Vitaminer under lupen


Oppdatertdato: 2013-12-19 Tema: Tilsetningsstoffer Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mattilsynet


D-vitamin er et vitamin som er involvert i mange forskjellige prosesser i kroppen og det er derfor et viktig vitamin. Som alt annet vi spiser er det viktig å balansere inntaket av vitaminer. For lite vitaminer kan føre til blant annet benskjørhet, og for mye vitaminer kan gi deg nyreskader og forkalkninger av blodårer. Det er derfor viktig at du vet hvor mye vitaminer et kosttilskudd inneholder. Det er strenge regler for innholdsdeklarering av ulike stoffer i kosttilskudd.

- Du har krav på å få det du betaler for når du kjøper et kosttilskudd som reklamerer med vitamininnhold. Er det for lite vitamin i forhold til det som det reklameres med på boksen er det svindel. Er det for mye vitaminer kan det være farlig. Vi har derfor begynt å ta prøver av de mest solgte kosttilskuddene som selges i butikker i Norge. Analysene vil være klare i januar 2014, forklarer prosjektleder Ann-Louise Grimstad ved Mattilsynets distriktskontor for Oslo.

- Det er enkelte deler av befolkningen som har større risiko for å få D-vitamin mangel enn andre. Dette gjelder framfor alt eldre personer og innvandrere med mørk hud,og personer som får lite sol.Mange av disse gruppene tar kosttilskudd med D-vitamin. Derfor er det viktig at de vet hvor mye de får i seg. Innholdet i boksen eller tranflaska skal kort og godt være til å stole på, sier Grimstad.

Norge med særregler

Norge er ett av de landene i Europa som valgt å ha har særregler for minimums- og maksverdier av vitaminer. Disse grensene skal sikre at det er nok for å gi en virkning og beskytte mot at man får for mye D-vitaminer i seg. Får du i deg for mye D-vitamin kan du få leverskader. Prosjektet skal derfor undersøke både om det er for lite eller for mye vitaminer i produktene.
Prosjektet går frem til januar 2014, og totalt skal det tas over 60 prøver av ulike kosttilskudd.

- Vi har valgt ut produkter som selges i stort volum, slik at vi best kan si noe om hva den største delen av befolkningen får i seg. Finner vi feil vil det helt klart få konsekvenser for produsentene/importørene avslutter Grimstad.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2813
Norsk mat.Vafler.
Bananer.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.