Wienerbrødet eller Danish pastry


Oppdatertdato: 2012-04-23 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Baker og Konditor nr 2-2010 Kilder: Thor A Nagell (Baker og Konditor nr 2-2010)


Kommer wienerbrødet fra Wien? Derom strides historikerne, men mye tyder på at det slettes ikke kommer derfra, men fra Danmark. Men med impulser fra østerrikske bakere som jobbet nettopp i København.

Wienerbrød heter Danish pastry, eller ganske enkelt Danish, på engelsk og er et brød – eller kanskje heller en kake – som er populær i hele den vestlige verden, selv om oppskriftene varierer fra land til land – og også fra baker til baker. I noen spansktalende land kalles bakverket facturas. Men i Skandinavia kalles det wienerbrød. I Wien, derimot, heter det absolutt ikke wienerbrød, men Golatschen! Og der i landet mener mange at bakverket ikke har sine røtter i Danmark, men i Tyrkia! Slik de der mener den tyrkiske baklava har vært forgjengeren til østerriksk strudel. Ifølge danske kilder oppstod wienerbrødet rundt 1850 da en streik hos bakeriansatte resulterte i at bakerne innførte utenlandsk arbeidskraft (som utvilsomt må ha vært streikebrytere). Blant disse var det østerrikske bakere som, siden de ikke var godt inne i danske bakertradisjoner, gjerne valgte egne oppskrifter de hadde med seg hjemmefra. Blant disse oppskriftene var Plundergebäck som raskt ble veldig populær i Danmark. Senere ble oppskriften endret. Det ble tilsatt mer fett og mer egg og vips – så ble det det danske wienerbrødet vi kjenner den dag i dag.

Da den amerikanske presidenten Woodrow Wilson skulle gifte seg i 1915 befant den danske bakeren L. C. Klitteng seg i USA. Han overrasket brudeparet og gjestene med sine «Danish» og senere ble bakverket presentert i tidsskriftene National Baker, Bakers Weekly og Bakers Helper – og suksessen i USA var sikret. Det la grunnlaget for at Klitteng kunne åpne sitt danske, kulinariske studio på eksklusive Fifth Avenue i New York. Suksessen fortsatte da eieren av en stor restaurantkjede i USA, German Gertner, inviterte Klitteng til å levere danske wienerbrød til alle hans restauranter.

Og så en knall oppskrift på wienerbrød

PS: Husk at det litt arbeid å lage disse, men resultatet er verd det. Vi har lagd disse selv hjemme og det gikk rimelig greit.

Gir ca 32 wienerbrød

Ett stk wienerbrød har ca 132 kcal

50 gr gjær
2,5 dl kald melk
500 gr hvetemel
50 gr smør eller margarin
2 ss sukker
1 ts kardemomme
1 stk egg
250 gr smør eller margarin til innkjevling

Smuldre gjæren og rør den ut i litt av den kalde melken.
Smuldre 50 g smør i melet, tilsett sukker og kardemomme. Lag en fordypning i melet, hell melken, den utrørte gjæren og egget i fordypningen. Bland deigen hurtig sammen. Den må ikke bli seig.
Kjevl deigen raskt ut til en leiv ca ½ cm tykk. Smøret som skal kjevles inn i deigen smøres ut på 2/3 av leiven. Hardt smør kan skives opp med ostehøvel. Brett deigen som en serviett i tre, så igjen i tre. Den usmurte delen brettes først. Smørside må ikke ligge mot smørside.
Kjevl og brett samme måte to ganger til, eller til smøret er kjevlet ordentlig inn. Hvis deigen blir klisset, bør du avbryte kjevlingen og legge den kaldt i 10-15 minutter eller til den er fast igjen.
Pakk den ferdigkjevlede deigen i et bakeklede og la den stå kaldt i 15 minutter før den bakes ut. Se forslag til fyll på egen oppskrift under.
Legg de utbakte wienerbrødene på usmurte palter og la dem heve i ca 15 minutter. Stek wienerbrødene ved 250 C i 5-10 minutter.

Fyll til wienerbrød

Smør og Sukker:
100 g smør eller margarin
2 dl melis
Rør smør og sukker porøst.

Fruktmos:
2-3 dl fast eplemos eller aprikosmarmelade

Frukt og mandler:
2-3 dl hakket syltet appelsinskall
hakket sukat
rosiner
15 mandler, hakket

Vaniljekrem:
2 dl fløte
2 ss hvetemel
1 ss sukker
1 ss vaniljesukker
2 eggeplommer

Bland ingrediensene i en kasserolle og visp kremen over varmen til den er tykk. Avkjøl.

Mandel- eller nøttemasse:
160 g mandler eller hasselnøttkjerner
3 dl melis
2 eggehviter eller 1 lett vispet egg

Mal mandlene eller nøttene. Tilsett sukkeret og bland i så mye egg eller hvite at massen blir smidig, men fast. Ovenstående forslag til fyll er basert på 32 stk. wienerbrød.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1874
Info.Supper.
Reker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.