
Statssekretær Ellen Birgitte Pedersen fra Helse- og omsorgsdepartementet lanserte i dag(12.02.2009), sammen med Opplysningskontoret for brød og korn, konkurransen om ”Fremtidens skolebrød”.
Alle kjenner skolebrødet eller skolebollen, den fine bollen med eggekrem. Deilig å sette tennene i for noen og en hver, men ikke det mest fornuftige valget om det gjelder helse og ernæring. En SIFO-rapport fra 2008 viser at barn og unge spiser atskillig mer fine og søte bakerivarer enn andre grupper. Opplysningskontoret for brød og korn ønsker å bidra til sunnere spisevaner, og utlyser derfor en konkurranse om ”Fremtidens skolebrød” for å få flere barn og unge til å spise gode og grove brødprodukter. Da må et godt alternativ til skolebrød lanseres.
- Vi vet at gode spisevaner etableres tidlig, derfor er barn og unge en viktig målgruppe for informasjon og kunnskap om ernæring og helse. Samtidig er barn og unge en kresen målgruppe i forhold til hvilken informasjon og kunnskap de vil tilegne seg. Ved å engasjere de direkte gjennom en konkurranse, tror vi derimot vi har gode muligheter til å nå igjennom, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.
- Barn og ungdom er dessuten innovative og fulle av gode ideer til hvordan ting kan gjøres annerledes. Vi voksne har lett for å bli for konservative og ikke våge nok. Gjennom denne konkurransen tror vi at vi kan få fram nye, spennende skolebrød som faktisk egner seg som skolemat. Dagens skolebrød hører hjemme i helger og til fest, sier Nordbø.
De beste oppskriftene vil bli lagt ut på opplysningskontorets hjemmesider (www.brodogkorn.no). Oppskrifter vil også bli sendt ut til skolene og SFOene.
- Det kan godt tenkes at vinnerbidraget er så godt at noen av våre bakerier ønsker å lage det for salg. Bakerbransjen ønsker å lage flere sunne og gode produkter, og tar gledelig i mot nye, spenstige bakerivarer. Vi ønsker som bransje å bidra til at det brukes mer grove korn og bakeriprodukter, i tråd med regjeringens ”Handlingsplan for bedre kosthold i befolkningen (2007-2011)”, uttaler Nordbø.
Siste frist for innsendelse av oppskrifter til konkurranse ”Fremtidens skolebrød” er 15. mai. Kåring av vinneroppskriftene vil skje i månedsskiftet mai/juni. Mer informasjon om konkurransen finnes på www.brodogkorn.no.
Fakta om skolebrød
- Det finnes lite informasjon om skolebrødets historikk og opprinnelse. Vi tar gjerne i mot innspill!
- Skolebrød er en hvetebolle basert på søtgjærdeig. Den har et øye av eggekrem, og ofte et melis- og kokosbelegg.
- Mange lokale varianter av det klassiske skolebrødet eksisterer. Som f.eks ”Purker” i Arendal, ”12-øres” i Kristiansand
- Næringsinnhold per 100 g: 281 kcal, 17 g tilsatt sukker, 8,2 g fett, 44,6 g karbohydrater (Kilde: Matvaretabellen)
- Ferske skolebrød, inkl. Skillingsboller, økte i salgsvolum med 27 % fra 2003 til 2007 (Sissel Flesland Markedsinformasjoner AS).
Fakta om skolekonkurransen Fremtidens skolebrød
- Lanseres 12. februar med innleveringsfrist 15. mai 2009
- Målgruppen er barn i 5.-7. trinn i alle landets grunnskoler, samt mat og helse-lærere i grunnskolen.
- Konkurransen skal inspirere barn til å spise grovt i hverdagen. Jo grovere brødet eller bollen er, jo mer innhold av kostfiber, mineraler og vitaminer.
- Finaleoppskriftene vil bli testet ut av et uavhengig ungdomspanel før de går videre til juryen.
- Juryen består av: Ingvild Jensen (rådgiver i Helsedirektoratet), Camilla Grefsli (bakerirådgiver i Nofima mat Matforsk), Christian Utne (salgs- og markedsleder i Goman Bakeriet/COOP), Anne Garder Amland (faglærer Mat og helse på Løkeberg skole) og Torunn Nordbø (daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn).
- Vinnerne vil bli kåret i månedsskiftet mai/juni
- Premier: Blant annet bakeutstyr, mel- og bakeingredienser til hele klassen, bakedag i klassen med landslagsbaker. 20 lærere vil dessuten bli trukket ut blant alle de deltakene skolene til å være med på et heldags ”Korncruise”.
- For mer om konkurranseregler og premier, se www.brodogkorn.no
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1514