Vil skape nytt og sunt skolebrød


Oppdatertdato: 2009-02-15 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Espen Grønli og Opplysningskontoret for brød og korn Kilder: brodogkorn.no


Statssekretær Ellen Birgitte Pedersen fra Helse- og omsorgsdepartementet lanserte i dag(12.02.2009), sammen med Opplysningskontoret for brød og korn, konkurransen om ”Fremtidens skolebrød”.
Alle kjenner skolebrødet eller skolebollen, den fine bollen med eggekrem. Deilig å sette tennene i for noen og en hver, men ikke det mest fornuftige valget om det gjelder helse og ernæring. En SIFO-rapport fra 2008 viser at barn og unge spiser atskillig mer fine og søte bakerivarer enn andre grupper. Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å bidra til sunnere spisevaner, og utlyser derfor en konkurranse om ”Fremtidens skolebrød” for å få flere barn og unge til å spise gode og grove brødprodukter. Da må et godt alternativ til skolebrød lanseres.

- Vi vet at gode spisevaner etableres tidlig, derfor er barn og unge en viktig målgruppe for informasjon og kunnskap om ernæring og helse. Samtidig er barn og unge en kresen målgruppe i forhold til hvilken informasjon og kunnskap de vil tilegne seg. Ved å engasjere de direkte gjennom en konkurranse, tror vi derimot vi har gode muligheter til å nå igjennom, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

- Barn og ungdom er dessuten innovative og fulle av gode ideer til hvordan ting kan gjøres annerledes. Vi voksne har lett for å bli for konservative og ikke våge nok. Gjennom denne konkurransen tror vi at vi kan få fram nye, spennende skolebrød som faktisk egner seg som skolemat. Dagens skolebrød hører hjemme i helger og til fest, sier Nordbø.

De beste oppskriftene vil bli lagt ut på opplysningskontorets hjemmesider (www.brodogkorn.no). Oppskrifter vil også bli sendt ut til skolene og SFOene.

- Det kan godt tenkes at vinnerbidraget er så godt at noen av våre bakerier ønsker å lage det for salg. Bakerbransjen ønsker å lage flere sunne og gode produkter, og tar gledelig i mot nye, spenstige bakerivarer. Vi ønsker som bransje å bidra til at det brukes mer grove korn og bakeriprodukter, i tråd med regjeringens ”Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011)”, uttaler Nordbø.

Siste frist for innsendelse av oppskrifter til konkurranse ”Fremtidens skolebrød” er 15. mai. Kåring av vinneroppskriftene vil skje i månedsskiftet mai/juni. Mer informasjon om konkurransen finnes på www.brodogkorn.no.

Fakta om skolebrød

 • Det finnes lite informasjon om skolebrødets historikk og opprinnelse. Vi tar gjerne i mot innspill!
 • Skolebrød er en hvetebolle basert på søtgjærdeig. Den har et øye av eggekrem, og ofte et melis- og kokosbelegg.
 • Mange lokale varianter av det klassiske skolebrødet eksisterer. Som f.eks ”Purker” i Arendal, ”12-øres” i Kristiansand
 • Næringsinnhold per 100 g: 281 kcal, 17 g tilsatt sukker, 8,2 g fett, 44,6 g karbohydrater (Kilde: Matvaretabellen)
 • Ferske skolebrød, inkl. Skillingsboller, økte i salgsvolum med 27 % fra 2003 til 2007 (Sissel Flesland Markedsinformasjoner AS).

Fakta om skolekonkurransen Fremtidens skolebrød

 • Lanseres 12. februar med innleveringsfrist 15. mai 2009
 • Målgruppen er barn i 5.-7. trinn i alle landets grunnskoler, samt mat og helse-lærere i grunnskolen.
 • Konkurransen skal inspirere barn til å spise grovt i hverdagen. Jo grovere brødet eller bollen er, jo mer innhold av kostfiber, mineraler og vitaminer.
 • Finaleoppskriftene vil bli testet ut av et uavhengig ungdomspanel før de går videre til juryen.
 • Juryen består av: Ingvild Jensen (rådgiver i Helsedirektoratet), Camilla Grefsli (bakerirådgiver i Nofima mat Matforsk), Christian Utne (salgs- og markedsleder i Goman Bakeriet/COOP), Anne Garder Amland (faglærer Mat og helse på Løkeberg skole) og Torunn Nordbø (daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn).
 • Vinnerne vil bli kåret i månedsskiftet mai/juni
 • Premier: Blant annet bakeutstyr, mel- og bakeingredienser til hele klassen, bakedag i klassen med landslagsbaker. 20 lærere vil dessuten bli trukket ut blant alle de deltakene skolene til å være med på et heldags ”Korncruise”.
 • For mer om konkurranseregler og premier, se www.brodogkorn.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1514
Grillmat.Kjøttdeig.
Dressinger.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.