Vi spiser på oss kreft


Oppdatertdato: 2004-03-19 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nikolaos Farmakis


Oslo (NW): To av tre som dør av kreft får sykdommen på grunn av livsstil. Dårlig kosthold er nå en av de viktigste årsakene til kreft i Norge.
– Man kan selv minske risikoen for å få flere typer kreft. Røyking, uheldig sammensatt kosthold og for lite mosjon er de viktigste årsakene til at folk får kreft, sier konsulent Anne Katrine Wahl i Kreftforeningen til nyhetsbyrået Newswire.
Kreftekspertenes råd er klart: Spis mer frukt og grønnsaker! De er rike på naturlige stoffer som beskytter mot kreft.

Fant skattkiste
Professor Rune Blomhoff ved Institutt for ernæringsforskning, Universitetet i Oslo, har kartlagt innholdet av antioksidanter i en rekke typer frukt og grønt. Dette er stoffer som beskytter og reparerer skader i cellene våre.
Kartleggingen viser at norsk natur er en sann skattkiste, og at antioksidanter finnes i overflod i en rekke norske bær. Løk, kål, rødbeter, nyper og valnøtter er noen av matvarene forskerne i tillegg fremhever.

Livsstil under lupen
Blant krefteksperter i Norge og internasjonalt er det nå bred enighet om at feil kosthold øker risikoen for å få sykdommen. Men det er fremdeles mye forskerne ikke vet om sammenhengen mellom matvaner og kreft.
En stor europeisk undersøkelse om kosthold og kreft er derfor satt i gang. Norge er ett av de ti landene som er med i EPIC-studien. Kartleggingen er den største i sitt slag noensinne og omfatter en halv million mennesker. I årene fremover venter forskerne svar på mange viktige spørsmål når det gjelder sammenhengen mellom kosthold og kreft.

Barn må skoleres
– Hvert tredje krefttilfelle kan forebygges. Dessverre finnes det ingen garanti for å unngå kreft, men vi kan gjøre mye for å redusere risikoen, sier Anne Katrine Wahl.
– Det er viktig at foreldrene har kunnskaper om hva kosthold og livsstil betyr for barnas fremtidige helse. Gode vaner som er innarbeidet i barndommen, tar barna med seg videre i voksenlivet. Kreftforeningen arbeider for at skolene skal undervise mer om disse sammenhengene. Derfor utvikler vi blant annet et undervisningsopplegg for sjetteklassinger der formålet er å få elever og foreldre til å spise mer frukt og grønt, forteller Wahl.

Kreftsenter
I år har Kreftforeningen valgt å samarbeide med Lions Club Norge om deres Røde Fjær-aksjon søndag 28. mars. Målet er å samle inn 40 millioner kroner. Pengene skal i sin helhet gå til Montebello-Tunet, et nasjonalt senter for forebygging av kreft og rehabilitering av kreftpasienter. Tunet skal bygges i tilknytning til Montebello-Senteret utenfor Lillehammer.
– Dette skal bli et kompetansesenter som skal komme hele befolkningen til gode, sier prosjektleder Egil Moe-Helgesen i Lions Røde Fjær.

(Red. Anm) Jeg skal selv være med på denne aksjonen og jeg håper at dere alle ser viktigheten i å støtte kreftsaken

Kontaktpersoner:
Lions Røde Fjær, prosjektleder Egil Moe-Helgesen, tlf. 64 94 13 18, mob. 90 94 70 53
Kreftforeningen, Birgitte Bøen, tlf. 22 86 66 06, mob. 90 77 94 84

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:185Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.