Vitamin D gir bedre sjanser for å overleve kreft


Oppdatertdato: 2009-02-08 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Vitamin D ser ut til å ha en gunstig virkning på mange former for kreft. På et seminar om vitamin D som ble arrangert av Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) nylig, presenterte Dr. med. Alina Porojnicu forskning hun har gjort i Norge, som viser at sjansen for å overleve kreft er betydelig større når diagnosen blir stilt på sommeren eller høsten. Dette er de periodene på året da vitamin D-nivået i kroppen er på det høyeste.

Vitamin D-inntaket bør økes

Seminaret ble arrangert blant annet fordi norske myndigheter har anbefalt å øke det generelle inntaket av vitamin D hos befolkningen. Ett av tiltakene som er foreslått, er å tilsette vitamin D i all drikkemelk, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland ved Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Melk og meieriprodukter er vår viktigste daglige kilde til kalsium, mens solen er vår viktigste kilde til vitamin D. I tillegg finnes det mye vitamin D i tran og fet fisk. Det er også tilsatt i blant annet ekstra lett melk. I de periodene av året der det er lite sol, er det viktig å sikre et godt vitamin D-inntak gjennom kostholdet.

Internasjonal forskning

Dr. Porojnicu, som jobber på Radiumhospitalet, henviste til internasjonal forskning som viser at sjansene for å overleve kreft øker i snitt med nesten 30 % ved å øke vitamin D-nivået i kroppen med 25 nmol/l. (nmol/l= nivået av vitamin D i blodet) For kreft i fordøyelsessystemet øker sjansene for å overleve med hele 45 % ved å øke vitamin D-nivået med 25 nmol/l. Dr. Porojnicu jobber i en forskergruppe som er ledet av Dr. med. Johan Moan.

Ingen forskjell på hvor du bor i Norge

Amerikansk forskning viser at vitamin D-statusen varierer med hvor langt sør eller nord man bor i USA, det vil si etter hvor mye soleksponering man får. Disse geografiske forskjellene ventet man også å se i Norge, men dette er ikke tilfelle. I Norge er det i følge Dr. Porojnicu ingen vesentlige forskjell i vitamin D-statusen etter hvor man bor i landet. Dette kan skyldes at befolkningen i den nordlige delen av Norge har et vesenlig høyere konsum av fet fisk, og at dette kan kompensere for mindre soleksponering sammenlignet med befolkningen i den sørlige delen av Norge.

Vitamin D også viktig for kalsium

- Vitamin D har en gunstig virkning på opptak av kalsium. Det har aller best effekt på personer som har dårlig vitamin D-status og lavt inntak av kalsium, sier Hovland. Hun peker på at mange personer ikke får i seg tilstrekkelig med kalsium blant annet fordi deres inntak av melk og andre meieriprodukter er lavt. Blant annet viser undersøkelsen Ungkost 2000 at 7 av 10 jenter får i seg mindre kalsium enn anbefalt. En kombinasjon av vitamin D og kalsium i tilstrekkelige mengder kan redusere såkalte nonvertebrale benbrudd (benbrudd andre steder enn i ryggen) hos eldre med mer enn 50 %.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1487
Norsk mat.Kaffekos.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.