VM-boller og annen bakst klar for Ski-VM 2011


Oppdatertdato: 2011-02-24 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: brodogkorn.no


Ski-VM i Oslo har begynt og Opplysningskontoret for brød og korn har forberedt seg til hovedstadens store skiarrangement. Med utgangspunkt i VM-boller og VM-brød har OBK utviklet menyer for de som skal ut i marka og for de som velger tribuneplass i sofaen.
Nærbakst og Din Baker har samarbeidet med Ski-VM 2011 om å utvikle en VM-bolle. Oppdraget var at bollen skulle smake godt, gi masse energi, være likt av barn og smake like godt i både 20 minus og pluss. Den halvgrove VM-bollen med friske smaker av havre, gulrot og eple er nå klar for salg på VM-arenaene i Holmenkollen og gjennom NorgesGruppen sine butikker over hele landet. Opplysningskontoret har sammen med bakerne laget en forbrukervennlig oppskrift på VM-bollen .

Ta med ut i Marka

Langs VM-løypene eller til skituren er VM-blingser basert på doble grove brødskiver med ”varmt” turpålegg sikre vinnere. Her kan for eksempel leverpostei og bacon eller varmrøkt pepperlaks eller spekeskinke og eggerøre være kjempegodt. Grove Brødkrystaller med ost, skinke og purre er et sunt og smakfullt alternativ. Det er lettvint å lage og lettvint å ta med på tur. I tillegg til VM-bollene foreslår vi ekstra grove byggcookies eller turmuffins som det lille ekstra. Varme drikker basert på havremelk på termosen er et godt alternativ til kaffe eller solbærtoddy. Her blandes inn eplemost eller smeltet sjokolade for ekstra god smak.

Til hjemmetribunen

Hjemme kan VM-smørbrød basert på grove brødskiver smøres med for eksempel ridderost og fenalår eller røkelaks og avokado eller blåmuggost på appelsinseng og pyntes med urter og bær. Flaggpyntede skiver med kremost, bringebær og blåbær vil garantert slå an blant den yngre garde. Lune Brødkrystaller og VM-boller kan like gjerne spises inne som ute. Og Cupcakes pyntet i rødt, hvitt og blått kan hentes frem når medaljevinnere skal feires.

Lag din egen VM-meny

Opplysningskontoret oppfordrer alle til å komponere sin egen VM-meny. Enten om dere er ute langs løypene eller har plass foran TV-sendingene. Gå på jakt hos din lokale baker eller la dere inspirere av våre oppskrifter på www.brodogkorn.no

Godt VM fra Opplysningskontoret for brød og korn!

Oppskrifter:

VM-BOLLER

Til Ski-VM i Oslo 2011 er det utviklet en egen VM-bolle. Bollen er halvgrov, gir masse enegi og smaker deilig av havre, gulrot og eple.

Blir 24 boller

INGREDIENSER
100 g meierismør
5 dl vann
1 pk gjær
1 kg hvetemel
200 g havremel
75 g havregryn
35 g havrekli
150 g sukker
2 ts salt
2 ts malt kardemomme
200 g revet gulrot
150 g eplesyltetøy med biter
1 stk egg til pensling

SLIK GJØR DU
Smelt smøret og ha i vannet. Rør ut gjæren i den lunkne blandingen. Tilsett resten av ingrediensene (hvetemel, havremel, havregryn, havrekli, sukker, salt, kardemomme, revet gulrot og eplesyltetøy). Elt deigen i kjøkkenmaskin til deigen er glatt og elastisk. Deigen bør eltes i 8-10 minutter på lav hastighet, slik at deigen ikke blir for varm.
Bak ut deigen med en gang.Del deigen i 24 like store deler og form fine, runde boller. Sett bollene på stekeplateer med bakepapir.
Legg plast løst over stekebrettet med bollene, og et kjøkkenhåndkle over der igjen.
Hev til dobbelt størrelse. Det tar ca. 1,5-2 timer i romtemperatur. Plasten forhindrer at bollene tørker ut under hevingen, og kjøkkenhåndkle holder bollene lune og varme under hevingen.
Pensle bollene lett med sammenvispet egg når de er ferdig hevet.
Stek dem midt i ovnen ved 225 °C i ca 10 minutter, eller til de er gylne og fine. Avkjøles på rist.

BRØDKRYSTALLER

Lag deilige brødkrystaller fylt med ost og skinke. De gjør seg godt til frokost, i turmatpakken eller til kvelds. Ta med deg vinteren inn på kjøkkenet og bak brødkrystaller du også. Fine former finner du på www.cacas.no.

ca 16 stykker

INGREDIENSER
3 ½ dl vann
1 pk gjær
250 g hvetemel
350 g sammalt hvete, grov
2 ts sukker
1 ts salt
ca.200 g revet hvitost
½ stk finhakket purre
3 ss olje
ca.200 g smårettskinke

egg til pensling
sesamfrø til pynt

SLIK GJØR DU
Hell vannet i en bakebolle. Smuldre og rør ut gjæren i vannet. Ha i mel, salt og sukker. Elt deigen godt. Ha i skinke, finhakket purre, revet ost og olje og elt dette inn i deigen. Dryss i mel til deigen er glatt og ikke kleber, og den slipper bakebollen. Dekk bollen med plast, og la den stå på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Ta deigen ut på melet bakebord. Kjevle ut til en stor leiv, ca. 2 cm tykk. Bruk en snøkrystallutstikker eller skjær ut snøkrystaller med en kniv. Det blir ca 16 emner. Legg dem på stekeplate med bakepapir. Dekk brødkrystallene med klede, og la dem stå på et lunt sted i ca. En halv time.

Pensle dem lett med sammenvispet egg, og dryss sesamfrø på. Stekes midt i ovnen ved 220 °C i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.

TURMUFFINS

Ekstra grove muffins med havre og blåbær smaker deilig på tur.

Blir 14 muffins

INGREDIENSER
60 g havregryn
3 dl melk
250 g sammalt hvete, fin
3 ts bakepulver
½ ts havsalt
150 g sukker
100 g blåbær
1 stk egg
6 ss rapsolje
havregryn til pynt

SLIK GJØR DU
Bland havregryn og melk og la det stå og trekke i 10 minutter.

Bland sammen mel, bakepulver, salt og sukker. Rør et sammenvispet egg og oljen i havreblandingen. Tilsett havreblandingen og blåbærene. Rør til det såvidt er blandet. Fyll røren i smurte muffinsformer.
Stek muffinsene midt i ovnen ved 180 °C i ca 20 minutter. Avkjøles på rist.

CUPCAKES

Server delikate cupcakes pyntet med frosting, flagg og kakedryss.

12 muffins

INGREDIENSER
375 g hvetemel
90 g meierismør
220 g sukker
3 dl vann (melk, kefir eller annen væske)
1 stk egg
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker

Frosting :
125 g smør
2 ts vaniljeessens
½ dl melk
6 -8 dl melis
Konditorfarge og kakedryss til pynting

SLIK GJØR DU
Sikt melet i en skål, tilsette romtemperert smør i terninger og smuldre det ut i melet. Rør inn sukker, væske og egg. Ikke rør for mye, det skal bare så vidt blandes sammen, gjerne med en slikkepott for å få rørt inn alt melet.
Fordel røren i muffinsformer så de blir 3/4 fulle og stek på midterste rille i ovnen ved 180 °C i ca 20 minutter til de er gylne.
Avkjøl kakene på rist før de pyntes så ikke frosting smelter.

Frosting:
Pisk mykt smør, vaniljeessens, melk og 1 dl av melisen i 3-5 minutter på middels hastighet. Smørkremen skal bli luftig og smidig.
Tilsett mer melis, 1-1,5 dl av gangen og pisk ca. 2 minutter mellom hver gang. Til slutt skal smørkremen være tykk og ha god konsistens.
Hvis du vil ha forskjellig farge på frostingen, må du fordele den i ulike skåler og tilsette ønsket konditorfarge.
Bruk sprøytepose med middels åpning for å påføre smørkremen fint på kakene. Pynt med ekstra kakedryss etter ønske.
Kakene må stå kjølig inntil servering for at ikke frostingen skal smelte.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2112Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.