Vin dreper bakterier


Oppdatertdato: 2003-10-10 Tema: Vin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matforsk


Vin kan gi oss langt mer enn en god stemning. Den kan bidra til å ta knekken på uønskede bakterier, og som desinfeksjonsmiddel kan den hemme fremvekst av bakterier. Forskning viser nemlig at vin dreper bakterier raskt.

Det finnes mye rart i vin; alkohol, organiske syrer som vinsyre og eplesyre, lav pH og fenoler blant annet. Forsker Trond Møretrø ved Matforsk har deltatt i forskning der vinens ulike ingredienser er testet ut. Forsøkene er utført sammen med forskningsgruppen til Mark Daeschel ved Oregon State University i Corvallis i USA.

- Vi testet effektene av de ulike ingrediensene i vin mot bakterier. Forsøkene viser at de ulike ingrediensene i seg selv ikke dreper bakteriene, men at det er samspillet mellom de ulike komponentene som gir effekt. Det ser ut til at alkoholen åpner bakteriene, slik at syrene lettere kommer til og dreper bakteriene, forklarer Trond Møretrø.

Naturlige hinder
I forsøk ble henholdsvis rødvin og hvitvin testet mot fire sykdomsfremkallende bakterier; salmonella, stafylokokker, listeria og E. coli O157:H7 (også kalt hamburgerbakterien). Vinen hadde best effekt på salmonella. Med et utgangspunkt på 10 millioner salmonella var alle bakteriene drept i løpet av ca. 10 minutter. Resultatet viste også godt på de andre bakteriene. Lengst tid tok det å drepe stafylokokker, men også her ga vinen gode utslag.

- Vi har gjort forsøk for å finne ut om bakteriene kan bli resistente mot vin, og det ser ut som det er vanskelig for bakteriene å utvikle resistens. Det kan se ut som at vin er et godt eksempel på det som ofte kalles hinderteknologi. Mens vinens komponenter enkeltvis ikke dreper bakterier klarer ikke bakteriene å forsvare seg når de utsettes for komponentene samtidig, fortsetter Møretrø.

Vin mot farlig mat?
Resultatene som viser at vin er aktiv mot sykdomsfremkallende bakterier, støtter opp om tidligere undersøkelser som har avdekket at personer som drikker vin til bedervet mat blir mindre syke enn personer som ikke drikker vin. Alkohol har en evne til å stimulere syreproduksjon i magen, og dette er også med på å hemme bakteriene. Det er imidlertid usikkert hvor sterk beskyttelse vin gir mot farlige bakterier man får i seg med maten, så forbrukerne bør fortsette å spise trygg mat, sier Møretrø.

Vin-spray
Oregon State University har tatt patent på vin som desinfeksjonsmiddel. Bruk av vin som desinfeksjonsmiddel høres ganske eksotisk ut etter norske forhold. Ved produksjon av vin er det imidlertid store mengder som av ulike grunner er uegnet for konsum. Stadig strengere miljørestriksjoner gjør det vanskeligere å kvitte seg med slik vin, som anses for å være en billig ressurs i vinproduserende områder.
- Mange forbrukere etterspør nye typer desinfeksjonsmidler basert på naturlige og nedbrytbare forbindelser. Et desinfeksjonsmiddel basert på vin vil være rimelig, og tilfredsstille forbrukernes krav til naturlige og miljøvennlige produkter. Amerikanske alkoholmyndigheter stiller også krav til at desinfeksjonsmiddelet må gjøres udrikkelig, sier Møretrø, og utdyper: Vin tenkes brukt som desinfeksjonsmiddel på sprayflasker som sprayes på overflater. Man kan gjøre middelet udrikkelig ved for eksempel å tilføre vinen salt.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:47
Info.Reker.
Studentmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.