Vil brygge på norsk bygg


Oppdatertdato: 2012-12-03 Tema: Øl Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jon Schärer


Norsk øl er i hovedsak basert på import av de viktigste råstoffene - malt, humle og gjær. Nå vil Bioforsk sammen med flere mikrobryggerier prøve ut gamle lokale kornsorter til malting. Sammen med norsk humle og urter.
- Det er stor og økende interesse for matspesialiteter her i landet. Det gjelder også for øl med lokal tilknytning, historie og smak. Det sier Ragnar Eltun, forsknings- og avdelingsleder ved Bioforsk Øst Løken i Valdres. Her bygges et eget malteri, blant annet for å prøve ut lokale byggsorter som for lengst er borte fra norske kornåkre. Gjennom et eget prosjekt – Smaken av norsk øl – ønsker de å skaffe kunnskap om produksjon og bruk av norsk malt, humle og urter.

Lokal smak og historie

- Mikrobryggeriene vil gjerne ha råstoff med lokal tilknytning og historie. Det er vanskelig i dag, da nesten alt råstoffet med malt, humle og andre smakstilsetninger blir importert. Derfor ønsker vi sammen med bransjen å få ny kunnskap om hvordan en kan produsere og bruke norske råvarer. Og sikre at de får god nok kvalitet.
Eltun forteller at Bioforsk Øst i Løken lokalt samarbeider med Valdres Gardsbryggeri. Bak prosjektsøknaden står flere mikrobryggerier samt Graminor, flere Bioforsk-avdelinger og samarbeidende institusjoner i Danmark og England.

Malting og byggsorter

Malting er navnet på den biologiske prosessen hvor korn omdannes til malt. Det er tre hovedfaser i denne prosessen med oppbløting (støping), spiring og tørking. Maltet gir ølet smak og farge, og siden midten av 80-tallet har norske bryggerier importert malt til eget bruk, mest fra Storbritannia, Tyskland og Danmark.

- Vi vil undersøke både gamle og nye byggsorter med hensyn til maltingsegenskaper og muligheter for dyrking i ulike landsdeler. Men vi må sikre en god og stabil kvalitet på malten, fremhever Eltun. Det er også behov for ny kompetanse om malting her i landet. Ved Bioforsk Øst Apelsvoll på Toten har de i sommer startet dyrking av flere eldre byggsorter. Noen av disse, samt nyere sorter, skal prøves ved testmalteriet som Løken etablerer i samarbeid med Valdres Gardsbryggeri. Kapasiteten blir vel 300 kilo per malting, og partiene skal brukes til prøvebrygging ved bryggeriene som deltar i prosjektet.

Humle og urter

Humle og urter er andre viktige ingredienser i øl. De gir ikke bare smak, men kan også ha viktige helsebringende effekter, sier Eltun. Det er også stor interesse for at disse ingrediensene skal komme fra Norge.
I søknaden skriver Bioforsk at de vil samle inn et antall forskjellige urter som er aktuelle for ølbrygging. Disse skal oppformeres og plantes ut ved Bioforsk Øst Apelsvoll på Toten. Hensikten er å undersøke dyrkingsegenskaper samt kvalitet i forhold til brygging. Humle på Apelsvoll tas vare på og undersøkes med økonomisk støtte fra Norsk genressurssenter. Det gjelder også undersøkelsene av byggsorter til brygging på Løken.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2569
Norsk mat.Rask mat.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.