Viltkjøtt og bly


Oppdatertdato: 2012-12-09 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Lars Lorentzen/Statskog


Høsten 2011 publiserte Veterinærinstituttet resultater fra en undersøkelse som viste at kjøttdeig fra elg i enkelte tilfeller kunne inneholde svært høye nivåer av bly. Både i Tyskland og Sverige er det gjort liknende funn, samt gitt anbefalinger til enkelte grupper om å være forsiktig med inntak av viltkjøtt. Folkehelseinstituttet har nå - i samarbeid med Norges Jeger og Fiskerforbund - analysert blyinnhold i blodet til norske familier med høyt forbruk av elg- og hjortekjøtt.
I den norske studien inngår både familier med høyt inntak av viltkjøtt og personer som sjelden eller aldri spiser vilt. Alle svarte på et spørreskjema og avga blodprøve som ble analysert for bly. Blyinnholdet i blod er en god indikasjon på hvor mye bly en har fått i seg de seneste par måneder og det er godt kjent hvilke nivåer som er helseskadelige.

Hvorfor er man bekymret for bly?

  • Bly er et giftig tungmetall som vi utsettes for via mat, vann, luft og støv.
  • Bly lagres i kroppen, først og fremt i benvev.
  • Høye nivåer av bly i blodet kan skade nervesystemet, bloddannelsen og nyrene.
  • Den mest følsomme gruppen er barn i perioden før og etter fødsel.
Blodprøveresultatene fra undersøkelsen er nå ferdige, og prosjektleder ved Folkehelseinstituttet Helle Margrete Meltzer melder at blynivåene hos norske jegerfamilier generelt sett var lave i forhold til nivåer av bly som tidligere er funnet i norske og europeiske undersøkelser.
Det var noe variasjon mellom prøveresultatene, men ingen av deltakerne hadde blynivåer i blodet som i dag anses å være helseskadelig. Det er mange faktorer som kan forklare variasjoner i blynivået hos deltakerne, som alder, kjønn, type viltkjøtt, egenproduksjon av ammunisjon osv.

Risikovurdering

Resultatene og disse sammenhengene vil bli vurdert nærmere i en risikovurdering som skal utarbeides av Vitenskapskomiteen for mattrygghet (VKM). VKM vil publisere sin vurdering tidlig neste år. Risikovurderingen vil danne grunnlag for de rådene Mattilsynet deretter vil gi befolkningen.

Jakt er en viktig fritidssyssel for mange nordmenn: ca 3 % av befolkningen deltok i en eller flere former for jakt i jaktåret 2011/2012, og viltkjøtt er en viktig del av kostholdet i familier som går på jakt. Fordi ammunisjonen som brukes til storviltjakten inneholder bly og fordi man har påvist svært høye blyverdier i enkelte prøver av norsk oppmalt viltkjøtt, har det vært mistanke om at inntak av for mye viltkjøtt kan være helseskadelig.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2576
Slanking.Hverdagsmat.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.