkludert. -Ved å spise yoghurt får man i seg mange viktige næringsstoffer som proteiner, kalsium, jod, fosfor, B12 og B2, forteller ernæringsfysiologen.
Økning i salget av barneyoghurt
Yoghurt er blant de matvarene som har fått ufortjent oppmerksomhet som en av sukkerverstingene. Mange er ikke klar over at yoghurtvariantene som er spesielt beregnet på barn ofte inneholder mindre, og ikke mer, tilsatt sukker enn de som er beregnet på voksne, forklarer Steen Nøding i Melk.no. I første halvår av 2014 har salget av barneyoghurt steget med 6 % per capita, sammenlignet med samme periode i fjor.
-For å sikre kalsiuminntaket er det viktig for både barn og voksne å få i seg tre porsjoner med meieriprodukter daglig. Ett lite beger yoghurt kan med fordel inngå som en av disse tre porsjonene, også for barna, forklarer ernæringsfysiologen i Melk.no. Kalsium er viktig for utviklingen og vedlikeholdet av skjelettet.
Utviklingen blant andre meieriprodukter
De fleste andre meieriproduktene har en oppgang dette halvåret. Det gjelder både ost, rømme og norsk smør. Melkeforbruket har en liten nedgang, men vi har tatt ekstra lett melk til våre hjerter. Denne varianten fortsetter som tidligere sin positive trend og øker med nesten 10 % per capita. Kombinasjonen av lite fett og tilsatt vitamin D ser ut til å være populært.
Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er et merkenøytralt kompetansesenter for melk og meieriprodukter. Vi ønsker å bidra til økt bevissthet og kunnskap om kosthold og ernæring, samtidig som vi skal være en inspirasjonskilde til matglede i hverdagen. For mer informasjon, se
www.melk.no
Se sammenlignende liste over yoghurter i Norge:
Yoghurt produktsammenligning levert av www.matoppskrift.no
Og en oversikt over gode oppskrifter med yoghurt.
Oppskrifter med yoghurt levert av www.matoppskrift.no
Mango Lassi søt yoghurtdrikk
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
11.08.2004Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
ToroBildet er tatt av
ToroIngredienser
3 1/2 dl yoghurt
2 dl kaldt vann
3-4 ss brunt sukker
1 godt moden knust mango
Isbiter
Fremgangsmåte
Yoghurt blandet ut med vann kalles i India for Lassi og er en populær drikk. Vanlig Lassi er en sursøt yoghurtdrikk som nytes til frokost. Denne varianten, Mango Lassi, smaker godt som en oppfriskende avslutning på et krydret måltid.
Bland alle ingrediensene unntatt isbitene sammen i en blender. La det stå kjølig i 1-2 timer. Rett før servering knuses isbitene og helles i høye glass, hell over Mango Lassi og server umiddelbart.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
63,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
10,8 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,35.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Barnas sunne yoghurtis
Antall porsjoner =
1Dato lagt inn eller oppdatert
06.10.2006Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Melk.noBildet er tatt av
Melk.noIngredienser
1 beger fruktyoghurt
Fremgangsmåte
Stikk en plastskje eller trepinne gjennom lokket på yoghurtbegrene og sett begrene i fryseboksen. Når de er helt stive, tas den fryste yoghurtisen ut av begrene.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
95,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,1 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,87.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Frisk gulrotyoghurt
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
24.01.2011Denne retten tar ca
15 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
2 beger store yoghurt naturell
3 stk gulrot
2 stk syrlige eple
1 dl rosiner
1 dl hakkede mandler
2 ss kokosmasse
3 ss sitronsaft
3 ss honning
Gulrotyoghurt passer perfekt enten som en god start på dagen eller som et sunt mellommåltid i løpet av dagen. Og den kan lages dagen i forveien, så har du en frisk og velsmakende lunsj på jobben.Fremgangsmåte
Skrell og riv gulrøtter og epler. Bland sammen yoghurt, gulrøtter, epler, rosiner, mandler og kokosmasse.
Smak til med sitronsaft og honning, og sett kaldt.
Her kan du variere med favorittene dine. Både f.eks. fersken, ananas og appelsin smaker kjempegodt.
Ønsker du en fastere konsistens, kan du la yoghurten renne gjennom et kaffefilter eller klede.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
141,16 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
19,03 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
5,4 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 3,49.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:2960