Vil ha billigere sunn mat


Oppdatertdato: 2010-11-17 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com


Helsedirektoratet ønsker at matvarer med Nøkkelhullet skal bli billigere og vil utrede muligheten for å redusere moms på nøkkelhullsmerkede matvarer.
En del nøkkelhullsmerkede matvarer koster mer enn andre tilsvarende matvarer uten Nøkkelhullet.

- Jeg har forståelse for at produktutvikling koster penger. Vi er i god dialog med bransjen og forventer at felles innsats vil bidra til flere produkter og økt omsetning. På sikt kan dette bidra til at prisene går ned, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.
Han påpeker at nøkkelhullsproduktene generelt har en bedre ernæringsmessig kvalitet.

- Fett, sukker og salt er billige ingredienser. Nøkkelhullsmerkede matvarer inneholder mindre fett, sukker og salt og mer kostfiber sammenliknet med tilsvarende matvarer. Dette gir utslag på prisen, sier Larsen.

Mye på godteri

- Det er samtidig et tankekors at forbrukerne velger å bruke en femdel av matbudsjettet på godterier og brus. Vi bruker tre ganger så mye penger på godterier og brus som på fisk, fremholder helsedirektøren.
Nøkkelhullet på en matvare betyr at den inneholder mindre fett, salt og sukker, og mer fiber, enn andre produkter i sin matvaregruppe. Nøkkelhullet betyr ikke nødvendigvis at kaloriinnholdet er lavere. Det er kvaliteten på næringsinnholdet som er viktig. Enkelte matvarer uten Nøkkelhull kan for eksempel har lavere kaloriinnhold per 100 gram fordi de inneholder mer vann.
Nøkkelhullsordningen er myndighetenes merkeordning, og den er frivillig og gratis å bruke.

Sunt og billig

Selv om en del nøkkelhullsmerkede matvarer koster mer, går det fint an å spise sunt og samtidig billig.
Det er store prisforskjeller fra butikk til butikk. Det finnes produkter med Nøkkelhullet fra mange av butikk-kjedenes egne lavprismerker som er rimeligere enn de store merkevarene.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2016Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.