Wok ute. wok inne - sol i hjertet. sol i sinnet


Oppdatertdato: 2005-07-15 Tema: Wok Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Astrid Hals, Anne Grete Lundstrøm


WOK er ypperlig sommermat. Kjøkkensjef Lung Man Cheung på den populære Oslo-restauranten Nodee gir deg spennende og lettlagede wok-oppskrifter.

Det er sol, sommer og ferie. Det er tid for opplevelser, avslapping og å unne seg litt ekstra. For alle som ikke ønsker å tilbringe lange tider av gangen ved komfyren, eller har begrensede kokemuligheter, men likevel vil servere god mat til familie og venner, er wok tingen. Med en wokpanne kan man trylle frem sunne og spennende retter på en-to-tre. Alt skjer i samme gryte. Det blir minimalt med søl og oppvask.

Du kan woke inne eller ute, på hytta, i båten, i skogen. Sørg for å ha tilgang til en kokeplate, gassapparat, et bål, eller en annen varmekilde. Man kan woke nesten hva det skal være, men mest vanlig er det å kombinere ulike oppskårede grønnsaker med kjøtt, kylling, fisk eller skalldyr, nudler eller ris og en hjemmelaget saus, eller en man får kjøpt ferdig. Alle ingredienser puttes etter tur i woken og stekes under omrøring i olje noen minutter over sterk varme.
Med sommeren kommer også de nye norske grønnsakene som egner seg spesielt godt til woking. Prøv en woket grønnsaksalat som tilbehør til grillmaten. Grønnsakene kuttes opp og vendes noen minutter i varm olje, slik at de beholder sin spenst og smak. Fargerikt, kjempegodt og kjempesunt!

Kylling-wok

(4 porsjoner)

Sausen til denne retten lages for seg og kan lages ferdig på forhånd. Den holder seg i kjøleskapet i en uke. Kan også fryses.

800 g kyllingfilet
800 g potet
300 g sellerirot
2 stk. røde eller gule paprika
2 stk. kinesisk hvitløk
2 ss solsikkeolje

Saus:
8 fedd hvitløk
40 g fersk ingefær
4 ss bønnesaus (fås kjøpt i velassorterte dagligvarebutikker)
8 ss søt chilisaus
8 ss tomatketchup
4 dl kyllingkraft eller buljong
2 ts salt
4 ts sukker
4 ss amontillado (tørr sherry)
1 ts sesamolje

Finhakket hvitløk og ingefær freses i en gryte sammen med bønnesaus og chilisaus i noen sekunder. Tilsett kyllingkraft, ketchup, salt og sukker. La sausen koke et par minutter. Ha til slutt i sherry og sesamolje. Om ønskelig, smak til med mer salt og sukker.

Kutt kyllingfiletene og grønnsakene i terninger. Ha oljen i en varm wok. Stek først kyllingfiletene ca. 5 min. på sterk varme. Ta kyllingfiletene opp. Stek deretter grønnsakene i 3 minutter. Tilsett kyllingfiletene og sausen. Kok opp og la småkoke et par minutter. Sausen kan eventuelt jevnes med litt maisenna. Serveres med jasminris.

Wokdessert med nøtter

(Beregn 150-200 g pr. person)

1 ts revet ingefær
1 ss honning
1 ss sukker
banan
kiwi
appelsin
ananas

Skrell og del opp frukten i biter/båter. Wok de sammen med litt smør, sukker, honning og ingefær. Dryss gjerne over med kokos eller nøtter. Serveres lun evt. med is, pisket krem eller rømme.

Grønnsakswok

(4 porsjoner)

Denne retten skal serveres som den er, men passer også godt som tilbehør til fisk eller hvitt kjøtt.

1 grønn paprika
1 rød paprika
1 rødløk
1 fennikel
1 squash
1 liten purreløk
4 store poteter
1 rød chili (hvis man ønsker sterkere smak)
50 g ingefærrot
50 g hvitløk
3 ss søt chilisaus
aromatkrydder
2-3 ss solsikkeolje
1/2 ss østerssaus
1 ts sukker
1/3 ts salt

Skjær potetene i staver og grønnsakene i strimler. Legg potetene i 1 l kaldt vann tilsatt 5 ts salt og la ligge et par timer (på denne måten kommer smaken bedre frem og potetene blir sprø). Finhakk hvitløk, ingefærrot og eventuelt chili.
Når woken er sikkelig varm, ha i olje, hvitløk, ingefær, chili, chilisaus, rødløk og purre. Stek til det blir lysebrunt og lukter godt. Sil potetene og ha de i blandingen. Stek så i 5 minutter. Ha deretter i resten av grønnsakene og stek i ytterligere 5 minutter. Til slutt, smak til med aromatkrydder, sukker, salt og østerssaus.

Denne retten skal smake litt søtlig. Reguler smaken med mer chilisaus, sukker, salt og østerssaus om ønskelig.
Vil man ha en helt annen smak, kan det tilsettes 100-150 g revet ost som vendes inn i retten.

Reke- og kamskjellwok

(4 porsjoner)

200 g ferdigpillede reker
12 store kamskjell
400 g grønnsaker (sukkererter, babymais, squash, rød paprika)
2 ss solsikkeolje
1 ss peanøttolje
2 fedd hvitløk
1 ss rød curry pasta eller 1 ts Tom Yum
1/2stilk sitrongress
1 boks kokosmelk
Saften fra 1 lime
1 liten bunt bladpersille

Varm woken, ha i solsikkeolje og stek kamskjellene på sterk varme slik at de blir brune på begge sider. Ta kamskjellene ut av woken. Fres deretter grønnsakene i 3 minutter. Ta så disse ut av woken.

Tilsett 1 ss peanøttolje, 2 fedd finhakket hvitløk, rød curry pasta eller Tom Yum, finhakket sitrongress og fres dette i 1-2 min. Tilsett kokosmelken, grønnsakene, kamskjellene og rekene. Gi et raskt oppkok. (rekene må ikke kokes – da blir de seige) og tilsett limesaften og hakket bladpersille. Retten kan serveres med eggenudler, jasminris eller kokte poteter.

Nyttige tips:
  • Woken skal være skikkelig varm
  • Stek ikke ingrediensene for lenge
  • Kjøtt og grønnsaker skal alltid freses før man tilsetter saus/væske slik at de forblir sprø og saftige
  • Noen dråper sesamolje og 1-2 ss tørr sherry setter veldig god smak på nesten alle typer wok
  • Woken skal vaskes i varmt vann uten såpe og deretter skylles i kaldt vann

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:635
Norsk mat.Rask mat.
Lapskaus.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.