Ville tilstander i kjøttdisken


Oppdatertdato: 2010-10-06 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Oslo (NW): Reinsdyr, elg, hjort og rype inntar lavprisbutikkene. Nå blir det endelig fileter og biffer av norsk reinsdyr å få over hele landet.
Rema 1000 lanserer i høst hele 40 ulike produkter av viltkjøtt og lam i alle sine butikker.

– Tidligere kunne man stort sett bare finne reindyrskav i lavprisbutikkene, men den tiden er definitivt forbi, sier innkjøpsdirektør for ferskvare i Rema 1000, Tor Erik Aag.
Renskåret reinsdyrkjøtt er en delikatesse supermarkedene har vært alene om til nå. Dermed har etterspørselen vært så laber at kjøttet hoper seg opp på fryselager.

– Prisene har vært så høye at disse flotte kjøttvarene ikke har nådd ut til massene, men forblitt nisjeprodukter for spesielt matinteresserte, sier Aag.

Rein-bonanza

Rema tar som første lavpriskjede tak i vilt som en egen stor varegruppe og rydder plass i butikkhyllene til ferske og fryste viltprodukter fra både Norge og utlandet.

– Nå skal kundene finne produkter som det før var utenkelig å finne i lavprisbutikker, som hjort, rype, elg og reinsdyr.
Butikkjeden bruker en rekke mindre, lokale nisjeleverandører fra hele landet, også for tilbehør. Flatbrød fra Rørosbakeren og gelé fra Løiten er noen eksempler.

– Det meste av viltkjøttet er norsk, mens ryper og hjortekjøtt er importert, sier innkjøpsdirektøren.
Avtalen med Rema betyr mye for norske reindriftssamer, og landets største leverandør av reinkjøtt beskriver nå situasjonen som en bonanza.

– Bestillingene vi har fått inn til nå i høst overgår det vi hadde drømt om og hva vi for øyeblikket har kapasitet til, sier slakterieier Thor Aage Pedersen i Tana.

Lam i verdensklasse

Mens viltkjøtt på mange vis har vært et nisjeprodukt med begrenset omsetning på høsten, selges det alltid mye norsk lammekjøtt i sesongen. Men i lavprisbutikkene har utvalget stort sett begrenset seg til fårikålkjøtt og lammelår.

– Norsk lammekjøtt er en nydelig råvare som kan brukes til så uendelig mye mer enn fårikål og stek. Nå håper vi folk vil la seg friste av vårt store utvalg av ferske fileter og stykningsdeler, sier Tor Erik Aag.

– Beiteforholdene vi har i Norge smaksetter kjøttet på en fantastisk måte, noe som får mange kokker til å rangere norsk lam i verdensklasse. Nå får våre kunder muligheten til å oppleve denne smaken ved å tilberede rene kjøttstykker selv, sier han.

Og så en lekkerbisken med reinsdyr

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

4 porsjoner

Hver porsjon har 692 kcal

800 gr reinsdyrfilet , indre- eller ytrefilet
1 ts salt
0,5 ts pepper
1 ss smør

Poteter:
4 stk potet
4 stk pære
1 ss smør
0,25 ts pepper
0,5 ts salt

Saus:
1 stk sjalottløk
1 ss smør
2 dl rødvin
1 pose(r) sjysaus

Grønnsaker:
100 gr spinat, fersk
100 gr sopp
200 gr sjalottløk
0,5 ts salt
0,25 ts pepper
1 ss smør

Ovn: Sett ovnen på 180° C. Steketid ca. 20 minutter.

1. Skrell potetene. Skjær poteter og pærer i ca. 1/2 cm tykke skiver. Brun potet- og pæreskivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper. Ta dem ut av pannen og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn". Sett pærene i en liten ildfast form.
2. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper. Brun filetene raskt i smør i varm panne til de får en gyllen farge. Legg dem over i formen sammen med "pæretårnene". Stekes ca. 20 minutter på 180° C.
3. Hakk og fres sjalottløken i smør i en liten kjele. Hell på rødvin og kok uten lokk til den er redusert til halve mengden. Lag saus etter oppskrift på posen, litt av vannet erstattes med rødvinsjyen.
4. Skrell sjalottløken og del dem i fire på langs. Riv av stilkene på spinaten, skylles godt i kaldt vann. Rens soppen og skjær den i store skiver. Brun sopp og løk i stekepannen, vend inn spinaten de sist 2 minuttene av stekingen.

Se her for flere oppskrifter med reinsdyr.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1979
Grillmat.Lapskaus.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.