Vi vil spise mer reinsdyrkjøtt


Oppdatertdato: 2011-04-29 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no Kilder: Matprat.no


Oslo (NW): Reinsdyr topper lista over kjøtt vi ønsker å spise mer av. Spesielt unge voksne og barnefamilier er svært positive til reinsdyrkjøtt.
Hele 83 prosent av barnefamiliene sier at barna liker å få servert reinsdyrkjøtt. Blant hele befolkningen svarer 44 prosent at de ønsker å spise mer reinsdyrkjøtt enn de gjør i dag, viser en undersøkelse Vizeum har gjort for MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

– Reinsdyrkjøtt er magert, rent, rikt på antioksidanter og derfor ekstra sunt. Reinsdyr går fritt hele året, og dette er matproduksjon helt i takt med naturen, sier markeds- og utviklingssjef Even Nordahl i MatPrat.

– Reinsdyr lever i ekstreme naturforhold. De beiter på mange typer lav, urter og lyng som gir den gode viltsmaken. Matproduksjon basert på samisk kultur gjør dessuten kjøttet ekstra spennende og eksotisk, mener Nordahl.

Mer biff

I dag spiser en gjennomsnittlig nordmann like mye rakfisk som reinsdyrkjøtt i året, 300-400 gram. Det utgjør ikke mer enn tre-fire middager.

– Tilgangen på reinsdyrkjøtt er begrenset, fordi det bare slaktes rundt 80 000 rein i året. I det siste har produksjonen økt, og derfor er det akkurat nå mer reinsdyrkjøtt i butikkene enn det pleier å være.
De siste årene har det kommet en rekke spesialprodukter i butikkene, som spekepølse av rein, tørket reinsdyrkjøtt, røkt eller speket reinsdyrhjerte, tunge og blodmat.
Finnbiff er fremdeles den store slageren i frysedisken, og denne retten ligger også på topp 10 listen over MatPrats mest søkte oppskrifter for tiden.

– I slaktesesongen på høsten og vinteren kan man nå få ferske produkter av rein over hele landet. Vi opplever at det selges mindre reinsdyrstek, men mer biffkjøtt enn før. Det fine med reinsdyrkjøtt er at en stor andel av kjøttet er mørt, og biffer og fileter kommer nå for fullt.

Norsk urkjøtt

Det har vært reinsdyr her i landet i over 9000 år, siden før menneskenes tid. Sammen med naturlige ingredienser som urter, sopp og norske grønnsaker, er dette både sunn og urnorsk mat.

– Vi har stor tro på slike produkter. Norske tradisjonsretter ser ut til å ha et oppsving, sier markedssjefen i MatPrat.
Det er veldig få nordmenn som ikke vil spise reinsdyrkjøtt, viser undersøkelsen fra MatPrat. Folk flest mener det er sunt og innbydende og forbinder reinsdyrkjøtt med god smak, kos og hygge.

– Grunnen til at vi spiser så lite av det, er først fremst at det er vanskelig å få tak i. Noen nevner også prisen, sier Even Nordahl.

Reinsdyrstek med viltsaus

Reinsdyrstek er en klar vinner i mange hjem. Det er noe eksklusivt over dette, og det blir litt festmiddag-stemning, selv om vi serverer steken en helt vanlig søndag. Prøv denne og nyt!

6 porsjoner

2 kg reinsdyrstek
1 ½ ts salt
1 ½ ts pepper
2 stk gulrot
1 stk løk
7 ½ dl vann

1. Gni inn steken med krydder. Stikk inn et steketermometer mot kjernen av kjøttet.
2. Legg steken i en langpanne sammen med løk i båter og gulrot i skiver, tilsett vannet og sett panna inn i stekeovnen på 125°C. Steketiden er ca. 2 timer, avhengig av stekens tykkelse.
3. Når steketermometeret viser ca. 70°C har steken en rosa snittflate, ved ca. 76°C er den grå. La steken hvile mens du lager sausen.
4. Steken kan godt stekes dagen før og skjæres i skiver når den er kald. Pakk skivene i aluminiumsfolie og varm opp på 125 grader i ca. 20 minutter.

Server reinsdyrsteken for eksempel med stekt sopp, rosenkål, viltsaus og hasselbackpoteter. Rørte tyttebær ved siden av er en sikker vinner.

Reinsdyrfilet med grønnsaksragu

Reinsdyrkjøtt er blant vår tids mest eksotiske kjøttslag. Denne oppskriften på reinsdyrfilet med grønnsaksragu er en delikatesse. Prøv den.

4 porsjoner

800 g ytrefilet av reinsdyr
1 ts salt
½ ts pepper
3 ss hakket frisk timian
1 ss margarin eller olje
1 stk fennikel
1 stk rødløk
2 stk gulrot
100 g sopp
1 ss margarin eller olje
2 ss balsamicoeddik
1 ss sukker
1 ss hakket bladpersille

1. Del ytrefiletene i 8 små medaljonger, krydre med salt og pepper. Stekes i varm panne ca. 3 minutter på hver side. Vend medaljongene i hakket timian og la de hvile ca. 5 minutter.
2. Grønnsakene renses og deles grovt opp og brunes gyldne. Tilsett eddik og sukker og la de surre i ca. 5 minutter. Vend inn hakket bladpersille.
Serveres med rødvinsaus og mandelpotetpuré og hakket timian.

Finnbiff

Reinskav, eller Finnbiff - kan gå rett fra fryseren til panna. Finnbiff er et ekte naturprodukt med lange tradisjoner og er enkel å lage. Har du et beger rømme og litt krydder så kan du lage et festmåltid på rekordtid! Server gjerne kokte poteter til, men hjemmelaget potetmos gjør retten ekstra god.

4 porsjoner

500 g reinsdyrskav
150 g bacon
250 g frisk sjampinjong
2 ss smør til steking
2 dl vann
3 dl seterrømme
1 dl melk
3 skive ekte geitost
5 stk knuste einebær
½ ts tørket timian
1 ts salt
½ ts pepper

1. Brun finnbiff, bacon og sopp raskt på sterk varme.
2. Legg det over i gryten. Tilsett vann og la det koke opp, og så trekke i 10 minutter.
3. Tilsett rømme, melk, geitost, knuste einebær og timian og la det trekke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper.
Server med potetmos, rosenkål eller brokkoli og tyttebær.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2140Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.