Winemakers dinner på Bakgården Restaurant


Oppdatertdato: 2006-02-28 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen, Amundsen


Vi var så heldige å få plass på vinsmaking av viner fra Bodegas Montecillo i Rioja, med foredrag av María Martínez, og etterfølgende 4 retters middag med retter tilpasset vinene. Det var en utsøkt opplevelse som var vellykket tvers gjennom.

Kvelden begynte med velkomstaperitif som var en Montecillo Blanco 2004 som ikke er tilgjengelig i Norge. Dette er en syrlig, frisk hvitvin som passet godt som en start. Passer og selvfølgelig til fisk, sjømat og pasta.
Vi benket oss så i andre etasjen på restauranten hvor sjefs vinmaker María Martínez hos Montecillo fortalte generelt om vinhuset og geleidet oss gjennom 4 forskjellige rødviner. tilstede var også Montecillos internasjonale eksportsjef, Jesus García.

Generelt om Montecillo

Montecillo er et av de eldste vinhusene i Rioja og ble etablert i 1874. Fra 1973 har sherryfirmaet Osborne eiet vingården som ligger i hjertet av Rioja. Da de kjopte Bodegas Montecillo var tanken å fortsette å lage den kvalitetsvinen som Montecillo er kjent for ved å kombinere ny teknologi og gamle tradisjoner.
Montecillo solgte sine vinmarker i 1979 og kjøper nå alt drueråstoff fra lokale dyrkere, og er dermed en av de meget få produsentene som ikke har egen vinmark.
De har derfor frihet til å velge blant de beste råvarene fra Rioja, hvor kun de druene med den rette modenheten og karakteren blir plukket ut til å være grunnlaget for den elegante vinen som Bodegas Montecillo lager. I dårlige årganger kan Montecillo velge å ikke lage noe vin, eller kun lage vin av den enkleste kvalitet.

Produksjonen

Etter innkjøp og sortering, gjæres druene naturlig ved lav temperatur. Dette balanserer aromaene og smaken i en aldringsprosess som lager de mest elegante og komplekse tanniner.

I vinkjelleren til Bodegas Montecillo lagres vinen på nøye utvalgte fat av fransk eik, og eldes langsomt for å få den karakter som kun eik av topp kvalitet kan gi. Bodegas Montecillo lager sine egne eikefat på vingården. Alle kvalitetene til Montecillo lages av den spanske Tempranillo-druen.

Etter at vinen er gjæret og har hatt sitt opphold på franske eikefat, fylles den på flasker. Det er her den siste lagringen skjer. Smaken og aromaen av druer og eik blir her blandet og harmonisert Vinen blir nøye pleid og smakt før den slippes på markedet. Eikefatene er viktig her siden vi ikke vil ha karamell, vanilje og tobakk aroma i vinene fra eiken, sier Maria Martinez.
- Selv om dette blir en dyrere måte for oss, så sikrer det at vi selv kan styre smaken fullt ut, sier hun.
- Samtidig lager vi våre egen korker, legger Maria til, og kaster seg samtidig inn i en diskusjon om syntetiske korker vs naturlige korker. Og hun mener at vi ikke helt vet rekkevidden av syntetiske korker og hva de vil si for kvaliteten på vinene.

Litt om klassifisering

I Rioja er det regler som gir grunnlag for kvalitetsbetegnelser som Crianza, Reserva og Gran Reserva. Reglene er veldig klare når det gjelder lagringstid på vinen. En Crianza skal ha minimum ett år på fat og ett år på flaske før den kan selges. Reserva har minimum 18 mnd på eikefat og er lagret minst 3 år. En Gran Reserva må ha minst 5 år på fat. Bodegas Montecillo sjekker vinen under hele lagringsprosessen, og lagrer ofte vinen lenger på både fat og flaske for at kvaliteten skal bli perfekt. Gran Reserva lages bare i gode år. Vinene

I Norge er Bodegas Montecillo representert med 4 viner; Crianza, Reserva, Gran Reserva og Gran Reserva Especial 1981. Alle vinene lages av den spanske Tempranillo-druen
Vi gikk gjennom alle sammen og fikk veiledning fra Maria underveis.

Crianza 2001

Dette er en vin som vil bli bedre med alderen, men blir aldri en Reserva. Den har ligget 14 mnd på eiketønner og har mye fruktsmak og lite eikesmak. Lagret 3 år til sammen.
Vinen er middels rund med fruktig smak. har en dyp rød farge. Passer gjerne til litt kraftig kjøtt, men og feks ost.

Navn: Montecillo Crianza 2001
Basis utvalget
Vnr: 1705
Pris: kr 99,90
Vår kommentar: En god vin til en grei pris. Smaker friskt og godt. Ett godt valg når en skal ha en god vin, som passer til mye og ikke er for dyr.

Montecilla Reserva 2000

Dette er vår favoritt. Mørk farge med en nydelig aroma. Fruktig smak med god ettersmak og en touch av eik. Passer til lam, men og annet kjøtt.

Navn: Montecilla Reserva 2000
Bestillings utvalget
Vnr: 47816
Pris: kr 159,90
Vår kommentar: Kjempegod vin til en bedre middag. Denne anbefales på det varmeste.

Montecilla Gran Reserva 1996/98

En intens vin fra en flott årgang i Rioja. Fargen er mørk kirsebær. fruktig lukt. Har en intens smak med krydder preg.

Navn: Montecilla Gran Reserva 1996/98
Bestillings utvalget
Vnr: 7536
Pris: kr 189,90
Vår kommentar: Kjempevin som absolutt er verd prisen.

Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1981

1981 var et meget bra vinår i Rioja som ga elegante, fyldige og langlivede viner. Denne vinen har noe spesiell lukt men med en god smak. Bør dekanteres før servering, da det er noe bunnfall siden den ikke er filtrert. Kan drikkes nå, men også lagres.

Navn: Montecillo Gran Reserva Selección Especial 1981
Bestillings utvalget
Vnr: 32703
Pris: kr 399,90
Vår kommentar: Denne var ikke vår smak, har litt ekkel lukt. Bør luftes og dekanteres før bruk.Etter en vellykket vinsmaking gikk vi ned i restauranten hvor kjøkkensjef Carl Jørgen Fjermeros hadde kreert en meny tilpasset disse vinene. Vi ble servert følgende:

Forrett
Pannestekt kveite med spinat og rødvinsglace. Vin Montecillo Crianza

1 hoverett
Madeirabrasert kalvefilet smaksatt med trøffelolje. Vin Montecillo Reserva

2 hovedrett
Sennepsglasert lammecarre med dagens grønnsaker og rosmarinsauce. Vin Montecillo Grand Reserva 1998 og 1981

Dessert
Creme catalane. (Spansk dessert lignende creme brulee)

Menyen smakte nydelig og passet godt til vinene. Restaurant Bakgården har en fin atmosfære som er spansk inspirert, og det passet jo godt for anledningen. Servicen er det ingenting å utsette på og det vises at her er det professionelle folk bak grytene. Selv om nærmere 60 stk skulle ha mat samtidig, var det ingen som merket det. Alt var varmt, raskt servert og vakkert lagt opp.

Vi takker derfor María Martínez, Jesus García, Carl Jørgen Fjermeros og Daglig leder Gudmund Pedersen ved Bakgården for en vellykket kveld med mye god mat og vin. Vi anbefaler alle å få oppleve en slik tilstelning i flotte omgvelser.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:779
Slanking.Wok.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.