Vikingbrød gjenoppstår


Oppdatertdato: 2004-01-20 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nærbakst


Arkeologene har funnet bevis for at vikingene spiste brød av speltkorn. Nå bakes det nok en gang speltbrød ved vikingbyen Kaupang.
Urkornet spelt er i ferd med å ta av i Norge, og viser seg også å være en del av vikingarven vår. Under utgravninger av vikingbyen Kaupang i Vestfold er det funnet spor av urkornet.

– I tilegg til at det er funnet ett bevart speltkorn, er det funnet speltrester 20 – 30 centimeter nede i jordsmonnet som er identifisert ved pollenanalyse. Vi er dermed sikre på at vikingene som bodde der spiste speltkorn, sier leder av Kaupang-prosjektet Ingjerd Beate Nyhus Larsen til nyhetsbyrået Newswire.
Restene av spelt er funnet inne på boområdet til de gamle vikingene på Kaupang, blant annet på steder man vet det har vært komposthauger.

Tilbakekomst
1 200 år etter at Kaupang var Norges første by og handelssentrum, bakes det atter en gang med norsk spelt i riket til de gamle vestfoldkongene. Resultatet er vikingbrødet Kaupang Speltbrød.
– Vi var absolutt klar over de historiske linjene da vi satte i gang med å utvikle dette nye brødet. I tillegg er spelt på vei inn for fullt i markedet, sier Per-Otto Nedrelid i Nærbakst, som står bak vikingbrødet.
– Folk vil spise sunt. I hvete finnes det meste av vitaminene og mineralene i skalldelen og kimen. I spelt derimot finnes det også mikronæringsstoffer i frøhviten. Brød som er bakt med hvitt speltmel blir derfor mer næringsrikt enn tilsvarende hvetebrød, hvor alle skalldelene blir fjernet. Spesielt er jerninnholdet i speltmel høyt, sier Nedrelid.

Ser brødskiva vokse
Mens dagens kornsorter er dyrket frem i nyere tid, har spelt holdt seg uforandret i 8 000 år. For 30 år siden var kornet nesten helt utdødd, før interessen begynte å ta seg opp igjen.
Speltkornet i det nye vikingbrødet er dyrket på kun hundre mål åker av fem bønder i Vestfold og nedre Telemark.
– Matvarers sporbarhet blir stadig viktigere og med dette brødet vet man nesten nøyaktig hvilken åker kornet kommer fra. Veien fra bonde til mølle til baker er svært kort, sier Nedrelid.

– Dyrking av speltkorn er foreløpig veldig nytt i Norge, men vi ser at interessen er stor, sier Olaf Holm i Kvelde Mølle i Vestfold, der den norskdyrkede spelten blir malt. I tillegg til sunnheten, tror han kornets hardførhet er til speltens fordel i fremtiden.
– Vår erfaring er at spelt er mer resistent mot sykdom, og derfor trenger mindre gjødsel og mindre sprøyting. Det er således et miljøvennlig kornslag. En annen ting er overlevelsesevnen: Mens andre kornslag legger seg lett under regnskyll og blir liggende, reiser speltakset seg opp igjen. Jeg har også erfart at høstspelt klarer seg bedre over vinteren enn høsthvete, sier Holm.

Kontaktperson:
Per-Otto Nedrelid, markedsdirektør i Nærbakst, tlf. 66 77 70 58 / 40 41 42 22

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:131Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.