Winemakers dinner på Bakgården Restaurant med viner fra Plaimont


Oppdatertdato: 2006-05-08 Tema: Rødvin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Vi var igjen så heldige å få plass på vinsmaking av viner fra Producteurs Plaimont fra Syd-vest Frankrike, med foredrag av Area Sales Manager Gary Lyons, og etterfølgende 4 retters middag tilpasset vinene. Det var en vellykket kveld hvor vi ble spesiellt begeistret for de 2 hvite vinene som ble servert.

Kvelden begynte med velkomst med ett glass Plaimont Cotes de Gascogne 2005. Dette er en tørr og lett hvitvin som er rimelig på polet, kun kr 78.- for en hel flaske.
Vi benket oss så i andre etasjen på restauranten hvor Gary Lyons ledet oss gjennom enda en hvitvin + 3 røde viner. Men for oss var det de hvite som overrasket i positiv retning.

Litt om Plaimont

Plaimont holder hus i området Gascogne som ligger sør for Bordeaux. Plaimont er ett vinkooperativ med direktør André Dubosc i spissen. Vinene her blir laget med følelse og dyktighet, samtidig som det benyttes ett anlegg hvor datalderen er kommet til syne for fulle. Druene registreres på data fra vinstokk til ferdig produkt. Og alle flasker kan spores ved hjelp av dette systemet.
Plaimont eksporterer vin til hele verden og det ble i 2005 solgt over 30 millioner flasker, hvorav ca 50% eksporteres.
Vinmarkene dekker 4255 hektar hvor det er ca 1500 vinbønder, samt at Plaimont har 130 ansatte som holder styr på 19.000 m2 temperaturstyrte vinkjellere, hvor 5000 eikefat med vin ligger.
Det brukes druene Tannat, Pinenc, Cabernet Franc og Cabernet Sauvignon for røde og rose viner, og Arrufiac, Petit Courbu, Petit and Gros Manseng, Colombard, Ugni-Blanc og Listan. All plukking foregår for hånd.

Produksjon

Det produseres flere typer vin, både rød og hvit. Men det er ikke så mange å finne på Vinmonopolet enda.
Plaimont har en produksjon hvor det brukes flere metoder for å bedre vinene. Bla hvor lenge drueskall får ligge i mosten før det siles vekk, bruk av nøye temperaturkontrollert produksjon, bruk av micro-bubbling(dvs tilsette oksygen for å mykne opp tannin smaken), nøye kontroll med hele produksjonslinjen ved hjelp av datastyring og selvfølgelig riktig modning av vinene.

Vinene

I Norge er Plaimont ikke så godt presentert på Vinmonopolet, men de 2 hvite vi smakte på er etablerte viner her. Noen røde er i testutvalg, dvs at de er i alle fullsortiments utsalgene til vinmonopolet i 6 måneder. Derfor er de tilgjengelige nå og fremover

Navn: Plaimont Côtes de Gascogne 2003
Hovedsortimentet
Vnr: 12009
Type: Hvitvin
Pris: kr 78,00
Vår kommentar: Denne er billig og en får mye for pengene. Fin nå som sommeren snart er over oss, både som terrassevin og spesiellt til skalldyr og som aperitiff. Det anbefales å prøve den blandet med litt solbærlikør.

Navn: Colombelle 2005
Hovedsortimentet
Vnr: 14245
Type: Hvitvin
Pris: kr 79,90
Vår kommentar: Denne er frisk og god. Syrlig smak. En vin som gir mye for pengene. Passer som den forrige, som terrassevin, til skalldyr og fisk. Har skrukork som gjør det enklere å lagre vinen litt etter åpning. Dette har ikke noe å si på vinen, siden dette er en vin som skal drikkes ung. Finnes og som kartongvin til en pris av kr 299,90. Anbefales av oss.

Navn: les Nouveaux Gascons d'artagnan Merlot Tannat 2005
Testutvalg
Vnr: 15245
Type: Rødvin
Pris: kr 84,00
Vår kommentar: Dette er en rødvin som bare er i ett testutvlag foreløpig. Mørk rød farge. Mye tannin og en litt rar ettersmak som forandret seg totalt senere når vi drakk den til mat. Kan drikkes alene eller til feks grillmat, pizza og pasta.

Navn: Corolle 2005
Testutvalg
Vnr: 15267
Type: Rødvin
Pris: kr 91,70
Vår kommentar: Denne fins og bare i testutvalg. Vi syns den var god med fin farge. Passer til fisk og lyst kjøtt. Bedre ettersmak enn den forrige.

Navn: Le Faite De Saint-Mont
Egen import
Type: Rødvin
Vår kommentar: Denne er ikke i utvalget på polet. Dette er en kjempegod rødvin med en mer moden smak og som kommer på en spesiell flaske med etikett i tre. Dette siden den ble oppbevart under jorden før og treetiketten er for å identifisere dem.


Maten

Etter en vellykket vinsmaking gikk vi ned i restauranten hvor kjøkkensjef Carl Jørgen Fjermeros hadde kreert en 4 retters meny tilpasset disse vinene. Vi ble servert følgende:

Forrett
Lun Chevre på salat med honning/valnøttvinaigrette og krutonger. Vin Colombelle

1 hovedrett
Brosme saltimbocca på avokadopure og appelsinbeurre blanc. Vin les Nouveaux

2 hovedrett
Contrefilet av angusokse med rataouille-rerrine og timian/rosmarin & hvitløksaus. Vin Le Faite De Saint-Mont

Dessert
Mørk og hvit sjokolade komposisjon. Vin Pacherenc. (Egen importert søt dessert vin fra Plaimont. Denne er laget av druer som høstes sent på året slik at de er maks søte. Passer som aperitif eller til dessert.)

Maten smakte som vanlig utmerket. Men vi falt særlig for Brosme i spekeskinke. Dette var utrolig godt. Brosme er en torskefisk som er fast og fin i kjøttet, og den passet perfekt til skinka(fra Jens Eide).
Chevren var en godt moden ost som hadde en utrolig god smak.
Hele kvelden var vellykket og vi retter igjen en stor takk til Gudmund, Rune og Carl Jørgen + kokker og servitører fra Bakgården, Gary fra Plaimont og Hilde fra Engelstad.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:818


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.