Workshop med Hendrick´s Gin i Kristiansand


Oppdatertdato: 2006-07-20 Tema: Gin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


En varm sommer ettermiddag møttes 10 av Kristiansand's beste bartendere til en uformell dyst på Bakgården Bar i Kristiansand. Utgangspunktet var hvem som lagde den beste drinken, med utgangspunkt i Hendrick's Gin, som er lansert i basis sortimentet på Vinmonopolet fra 1 juli.

Det ble en artig kveld med mange forslag som ble laget på sparket. Om noen hadde trent på forhånd er ikke sikkert, men erfaringen til å improvisere er til stede, samtidig som kreativiteten var høy.

Hendrick's gin er en gin med fin blomsteraroma og smakshint av agurk. Den virker frisk uten for mye av den "harde" smaken som mange gintyper har. Den brukes som annen Gin i Ginbaserte drinker, både de tradisjonelle og nyere. Litt av poenget denne kvelden var nettopp å få nye ideer til drinker som ville fremheve dette produktet. Flere av deltagerene gjorde variasjoner av eldre drinker, men noen var helt nye med smaker som virkelig var gode. Særlig rabarbra ble brukt med suksess i flere.

Vinneren

Det var tett i toppen. men med sin Hendrick's Rhubarb slo Henrik Jakobsen alle konkurrentene.

4x1 cm frisk Rabarbra
2 cl Hendrick's Gin
2 cl De Kuyper Sour Rhubarb (finnes ikke på polet før senere på sommeren)
2 cl sukker lake
2 cl frisk lime
2 ts hvitt sukker

Muddles og shakes godt med is. Siles ned i cocktailglass. Pynt med rabarbrastilk

Andre gode drinker som smakte utmerket

Hendrazz. (John Olav Pfaff, Vinkjelleren)

2-3 biter fersk lime
2 cl sukkerlake
5-6 bringebær
4 cl Hendrick’s gin
2 cl Bols Rasberry

Fremgangsmåte:
Mudle lime, sukker og bringebær i bunnen av en shaker. Tilsett gin og likør. Shakes godt og dobbeltsiles i et avkjølt cocktailglass.

Hendrick’s blackberry dream (Rune, Bakgården Bar)

4 båter fersk lime
2 cl sukkerlake
mynte
4-5 bjørnebær
3 cl Hendrick’s gin
1 cl De Kuyper Blackberry
Club Soda.

Fremgangsmåte:
Lime, sukker og bjørnebær mudles sammen i bunnen av en shaker. Tilsett Hendrick’s gin og blackberry – likøren. Shakes godt og siles i et collinsglass med knust is. Toppes med club soda.

Hendrick`s Breeze (Stian Sandnes, Rederiet bar og nattklubb)

4 cl Hendrick’s gin
3 jordbær
3 bjørnebær
½ lime
1 ts sukker

Fremgangsmåte:
Jordbær, bjørnebær, sukker og lime mudles i et collinsglass. Tilsett 4 cl Hendrick’s, knust is og rør godt om.

Hendrick’s espresso martini (Terje Solli, Bakgården Bar)

3 cl Hendrick’s gin
3 cl Borghetti espresso – likør
3 cl espresso
3 cl demerara sukkerlake.
Lettpisket fløte.

Fremgangsmåte:
Hendrick’s gin, likøren, espressoen og sukkeret shakes godt i en Boston – shaker. Siles over i et avkjølt cocktailglass og toppes med litt lettpisket fløte.

AbsoluttHendrick`s (Terje Solli, Bakgården Bar)

4 cl Hendrick’s gin
4 cl limejuice
sukkerlake
1 cl parfait amour
Roseblader

Fremgangsmåte:
Gin, lime, parfait amour og sukker shakes godt. Siles over i et avkjølt cocktailglass og garneres med friske roseblader.

Gin

Gin er en nøytral sprit som er smaksatt med einerbær, urter og krydder, og så destillert igjen. Hver produsent har sin spesielle oppskrift på denne krydderblandingen. De viktigste er, foruten einerbær, tørket sitron- og appelsinskall, kardemomme, koriander og angelicarot. Etter destillering blir brennevinet tynnet ut med vann til ønsket alkoholstyrke.
Gin har sitt utgangspunkt i Genever som ble importert fra Holland til England. Var i mange år en drikke som ble veldig utbredt i England, særlig på 1600 og 1700 tallet. På begynnelsen av 1700 tallet ble misbruk av gin ett stort problem i England, men etter økte priser, avgifter og bruk av produksjonslisenser ble problemet redusert betraktelig.

Gin er idag et smakfullt og forfinet brennevin som er langt fra den opprinnelige rå smaken som Gin hadde. Den opprinnelige Gin var mer søt en den er nå, men etterhvert dukket Dry Gin opp, og det er denne typen vi idag mestdrikker.
Gin drikkes sjelden alene, men oftest i miksede drinker. Her er mange kjente som Gin Tonic, Tom Collins, Dry Martini osv.

Hendrick's Gin

Hendrick's, som er en eksklusiv Premium gin produsert med håndverkstradisjon fra Skottland, og dessuten utnevnt til "verdens beste gin"og `gin of choice for 2005', finnes i Vinmonopolets basisutvalg fra 1. juli 2006.
Utenom den utsøkte og høyst spesielle kombinasjon av infusjoner, 11 botaniske vekster og urter, roseblader og agurk, er Hendrick's berømt for sin unike forpakning, som minner om en viktoriansk apotekflaske, selvfølgelig med ekte kork.
Siden lanseringen i USA (2000) og i Storbritannia (2003) har Hendrick's vunnet flere internasjonale utmerkelser. Deriblant "double gold - vinner på "The 2004 San Francisco International Spirits Competition:'Dessuten ble Hendrick's utnevnt til `Gin of the Year" på "The 2003 Food and Wine Magazine Spirit of the Year Award", og `Beste Gin"av Wall Street Journal 2003, der blant andre Tanqueray 10 måtte se seg slått. Hendrck's holder på å etablere seg som førstevalg for vin -og brennevins coneseurs og bartendere over hele verden.

Smak og produksjon

Unikt for Hendrick’s er at de tilsetter agurk og rosenbladolje i vannet som brukes til å redusere alkoholstyrken. Dette gir en usedvanlig frisk og rentsmakende gin, med aroma av agurk og blomster.

Hendrick's skapes av 11 botaniske urter og vekster. Angelikarot, kamomille, koriander, kumminfrø, korianderfrø, kubebepepper, hylleblomst, einerbær, sitronskall, mjødurt, fiolrot og uvanlig nok en infusjon av roseblader og agurk.

Hendrick's er en gin produsert med håndverkstradisjon i små serier på 200 liter, gjennom destillasjon i et destillasjonsapparat av kobber med røtter tilbake til 1800 - tallet, ikke ulikt det whiskyprodusentene bruker, Ginen destilleres og tappes sydvest i Skottland av familieselskapet William Grant & Sons ltd, som foruten Hendrick's står bak høykvalitets whiskysorter som Glenfiddich, The Balvenie og Grant's.

Hendrick's bruker kun nøytral kornsprit av høyeste kvalitet, elleve ulike botaniske vekster og urter, roseblader og merkelig nok, agurk. Unikt i ginverdenen anvender Hendrick's seg av 2 destilleringsmetoder, den ene gjennom en Carter Head Still og den andre gjennom en Bennet Still, der begge hver for seg gir distinkte og unike smaksegenskaper til det ferdige produktet.

Det finnes kun 4 'Carter Head Stills' i verden, Hendrick's sitt ble bygd på 1800-tallet i London og er nylig restaurert av Hendrick's egen kobbersmed. Inne i'the carter head stili'gjennomgår de botaniske vekstene og urtene et "bad" i alkoholdamper og aromaer for å slippe ifra seg sine aromaer og smaker. Før ginen destilleres i 'the Bennet Still' bløtlegges urtene og vekstene i 24 til 48 timer. Gin fra begge disse produksjonsmetodene settes senere sammen, eller 'gifter seg' som de kaller det i Skottland, og det er her Hendrick's får sine subtile smaker av einebær, koriander og sitronskall. Naturlige oljer fremstilles senere av roseblader (håndplukkede i Bulgaria) og agurk (fra Nederland), og disse blandes med skotsk kildevann i gin destillatet for å redusere det til et alkoholvolum på 41,4 %. Det er dette som gir Hendrick's unike smak av roseblader og agurk. Som den erkebritiske drikken, elskes Hendrick's allerede av mange verden over, og den er drivende i den internasjonale renessansen ginkategorien har gjennomgått de seneste årene. Hendrick's finnes tilgjengelig i 70 cl flaske og ble lansert på vinmonopolet 1. juli 2006 og finnes da også tilgjengelig i de fremste cocktailbarene og restaurantene i Norge.


Flere bilder


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:869
Grillmat.Brownies.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.