Viktig med mellommåltider!


Oppdatertdato: 2009-02-04 Tema: Hverdagsmat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Melk.no og Knut Pettersen


Hvis det går lang tid mellom hovedmåltidene dine, er det lurt å legge inn et mellommåltid!

Noen mennesker er vant til å spise hyppige måltider, mens andre kan la det gå mange timer mellom hver gang. I ekstreme tilfeller ser vi dem som kun spiser et stort måltid daglig! Dette er ikke særlig gunstig for kroppen. Å fordele måltidene jevnt utover dagen er viktig for å opprettholde et stabilt blodsukker og for å sikre maksimal yteevne.

Ta et mellommåltid dersom det går lenge mellom hovedmåltidene

Som en tommelfingerregel bør man spise et mellommåltid dersom det går mer enn 4 timer mellom hvert hovedmåltid. Da klarer man å dempe den verste sulten, samtidig som man holder konsentrasjonen oppe. For å sikre en jevn forbrenning er det også lurt å spise relativt hyppig.

Hjelper til å regulere appetitten

En del personer som prøver å gå ned i vekt hopper bevisst over ett eller flere av dagens måltider. Man blir da lett så sulten at man i neste omgang står i fare for å overspise. Hvis man spiser mellommåltider er det derfor lettere å spise normale mengder mat i hovedmåltidene.

Hva er det lurt å spise til mellommåltidene?

Det er lurt å spise noe som er sunt og som gir metthet som varer en stund. Sjokolade, søte kjeks, brus eller en pølse i lompe er ikke det smarteste valget. Ikke er det sunt og du blir raskt sulten igjen. Produkter som inneholder mye sukker gir en rask blodsukkerstigning. Dette fører til at kroppen skiller ut mye insulin for "å rydde sukkeret unna blodbanen". Dette fører igjen til at blodsukkeret faller raskt og du på nytt blir veldig sulten og hungrer etter noe søtt.

Det beste er å spise slik at det blir en balanse mellom raske og langsomme karbohydrater. Da holder blodsukkeret seg stabilt og fordøyelsen har noe å arbeide med.

Mellommåltider av forskjellig størrelse

Hva som er smart å spise avhenger av hvor lenge det er til neste måltid. Er det kort tid, kan frukt, grønnsaker eller en yoghurt være passe. Er det derimot lenger tid trenger kroppen noe som metter litt lenger. Dette kan for eksempel være smoothie, en brødskive, porsjonsomelett eller en grov grønnsaksmuffins.

Omelett

1 porsjon

2 egg
2 ss vann
litt salt
litt smør til steking

Visp sammen egg, vann og salt og hell røren i en liten stekepanne. Pannen må være så varm at en smørklatt freser når den slippes i. Trekk røren inn mot midten. Omeletten er ferdig på under ett minutt. Fyllet legges på den ene halvdelen, og den andre halvdelen brettes over. Spis omeletten nystekt med godt brød, og gjerne en salat til!

Det er ingen grenser for hva du kan fylle den med: Sopp, løk, hvitløk, oliven, spinat, tomat, chili, vårløk, asparges, revet ost, stekt bacon, stekte potetskiver, kyllingkjøtt, reker, scampi, blåskjell, kamskjell, pesto, parmesan, spekeskinke, kokt pasta, nudler og friske urter!

Druelig smoothie

Gir ett glass.

3 dl fruktyoghurt med melon
0,5 stk banan
2 dl blå eller grønne druer u/ stein, frosset

Kjør alt i foodprocessor og server

Sandwich med kyllingsalat

Gir 4 sandwicher.

8 skive(r) brød
1 beger lettrømme
1 beger Snøfrisk Naturell, eventult Snøfrisk Dill
2 fedd finhakket hvitløk
1 stk vårløk, finkuttet
5 stk soltørkede tomater, finhakket
10 stk oliven, finhakket
2 stk stekte kyllingbryst, i biter
Salt og pepper
Eventuelt stekt bacon i skiver

Pynt:
Friske urter
Salatblader
Tomatskiver

Skjær brød i skiver. Bland ingrediensene til salaten sammen med rømme og Snøfrisk. Smak til med salt og pepper. Legg salatblad på den ene brødskiven og ha på rikelig med ostesalat. Du kan eventuelt bytte kyllingkjøttet med tunfisk eller kokt skinke i biter. Snøfisk kan også byttes med kremost med urter eller krydder. Legg på urter og tomatskiver før lokket legges på.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1492
Slanking.Hverdagsmat.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.