Vil doble løkforbruket


Oppdatertdato: 2010-11-27 Tema: Løk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Dag Øyvind Olsen, frukt.no


Løk er så sunt at vi bør spise dobbelt så mye som i dag, mener grønnsaksprodusenter og matforskere.
– Løk er blant de sunneste og mest kalorifattige grønnsakene som finnes. Å spise mer løk vil være et viktig bidrag til bedre folkehelse, sier grønnsakforsker Ingunn Vågen i Bioforsk.
Flere aktører i grøntbransjen har gått sammen for å øke nordmenns løkforbruk, blant annet Gartnerhallen, Bama og Bioforsk. Gartnerhallens produsenter jobber for å dyrke fram et stort mangfold løksorter av høy kvalitet til norske forbrukere. Løksortene har ulik smak, størrelse, farger og bruksområder.
Løk kan være med på å redusere risikoen for en rekke sykdommer, gi bedre fordøyelse og beskytte mot infeksjoner.

– Knollen vi spiser, selve løken, danner mange forsvarsstoffer for å overleve fram til frøsetting. Dette er stoffer som er gunstige for oss mennesker, sier Ingunn Vågen.

– Løk med mildere smak passer godt i salater, og småløk er ypperlige å bake, grille eller steke hele, sier informasjonssjef Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Helsebringende løk

Forbruket av løk har økt med 25 prosent på fem år, men det bør være mye høyere, mener Kåsin. - Løk er en sunn og rimelig matvare som kan brukes i svært mange forskjellige retter, sier hun.
For tiden foregår det mye forskning på løkens helsebringende egenskaper. Alle sorter løk inneholder store mengder C-vitamin, kalium, folsyre, kalsium, jern og fiber.

– Høyt inntak av løk kan redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer, kreft, astma og diabetes. Den betennelseshemmende effekten kan forebygge sopp og bakterielle angrep i kroppen, sier grønnsakforsker Ingunn Vågen.
Antioksidantene i løk kan redusere innholdet av uønskede fettsyrer i blodet og motvirke blodpropp.
Løkens søte smak skyldes ikke bare sukker, men en stoffgruppe som kalles fruktaner. Fruktaner er karbohydrater som ikke er med på å øke blodsukkeret. – Fruktaner kan redusere kolesterolet i blodet og ha en antidiabetisk virkning. Det gir også god tarmhelse, som igjen kan redusere risikoen for tarmkreft, sier Vågen.

– Løksuppe er en kjempegod og rimelig høstrett for kjølige kvelder. Enkel å lage, sunn og deilig, sier Britt Kåsin i Opplysningskontoret for frukt og grønt. Se oppskriften nederst i artikkelen.

Løksuppe

Tidsforbruk: 20 - 40 min
Vanskelighetsgrad: middels
Porsjoner: 4

Ingredienser:
5 stk løk
5 båt hvitløk (kan sløyfes)
2 ss rapsolje
1 l grønnsakbuljong (utblandet)
1 stilk frisk timian
1 ts sukker
4 skive daggammelt brød
2 dl revet hvitost
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Skjær løken i tynne skiver. Varm opp oljen på middels varme i en kjele. Surr løken under omrøring til den får fin farge og legg i hvitløken mot slutten.
Kok opp en kjele med buljongen, og ha løken over i buljongkjelen. Tilsett hakket timian og sukker. La suppen koke i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper.
Sett ovnen på 225 °C. Hell suppen i fire suppeskåler som er ildfaste. Legg på brødskivene og fordel ost over.
Gratiner suppen i ovnen til osten og brødet begynner å få fin farge. Pynt gjerne med litt hakket frisk timian ved servering.
Har du ikke ildfaste suppetallerkener, kan du steke ostesmørbrød i ovnen til osten har smeltet og tatt farge, og legge på toppen av hver suppetallerken.
Suppen serveres rykende varm.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2013Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.