Vogntog etter vogntog med påskeappelsiner


Oppdatertdato: 2013-03-24 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


Påske er appelsintid. Nå ankommer vogntog etter vogntog fullastet med appelsiner, ca. 5 000 tonn! Opprinnelig hadde appelsinen sine røtter i Kina. I dag er den en selvfølge på alle nordmenns bord.
Nordmenns appelsinforbruk i påsken kan illustreres med en 3 kilometer lang kolonne av vogntog stappfulle med påskens aller viktigste produkt. Hele 5 000 tonn appelsiner. Det vil omtrent si 20 millioner stykk appelsiner. Det påstås at vi ligger på verdenstoppen i å nyte appelsiner. Det er det ingen grunn til å skamme seg over.

Import av appelsiner i over 100 år

Vi har hatt import av appelsiner, som er en eksotisk frukt, i godt over 100 år. Den er vår tredje største frukt, etter eple og banan, hva forbruk angår. Nesten 8 kg appelsiner per person i året. Hovedtyngden av importen kommer fra Spania. Røde appelsiner, tidligere kaldt blodappelsiner, har blitt svært populære igjen, og de er i sesong nå rundt påsketider. Forbruket har økt nettopp av de røde appelsinene de siste årene. I tillegg spiser vi mer klementiner til påske. Nye sorter har strukket sesongen, slik at nå tilbys vi deilige klementiner også på denne tiden av året.

Araberne tok appelsinen til Europa

Det var araberne som tok appelsinen med fra Kina og videre til Spania på 1000-tallet. De appelsinene var riktignok temmelig sure. I dag nyter vi saftige og svært søte appelsiner.

Navnet appelsin kommer fra det tyske Apfelsine som betyr kinesisk eple. Det latinske navnet er Citrus sinesis. Opprinnelig symboliserte både appelsintrærne og denne gule, vakre frukten både rikdom og makt. I dag har appelsinen fullstendig makt over oss smaksmessig. Den er vidunderlig i både matsalater og fruktsalater, til lam, svinekjøtt og kylling, i desserter og kaker. Også i drikker, varme som kalde. Og ikke minst skrellet og frisk som den unike påskefrukten den er. I tillegg er den full av sunne C-vitaminer.

Bare til å nyte!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2639
Info.Studentmat.
Sommermat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.